Index Vakbarát Hírportál

Nagy a pánik Ukrajnában, Volodimir Zelenszkij lemondott minden külföldi utat

2024. május 15., szerda 12:43

Ukrajna újabb orosz offenzívával néz szembe északon. Moszkva május 10-én indított újabb támadása Harkivot, az ország második legnagyobb városát fenyegeti, amely az orosz határtól mintegy harminc kilométerre fekszik. Eközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki pénteken hivatalos látogatást tett volna Madridban, lemondta minden külföldi látogatását.

Ukrajna az orosz erők folyamatos nyomására visszavonta csapatait a határ menti Harkiv régió több falujából. A katonák heves tűz alá kerültek, és „előnyösebb pozíciókba” vonultak az északkeleti régió két területén – közölte egy katonai szóvivő. 

A két éve tartó háborúban Ukrajna jellemzően ezt a fajta szóhasználatot használta a visszavonulás jelzésére.

Most úgy tűnik, Volodimir Zelenszkij is visszavonul. Az ukrán elnök ugyanis lemondott minden közelgő külföldi utazást, mivel az ukrán csapatok az újabb határon átnyúló támadás megfékezéséért küzdenek északon, és több várost és falut heves tűz alá vettek – írja a BBC.

Sajtótitkára, Szerhij Nikiforov közölte, hogy az elnök „utasítást adott arra, hogy az elkövetkező napokra tervezett valamennyi nemzetközi eseményt halasszák el, és egyeztessék az új időpontokat”.

A hadsereg szóvivője közleményben közölte, a Lukjanci és Volcsanszk térségéből a csapatok kivonásáról szóló döntést „katonáink életének megóvása és a veszteségek elkerülése érdekében” hozták meg. 

Azt mondták, a helyzet „továbbra is nehéz”, de kitartottak amellett, hogy erőik „nem engedik, hogy az orosz megszállók megvethessék a lábukat”. Ukrajna hírszerzési vezetője, Kirilo Budanov korábban azt mondta, hogy a csapatok stabilizálták a frontvonalat.

Tömeges a menekülés Harkivba

Az elmúlt napokban civilek ezrei menekültek nyugatra, Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv felé – többek között a 74 kilométerre fekvő Volcsanszk városából. Olekszij Harkivszkij, Volcsanszk rendőrfőnöke a közösségi médiában közölte, a harcok intenzívek, és az orosz erők állásokat építettek ki a városon belül.

A helyzet rendkívül nehéz. Az ellenség állásokat foglal el Volcsanszk városának utcáin

– mondta. 

Bár a város elfoglalása különösebb katonai jelentőséggel nem bír, csapást jelentene az ukrán morálra.

Kijev erősítést küldött a tágabb Harkiv régióba a pénteki behatolás után – amelyet Oroszország egyik legjelentősebb szárazföldi támadásának tartanak azóta, hogy 2022 februárjában megkezdte teljes körű invázióját az országban.

Az eseményre Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijevi látogatása idején kerül sor – ő az első magas rangú amerikai tisztviselő, aki Ukrajnába utazik, mióta a kongresszus a múlt hónapban elfogadta a 61 milliárd dolláros segélycsomagot.

Harkivtól távol Oroszország korábban közölte, a célzott ukrán dróntámadások után ideiglenesen bezárta a délnyugati Kazany régió két nagy repülőterét. Ukrajna nem kommentálta a csapást.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, vasárnapi, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Egy lakóépület az orosz rakétatámadást követően 2024. május 14-én, Harkivban. Fotó: Stringer / Anadolu / Getty Images)

Rovatok