Index Vakbarát Hírportál

Nyolc méter magasan, a lombkoronán landolt egy kisrepülő

2024. május 15., szerda 07:08

Elvesztette irányítását kisrepülője felett egy németországi pilóta, miután a gép szélvédője tisztázatlan okokból megsérült. A férfi vészmanőverbe kezdett, a kisgép az erdős terület lombkoronáinak tetejére zuhant, egy fa ágvillái közé szorult. A pilótát létra segítségével szabadították ki a pilótafülkéből, sérülések nélkül. Az anyagi kár azonban jelentős.

Hétfőn délután egy 64 éves alsó-szászországi férfi Magdeburg felől egy Ikarus C42 típusú ultrakönnyű repülőgéppel közelítette meg Dessau-Roßlau (Szász-Anhalt tartomány) város repülőterét. A rendőrség szóvivőjének keddi közlése szerint a pilótafülke első szélvédője egyelőre tisztázatlan okokból megsérült – írja a Bild.

A németországi Dessau város Mosigkau kerületének közelében a pilóta elvesztette uralmát repülőgépe felett, és azonnal vészmanőverbe kezdett. A repülőgépbe szerelt ejtőernyő kinyílt, így a pilóta lassan siklott a földre. A nyolcméteres magasságban végrehajtott kényszerleszállás során azonban a közeli erdő fáinak lombkoronájában ragadt.

A TŰZOLTÓSÁG KÖZLÉSE SZERINT A REPÜLŐGÉP ORRA ÉS SZÁRNYVÉGE EGY FA ÁGVILLÁJA KÖZÉ ÉKELŐDÖTT.

A segélyhívás hétfőn 15 óra 58 perc körül érkezett, és nem sokkal később a mentőszolgálat munkatársai a helyszínen voltak, hogy kimenthessék a pilótát. A balesetet szenvedett férfit egy létra segítségével szabadították ki a repülőgép pilótafülkéjéből. A férfi sértetlen állapotban hagyta el a gépet, a repülő – amelyet este tízre sikerült kihúzni a lombok közül – azonban selejtezésre vár. Az anyagi kár 60 000 euró, átszámolva több mint 23 millió forint.

Rovatok