Index Vakbarát Hírportál

Fico merénylője elmondta, miért lőtt rá a szlovák miniszterelnökre

2024. május 15., szerda 19:48

Azért lőhetett rá Robert Fico szlovák miniszterelnökre Juraj Cintula, a 71 éves feltételezett elkövető, mert „nem értett egyet a kormány politikájával – derül ki egy, az X közösségi oldalra feltöltött felvételből, amelyen maga Cintula szerepel.

Mint arról beszámoltunk, Robert Fico szlovák miniszterelnököt a kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után meglőttékÚgy tűnt, hogy a kormányfő épp kezet fogott volna valakivel, amikor több lövés is eldördült. A mellkason és gyomron talált politikust életveszélyes sérülésekkel szállították helikopterrel a besztercebányai kórházba, ahol jelenleg is operálják.

Az elkövetőt, egy 71 éves szlovák költőt, Juraj Cintulát a merénylet elkövetése után elfogták a helyszínen. Bár a szlovák rendőrség egyelőre nem erősítette meg az őrizetbe vett férfi személyazonosságát, a merénylőről egybehangzóan azt állítják a szlovák sajtóorgánumok, hogy egy 71 éves, lévai illetőségű férfi, aki biztonsági őrként dolgozott, és így legálisan tartott fegyvert.

A lövéseket leadó Cintuláról a Clash Report osztott meg egy felvételt az X-en, amelyben az elkövető elárulta, miért próbált meg végezni Ficóval. 

 Cintula azt állítja, azért követte el a merényletet, „mert nem értett egyet a kormány politikájával”.

A merénylő a helyi irodalmi élet ismert alakja

Szlovákiai sajtóértesülések szerint Juraj C. odakiáltott Ficónak, hogy jöjjön közelebb, majd amikor a politikus így tett, előkapta pisztolyát, és több lövést is leadott közvetlen közelről. Szakértők szerint nagyot hibáztak a politikus testőrei. A lövések pillanatáról később videó is felkerült a közösségi oldalakra.

A férfiról egyelőre annyit tudni, hogy 71 éves, lévai illetőségű, és a helyi irodalmi életben ismert. Több verseskötete is megjelent már korábban. 

Egy 2019-es lévai online cikkben Juraj C.-t költőként mutatták be, egy helyi íróklubot is vezetett. Úgy tudjuk, a szlovák hatóságok már ellenőrzik az elkövető nemzetközi kapcsolatrendszerét. Juraj C. 1953-ban született, a szlovák hatóságok információi szerint az elmúlt időszakban negatívan viszonyult a roma kisebbséghez, és szimpatizált a szlovák félkatonai szervezetekkel.

A merénylet feltételezett elkövetőjének fia a szlovák aktuality.sk szlovák hírportálnak azt mondta, hogy sokkolták a történtek, majd hozzátette, hogy édesapja legálisan tartott fegyvert. Elmondta, fogalma sincs róla, hogy az apja mit tervezett, mi volt a támadás oka. Arra a kérdésre, hogy az apja gyűlölte-e Ficót, a merénylő fia azt felelte:

Így mondanám, nem rá szavazott. Ez minden, amit ezzel kapcsolatban mondhatok

– árulta el a lapnak. 

TA3 szlovák hírtelevízió közzétett egy videót, amelyen az látható, amint a kordon túloldaláról a támadó fegyvert ránt. Ezután öt lövés dördül el.

(Borítókép: Egy személyt őrizetbe vesznek, miután Robert Fico szlovák miniszterelnökre rálőttek a szlovák kormány ülése után Nyitrabányán, Szlovákiában 2024. május 15-én. Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters)

Rovatok