Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Imádkozunk Fico barátom mielőbbi felépüléséért

2024. május 15., szerda 15:58 | aznap frissítve

Sokkolta a politikusokat a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni szerda délutáni merénylet. Többen a közösségi oldalukon fejezték ki együttérzésüket a mellkason és gyomron talált politikussal.

„Mély megdöbbenéssel értesültem a Robert Fico barátomat ért szörnyű támadásról. Imádkozunk a mielőbbi felépüléséért” – reagált Orbán Viktor a Robert Fico, szlovák miniszterelnök elleni merényletre a közösségi oldalán. 

Mint arról hírt adtunk, szerda délután meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt a kormány handlovái kihelyezett ülése után. A politikust a mellkasán és a gyomrán érték a lövések, amikor az utcán épp kezet fogott volna valakivel. Ficót kórházba vitték

Sulyok Tamás köztársasági elnököt szintén megdöbbentett a Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen elkövetett támadás híre.

Imádkozom érte, és gyors felépülést kívánok neki

– tette közzé a Facebookon. 

A Robert Ficót ért gyilkossági kísérletről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt írta, „sokkoló és megdöbbentő”.

Ki gondolta volna, hogy ilyen durva támadás történhet Közép-Európában?! Reménykedünk a minél gyorsabb felépülésben s imádkozunk is érte

– reagált a külügyminiszter, hozzátéve, hogy „nagy szükség van Robert Ficóra a szlovák és az európai politikában”.  

Nemcsak a kormánypárt tagjai fogadták a hírt mély megdöbbenéssel, Dobrev Klára a DK EP-képviselője, árnyék-miniszterelnöke is reagált a történtekre. Azt írta, sokkolták a hírek. 

Ilyenkor nincs politika, csak emberség és együttérzés. A legfontosabb most az, hogy Robert Fico életben maradjon és felépüljön

– áll a bejegyzésében. 

A politikusok sorra osztják meg döbbenetüket a nyilvánossággal, így tett Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár is, aki bejegyzésében kéréssel fordult a magyarokhoz

Imádkozzunk Robert Fico szlovák kormányfő mielőbbi felépüléséért!

– írta. 

Az ellenzéki politikusok közül Donáth Anna, a Momentum EP képviselője tett közzé egy bejegyzést, amelyben „ politikai gyilkossági kísérletnek” nevezte a Fico elleni merényletet. Gondolatait szlovák nyelven is megosztotta.

Sokkolt a Robert Fico elleni merénylet. Egy politikai gyilkossági kísérletet láttunk Európa közepén. Mielőbbi jobbulást a szlovák miniszterelnöknek!

– posztolta Donáth. 

Vásárhelyi Olivér, szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos a merényletet elítélve azt közölte, hogy „Európában, különösen az európai politikai színtéren nincs helye senkivel szembeni erőszaknak, zaklatásnak vagy megfélemlítésnek”.

Ezen kívül gyors felépülést kívánt a szlovák miniszterelnöknek az X-en.

Magyar Péter Orbán posztja alatt üzent

Jobbulást kívánunk minden magyar ember nevében – írta Magyar Péter ám először nem külön a saját közösségi oldalán, hanem a miniszterelnök posztja alatt egy kommentben.

Később a saját Facebook-oldalán is megosztott egy bejegyzést, amelyben megerősítette, hogy „a TISZA Párt minden magyar ember nevében mielőbbi felgyógyulást kíván” Robert Fico szlovák miniszterelnöknek.

Ilyen pillanatokban különösen fontos, hogy hangsúlyozzuk a társadalmi béke fontosságát

írta, hozzátéve, hogy azért fognak pártjával dolgozni, hogy betemessék a magyar és magyar közötti mesterséges megosztottságot. 

Magyar Péter szerint a szlovák belügyminiszterhez hasonlóan „a magyar hatalomnak is érdemes lenne elgondolkodnia, hogy szabad-e folytatnia azt a gyűlöletpropagandát, amelyet a politikai ellenfelei ellen folytat a magyar adófizetők pénzén”.

Vona Gábor pártja a Második Reformkor is közleményt adott ki Fico megtámadásáról. Azt írták, „talán sosem volt még ekkora szükség a higgadt, józan politizálásra, felelős közéleti szereplőkre, mint a jelenlegi turbulens világpolitikai helyzetben”. 

A Párbeszéd – Zöldek társelnöke, Barabás Richárd szerint az erőszak sohasem lehet megoldás semmire.

A merénylő elfogása előtt a politikus azt javasolta Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy ajánlja fel a magyar hatóságok segítségét is.

Sokkolta a világpolitikát a merénylet

Nemcsak Magyarországon, de külföldön is sorra reagálnak a politikai élet szereplői. Mark Rutte, holland miniszterelnök is posztolt, ő azt írta:

Megdöbbentett a szlovák miniszterelnök-kollégám, Robert Fico lelövése. Sok erőt kívánok neki, gondolataim vele és családjával vannak

– áll a posztjában. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is elítélte a Robert Fico elleni merényletet. A politikus szlovákul is üzent közösségi oldalán. Mint írta: egy ilyen támadás aláássa a demokráciába vetett hitét az embereknek. 

Hasonlóan tett Charles Michael, az Európai Tanács elnöke is, aki szerint „semmi sem igazolhatja az erőszakot vagy az ilyen támadást”. 

Gondolataim a miniszterelnökkel és családjával vannak

közölte az X közösségi portálon.

„A Robert Fico szlovák kormányfő elleni brutális támadás abszolút elfogadhatatlan. Sok erőt és gyors felépülést kívánok neki” – mondta Věra Jourová uniós biztos.

A lengyel miniszterelnök, Donald Tusk szintén hangot adott megdöbbenésének, azt írta a közösség oldalán, hogy sokkolták a Robert Fico elleni merényletről szóló hírek. 

Gondolataim veled vannak ebben a nagyon nehéz pillanatban

– posztolta. 

De reagált Mateusz Morawiecki volt kormányfő is, aki posztjában biztosította a meglőtt szlovák miniszterelnököt a támogatásáról.

Robert, a gondolataim veled vannak

– áll a bejegyzésében az X-en. 

Az erőszakot nem lehet tolerálni

Az erőszakot nem lehet tolerálni – kommentálta Petr Fiala cseh miniszterelnök a Robert Fico elleni fegyveres merényletet. Szerinte a hír megdöbbentő, és azt kívánja, hogy Fico minél hamarabb gyógyuljon meg.

A Robert Fico szlovák miniszterelnök lelövéséről szóló hír sokkoló. Kívánom, hogy a miniszterelnök minél hamarabb meggyógyuljon. Nem szabad eltűrnünk az erőszakot, annak nem lehet helye a társadalomban

– jelentette ki Fiala. 

Olaf Scholz német kancellár is megszólalt, „a Robert Fico elleni gyáva merényletről”. 

Az erőszaknak nem lehet helye az európai politikában. Ezekben a pillanatokban Robert Ficóra, szeretteire és Szlovákia polgáraira gondolok

– közölte. 

Volodomir Zelenszkij, ukrán elnök borzalmasnak nevezte a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni támadást és azt írta, hogy határozottan elítélik azt. 

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az erőszak ne váljon normává egyetlen országban sem. Őszintén reméljük, hogy Robert Fico hamarosan felépül, és kifejezzük szolidaritásunkat Szlovákia lakosságával

– tette közzé az X-en. 

Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter is reagált a miniszterelnök elleni merényletre. A berlini Bundestagban elmondott beszéde elején mielőbbi felépülést kívánt Ficónak, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy azok, akik a demokratikus spektrumhoz tartozónak érzik magukat, „jól fontolják meg szavaikat”. 

Az osztrák kancellárt, Karl Nehammert is megdöbbentette az eset. Azt írta, csupán néhány napja beszéltek telefonon Ficóval biztonsági kérdésekről.

Mielőbbi és teljes felépülést kívánok neki! Nem szabad megengedni, hogy a gyűlölet és az erőszak teret nyerjen demokráciáinkban, és a legnagyobb elszántsággal kell küzdeni ellene!

– hangsúlyozta. 

Putyin is reagált

Szörnyű bűncselekménynek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök  a szlovák kormányfő elleni merényletet, amelyre nem lehet mentség – ez olvasható a Kreml honlapján szerdán közzétett, Zuzana Caputová szlovák államfőhöz intézett táviratban.

Robert Ficót bátor és lelkiekben erős embernek ismerem. Nagyon remélem, hogy ezek a tulajdonságai segítik majd abban, hogy kiállja ezt a nehéz helyzetet. Kérem, tolmácsolja neki őszinte támogatásom szavait, valamint a mielőbbi és teljes felépüléséhez fűzött jókívánságaimat

– írta Putyin.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese gyógyulást kívánt a szlovák kormányfőnek, hozzátéve, hogy a merénylő célja nem világos. Ezt Oleg Oszipov, Medvegyev tanácsadója közölte a  RIA Novosztyi hírügynökséggel – írja az MTI. 

Megszólalt Emmanuel Macron francia elnök is, aki a többi politikushoz hasonlóan elítélte a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni szerdai merényletet, és kifejezte szolidaritását a szlovák néppel.

Megdöbbentett, hogy rálőttek Robert Fico szlovák miniszterelnökre. Határozottan elítélem ezt a támadást. Gondolataimban vele vagyok, és szolidaritásomat fejezem ki vele, a családjával és a szlovák néppel

– írta az X közösségi oldalon.

Rovatok