Index Vakbarát Hírportál

Szlovákiában új atomerőmű épül, a kormány még a Fico elleni merénylet előtt jóváhagyta a terveket

2024. május 15., szerda 20:29

Szlovákiában a kormány jóváhagyta az új atomerőmű építésének terveit, egyúttal a gazdasági és a pénzügyminisztert is utasították, hogy 2024. október 31-ig terjesszék be az építkezés feltételeit tartalmazó tervezetet. Az új blokk a jászlóapátszentmihályi infrastruktúrát használja majd.

A szlovák kormány jóváhagyta, s a kabinet egyúttal utasította a gazdasági minisztert és a pénzügyminisztert, hogy 2024. október 31-ig nyújtsa be a kabinetnek az atomerőmű (5. blokk) építésének feltételeit tartalmazó tervezetet – írta meg a teraz.sk.

A kormány nyitrabányai ülésén jóváhagyta egy új, legfeljebb 1200 megawatt (MW) beépített teljesítményű atomerőmű építésének tervét, amely Jászlóapátszentmihály meglévő infrastruktúráját használná.

A kabinet egyúttal megbízta a javaslat előterjesztőjét, Denise Sakova miniszterelnök-helyettest és gazdasági minisztert (Voks–SD), valamint a pénzügyminisztert, hogy 2024. október 31-ig terjesszen a kabinet elé javaslatot az atomerőmű (5. blokk) jászlóapátszentmihályi telephelyen történő megépítésének feltételeiről, az előkészítő és kivitelezési munkálatok időpontjáról, az építkezés várható ütemezéséről, az építkezés pénzügyi biztonságáról, valamint a beruházó és az atomerőmű megépítésére alkalmas technológia kiválasztásának folyamatáról.

A kormányülésről való távozása közben egy idős merénylő több lövéssel is megsebesítette a szlovák miniszterelnököt, akit egy lövés a mellkasán, egy pedig a hasán ért. Robert Ficot a besztercebányai kórházba szállították és több mint három órája küzdenek az életéért.

Rovatok