Index Vakbarát Hírportál

Megvan, ki veheti át Robert Fico szlovák miniszterelnök helyét

2024. május 15., szerda 16:07

Meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt szerda délután, a politikust kórházba kellett szállítani. Gyimesi György szerint ide vezet a gyűlölet, amit ellene szítottak.

Merényletet követtek el Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen szerda délután. Ficót a mellkasán és a gyomrán érték a lövések, ezt követően a biztonsági őrök az autóhoz vitték – az erről készült videót itt tudják megnézni –, majd mentőautóval kórházba szállították.

Azt lehet tudni, hogy kihelyezett kormányülést tartottak a Nyitrabányán

– mondta az Indexnek Kolek Zsolt, a Ma7 szlovákiai magyar hírportál vezető szerkesztője. A beszámolók szerint Robert Fico már a kormányülés után kiment az emberek közé, ahol a szemtanúk szerint egy kézfogás közben három-négy lövés érte a mellkasán és a gyomrán. A szlovák miniszterelnököt súlyos állapotban mentőhelikopterrel szállították kórházba.

Kolek Zsolt elárulta lapunknak, a parlament ülését Pozsonyban berekesztették, ahol ezúttal a napokban nagy port kavaró médiatörvényt vitatták meg. A politikai szereplők közül mindenki megdöbbenését fejezte ki.

A merénylőt a helyszínen elfogták, a környéket lezárták. A merénylőről egyelőre annyit lehet tudni, hogy nem volt társa, több hivatalos információ egyelőre nincs.

Arról, hogy mi jöhet ezután, a Ma7 vezető szerkesztője elmondta, hogy

a védelmi miniszter és egyben miniszterelnök-helyettes Robert Kalinák veheti át ideiglenesen Fico helyét.

Ficónak egyébként két további helyettese van, a szociáldemokrata hlasos Denisa Saková és a szélsőjobboldali SNS-es Tomás Taraba. 

Az alkotmányos gyakorlat Magyarországhoz hasonló, a miniszterelnök akadályoztatása esetén annak helyettese veszi át a kormány irányítását.

„Ide vezet a gyűlölet, amit Robert Fico ellen szított az ellenzék”

Gyimesi György, korábbi parlamenti képviselő, a szlovákiai magyar párt, a Magyar Szövetség politikusa így reagált lapunknak a történtekre:

Egyszerűen hihetetlen, ide vezet a gyűlölet, amit Robert Fico és a kormánya ellen szított az ellenzék, valamint a liberális és progresszív média. Nem tudták sehogy eltávolítani őt a kormányból, annak ellenére, hogy valóságos hadjáratot indítottak ellene a választási kampány kezdete óta. Szörnyű, hogy ez idáig fajult.

A merényletet követően sorra érkeznek a reakciók a politikusoktól, többek között Orbán Viktor is posztolt a Facebook-oldalán: „Mély megdöbbenéssel értesültem a Robert Fico barátomat ért szörnyű támadásról. Imádkozunk a mielőbbi felépüléséért.”

Berényi József, a Magyar Szövetség EP listavezetője az Indexnek elmondta, csak elítélni lehet az ilyen eseményeket, és ez az eset is mutatja, hogy a mai politikában tapasztalható gyűlöletbeszédnek megvan a következménye.

Ilyen helyzetben nincs kormány, nincs ellenzék, nincs parlamenten kívüli párt. Csak ember van, és egységesen kell kiállni a gyűlölet ellen

– fogalmazott Berényi József, aki mielőbbi felépülést kíván a szlovák kormányfőnek.

Rovatok