Index Vakbarát Hírportál

Fico előre megjósolta az ellene irányuló merényletet?

2024. május 15., szerda 18:37

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint az elnökválasztás második fordulója után az ellenzéket és a mainstreammédiát vádolta a szlovák közbeszéd pattanásig feszülő megosztottságáért, ami kapcsán attól tartott, merénylet készülhet kormánya ellen. Ugyanakkor a rendkívüli megosztottságért a kormányfő is felelős.

„Az utcán undorító módon szidják a koalíciós politikusokat, és én csak arra várok, mikor torkollik ez a Denník N, Sme és Aktuality [a három legnagyobb szlovák online lap – szerk.] által intenzíven fűtött frusztráció egy magas beosztású koalíciós politikus meggyilkolásába” – fogalmazott Robert Fico miniszterelnök még április 11-én, az elnökválasztás második fordulója után pár nappal, amit az általa támogatott egykori párttársa, Peter Pellegrini nyert meg.

A legnagyobb szlovákiai portál, a Denník N magyar alodala, a Napunk szerint Fico már akkor is attól tartott, hogy a gyűlölködő kijelentések végül egy kormánytag elleni merényletben teljesedhetnek majd ki, mivel szerinte az ellenzék, illetve a mainstream, liberális elfogultságú lapok személye és az általa vezetett kormányok ellen hergel.

Ugyanakkor – mint a lap megjegyzi – a miniszterelnök azt nem tette hozzá, hogy

a kormánypárti képviselők, sőt ő maga is hozzájárult a politikai közbeszéd ilyen mértékű romlásához.

A médiával szembeni negatív hangulatokat elsősorban a kormánypárti padsorokból izzították, miközben az ellenzéki pártok több ízben is tüntettek Fico kormányával szemben – például azért, mert az igazságszolgáltatás reformja miatt leálltak a még az előző kormány ideje alatt elindított bűnügyi nyomozások a korábbi Fico-kormány tagjaival szemben, miután megszüntették a korrupciót vizsgáló ügyészséget, illetve lecserélték a rendőrfőnököt is.

Az elnökválasztás második fordulója után Zuzana Caputova leköszönő köztársasági elnök is nyugtatni próbálta a végletekig megosztott szlovák közvéleményt.

Caputova szerint a szlovákiai közhangulat gyűlölettel van tele, majd úgy fogalmazott,

Nem helyes, ha valaki méltóságát támadják, legyen bármilyen politikai véleménye is. Elfogadhatatlan a megalázás, a gyalázás, az utcán elhangzó vulgáris sértegetések és a közösségi médiában a közszereplők, újságírók, sportolók, politikusok ellen irányuló gyűlölködő megjegyzések csak azért, mert nem értünk egyet az álláspontjukkal vagy a munkájukkal

– jelentette ki akkor a leköszönő elnök, aki hangsúlyozta, különösen veszélyes, ha valaki politikai hatalomból buzdít ilyenre.

Mint arról korábban beszámoltunk, Robert Fico miniszterelnököt május 15-én, délután lőtte meg egy 71 éves merénylő. A miniszterelnök állapotáról jelenleg ellentmondásos információk jelentek meg, miközben a kórház teljes hírzárlatot rendelt el.

A szlovákiai pártok és politikusok egymást okolják: a kormánypártok szerint az ellenzék és a média a hibás, míg az ellenzék nyugalomra szeretne inteni. Andrej Danko, a legkisebb kormánypárt, az SNS elnöke konkrétan kijelentette, hogy

politikai háború kezdődik Szlovákiában.

(Borítókép: Robert Fico szlovák miniszterelnök Berlinben 2024. január 24-én. Fotó: Nadja Wohlleben / File Photo / Reuters)

Rovatok