Index Vakbarát Hírportál

Forrong Szlovákia, mindenki egymásra mutogat, politikai háború kezdődhet

2024. május 15., szerda 16:41

A kormánypártok szerint a média és az ellenzék a felelős Robert Fico elleni merényletért, míg az ellenzék szerint ennek oka a végletekig megosztott szlovák közbeszéd. A Progresszív Szlovákia sajtótájékoztatóját egy kormánypárti politikus megzavarta.

Közös sajtótájékoztatót tartott a Robert Fico kormányát alkotó kormánykoalíció, szociálpopulista Smer–SD, a szociáldemokrata, Smer-szakadárokból megalakult Hlas, illetve a szélsőjobboldali SNS, miután Robert Fico miniszterelnök ellen sajtóhírek szerint egy 71 éves lévai férfi merényletet kísérelt meg.

A kormány nevében a berekesztett parlamenti ülés miatt a rögtönzött sajtótájékoztatóján a smeres Lubos Blaha megismételte Andrej Danko, az SNS elnökének korábbi nyilatkozatát, és

Blaha is a liberális és a progresszív médiát okolta, miközbe Robert Fico az életéért küzd „a ti gyűlöletetek miatt”

–fogalmazott a Szlovák Nemzeti Tanács alelnöke meglehetősen indulatos hangulatú nyilatkozata közben.

Hlasos kollégája, Peter Ziga szerint a „ilyen szörnyű tett még nem történt Szlovákia történetében”, majd kijelentette, a merénylet

a felkorbácsolt szenvedélyek és a társadalom két táborának az eredménye.

Ennél még élesebben fogalmazott Andrej Danko SNS-elnök, aki konkrét személyeket is megnevezett, hogy szerinte kik felelősek a szerdai támadásért.

Ebben a fázisban politikai háború kezdődik

– jelentette ki Andrej Danko, a szélsőjobboldali kormánypárt, az SNS elnöke és a szlovák parlament alelnöke a Robert Fico elleni merénylet kapcsán.

„Elégedettek vagytok? Azok vagytok? Hatalmas változások lesznek a médiában” – folytatta a médiamunkásoknak címezve rendkívül vehemensen beszélő Danko, aki gondolatát arra futtatta ki, hogy „Igor Matovicnak és más embereknek be kell vallaniuk, amit tettek” – fenyegetőzött az SNS elnöke.

Danko hozzátette azt is, hogy változások lesznek a médiával és a korábbi kormány politikusaival szembeni viszonyban, és a tervezett változtatások során nem fogják „visszafogni magukat”.

Egyébként Igor Matovic, korábbi szlovák kormányfő is mielőbbi felépülést kívánt Robert Ficónak.

Robert Fico régóta politikai ellenfelem. Ez a politika. Ugyanakkor emberként gyors felépülést kívánok neki, és mélyen elítélek mindenféle erőszakot. Nem oldhatunk meg mindent ököllel és nyilakkal a politikában. Kérem, legyünk emberek

– reagált a korábbi kormányfő.

A merénylet miatt Zuzana Caputova köztársasági elnök 16 óra 45 perckor tart sajtótájékoztatót, míg a belügyi, valamint az egészségügyi tárca képviselői és a rendőrfőkapitány 17 órakor állnak kamerák elé.

Köztársasági elnök: Azonnal fejezzék be a gyűlöletkeltő retorikát!

Facebook-élőben jelentkezett be a köztársasági elnöknek otthont adó Grassalkovich-palotából Zuzana Caputova, leköszönő szlovák államfő.

Caputova szerint a támadás nem kizárólag a miniszterelnök személye, hanem a demokrácia ellen is szólt.

Az államfő kijelentette, az erőszak minden formája elfogadhatatlan, és felkérte a politikusokat, hogy a szlovák társadalomban való terjedését akadályozzák meg. Caputova szerint:

A gyűlöletkeltő retorika, amiknek tanúi vagyunk, gyűlöletes cselekedetekhez vezet. Kérem, hagyjuk abba most!

– fogalmazott a júniusig még államfői pozícióban lévő Caputova.

Egy kormánypárti képviselő megzavarta a Progresszív Szlovákia sajtótájékoztatóját

A merénylet kapcsán sajtótájékoztatót tartott a liberális Progesszív Szlovákia, ahol a PS-elnök Michel Simecka elítélte a támadást, majd mihamarabbi gyógyulást kívánt a kormányfőnek, és a reményeit fejezte ki aziránt, hogy minél hamarabb kiderüljön a támadás indítéka. Ugyanakkor gondolatait nem tudta zavartalanul kifejteni,

mivel az SNS EP-listáján szereplő Romana Tabák megzavarva a sajtótájékoztatót. azt kérdezte a pártelnöktől, hogy most már elégedett-e.

Tabák szerint az ellenzék felelős a merényletért, amiért folyamatosan tüntetnek Robert Fico ellen, amivel a szlovákokat a kormány ellen hergelték.

A Progresszív Szlovákia az SaS-szel közösen egyébként a szerdai napra szervezett tüntetést a szlovák közmédia átszervezése miatt, ugyanakkor azt a merénylet következtében szinte azonnal lemondták.

Később a pártelnök Simecka újabb közleményt tett közzé, amiben arra kért mindenkit, ne terjesszenek hamis információkat a 71 éves lövöldözőről kapcsán, akit a közösségi oldalakon mint Progresszív Szlovákia-szavazót ábrázolják. Simecka kijelentette, a férfinek semmi köze a párthoz, sem a párttagokhoz és sosem volt a pártnak a tagja.

Simecka attól aggódik, hogy ezek az álinformációk tovább eszkalálhatják a társadalomban jelenleg is meglévő feszültségeket.

Közleményét azzal zárta, ismét elítélte „ezt a szörnyű cselekedetet”.

A Hlas közleményben szólít fel a nyugalomra, miután sajtótájékoztatón az ellenzéket tette felelőssé

Közleményt adott ki a második legnagyobb kormánypárt, a júniustól Peter Pellegrini személyében államfőt is adó Hlas–SD. A közleményt a kormánykoalíció sajtótájékoztatója után adták ki, amiben arra szólítottak fel a pártokat, politikusokat és a média szereplőit, hogy közösen ítéljék el a támadást.

A Hlas arra kérte őket, hogy tevékenységükkel ne támogassák a szlovákiai gyűlöletkeltést.

„A Hlas döbbent annak kapcsán, hogy a politikai gyűlölet hova vezetett Szlovákiában. A miniszterelnök elleni merénylet egy precedens nélküli fenyegetést jelent a szlovák demokráciára nézve, és a függetlenségünk történetében nincs párja”

– zárul a párt közleménye.

Korábbi Fico-ellenes miniszterelnök: Nem fogom elrejteni a könnyeimet

Interjút adott Ivana Radicova, 2010 és 2012 között szlovákia miniszterelnöke, aki egy széles, balközéptől jobbközépig terjedő koalíciót irányított, hogy a Fico-ellenes pártoknak ne legyen többsége a Szlovák Nemzeti Tanácsban.

Radicova az interjúját azzal kezdte, hogy kijelentette, nem tudja elrejteni könnyeit a merénylet miatt, és az interjú során arról beszélt, hogy a szlovák miniszterelnök elleni merénylet egy újdonság a szlovák politikában és nem tudja elképzelni annak a hosszútávú következményeit.

Már nem beszélhetünk egyszerűen polarizációról, ez már a társadalom radikalizálódása

– foglalta röviden össze az eseményeket az egykori miniszterelnök.

(Borítókép: Egy személyt őrizetbe vesznek, miután Robert Fico szlovák miniszterelnökre lőttek egy szlovák kormányülést követően 2024. május 15-én. Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters)

Rovatok