Index Vakbarát Hírportál

Ismét felszállás közben gyulladt ki egy Boeing

2024. május 16., csütörtök 16:15

Kényszerleszállás hajtott végre az indonéz Makassar városában egy Boeing 747-es repülőgép szerdán. A járat hajtóműve felszállás közben kapott lángra. A fedélzeten összesen 468 ember utazott, a jelenlegi hírek szerint senki nem sérült meg.

Felszállás közben gyulladt ki a Garuda Indonesia Boeing 747-es utasszállítójának hajtóműve szerdán – írja az Independent. A repülőgép az indonéz Makassar városából indult a szaúd-arábiai Medinába.  

A tűz észlelése után a pilóták azonnal visszafordultak a kiindulási repülőtérre. A fedélzeten összesen 450 utas és a 18 fős személyzet tartózkodott. A sikeres evakuálás után az utasokat elszállásolták, majd később egy pótjárattal utazhattak tovább. A jelenlegi hírek szerint senki nem sérült meg.

Irfan Setiaputra, az indonéz nemzeti légitársaság elnök-igazgatója megerősítette, hogy a tűzhöz feltehetőleg a hajtóműben keletkezett motorproblémák vezettek. A baleset pontos okairól még nem adtak ki hivatalos közleményt, a tűzesetet jelenleg is vizsgálják.

Sorozatos problémákat találnak a Boeingeknél

A cég járataival az elmúlt hetekben is több probléma volt. Május 9-én szintén felszállás közben gyulladt ki egy Boeing 737-es repülőgép Szenegálban. A balesetben legalább tíz ember megsérült, közülük négyen súlyosan. Május 8-án meghibásodás miatt orrfutómű nélkül szállt le a FedEx Airlines egyik Boeing 767-es teherszállító repülőgépe az isztambuli repülőtéren. A balesetben nem sérült meg senki.

Április végén leszakadt a Delta Air Lines Los Angelesbe induló Boeing 767-es repülőgépének az egyik vészcsúszdája, míg előtte egy Dél-Afrikába tartó gép futóműve kirepült a helyéről menet közben. Szintén áprilisban menet közben zuhant le egy 737-es hajtóművének burkolata. 

A Boeing nem kommentálta az incidenst. Április elején a vállalat egyik mérnöke közölte, hogy 

CSAKNEM FÉLEZER GÉP LEHET HIBÁSAN ÖSSZERAKVA A BOEING DREAMLINER TÍPUSBÓL.

Március elején pont egy Dreamliner „műszaki hibája” miatt sérült meg több tucat ember – amire akkor még a cég is reagált –, március végén pedig egy Boeing 727-es kettétört leszállás közben. A Boeing repülőgépei az utóbbi időben többször teremtettek életveszélyes helyzeteket, és szinte rendszeresen kellett kényszerleszállást végrehajtaniuk, például egy kiszakadt ablak miatt.

A cég vezérigazgatója, Dave Calhoun bejelentette, hogy 2024 végéig távozik a cég éléről. A Boeing és fő beszállítója, a Spirit AeroSystems gyártási szabványait jelenleg is vizsgálják az egyre nagyobb problémává váló minőségi hanyatlás miatt. 

Rejtélyes halálesetek a Boeing-ügyben

Februárban a Boeing 737 Max repülőgépek gyártásakor találtak problémát, ami arra kényszerítette a vállalatot, hogy átalakítson mintegy 50, még le nem szállított gépet. Ed Clark, a Boeing 737-es programjának vezetője február végén azonnali hatállyal távozott a cégtől, a Ryanairnek pedig járatokat kellett törölnie a Boeing-gépek megbízhatatlansága miatt

Mint írtuk, a Boeing-üggyel összefüggésben két rejtélyes haláleset is történt. Május elején gyors lefolyású betegségben meghalt az a 45 éves férfi, aki a Boeing egyik beszállítója, a Spirit AeroSystems gyártási hibáira hívta fel a figyelmet. Két hónappal korábban egy másik szivárogtatót is holtan találtak a hatóságok. A férfi halála előtt szintén perben állt a repülőgyártóval.

Rovatok