Index Vakbarát Hírportál

Halálos kamikaze harci robot tartja rettegésben az ukrán katonákat

2024. május 16., csütörtök 07:22

A Scorpion-M harci robot, amely akár 25 kilogramm robbanóanyagot is képes szállítani. A halálos kamikaze harci robotról már egy felvétel is megjelent, amelyen bevetés közben látható.

Felvételek bizonyítják, hogy Oroszország egy új, halálos kamikaze harci robotot használ, hogy rettegésben tartsa az ukrán állásokat a harctéren – írja a Mirror.

A Scorpion-M harci robotot egy Donyecki területen lévő, föld alatti ellenséges erődítmény felett robbantották fel. A harci robot akár 25 kilogramm robbanóanyagot is képes szállítani. A felvételeken állítólag az orosz Hawks különítmény által bevetett, a 110. Különleges Gárda Gépesített Lövészdandár katonáival együtt látható. A robot az ukrán erők egy föld alatti rejtekhelye felett robban fel – jelentették.

„A Scorpion-M sikeres alkalmazása bizonyította a robotjármű nagyfokú megbízhatóságát és manőverezőképességét, valamint harci hatékonyságát az ellenséges erődítmények megsemmisítésére és fegyverek kilövésére irányuló feladatok végrehajtásában” – idéz a lap egy háborúpárti blogot.

A jelenlegi háborúban jelentős újítások történtek a szárazföldi és tengeri drónok, valamint a robottechnológia alkalmazása terén. Úgy tudni, hogy a robot egy másik változatát aknamentesítésre használják.

A felvételek azután kerültek elő, hogy egy új jelet tüntettek fel az orosz katonai járműveken. Korábban a Kreml erői a latin ábécé V és Z betűit használták tankokon, teherautókon és más katonai járműveken. Most úgy tűnik, hogy egy új logót használnak – egy rombuszt, rajta egy X-szel.

A lap szerint az oroszok zavarban vannak a járműveiken lévő új jel eredetét illetően, mivel egyesek szerint az az északi mitológiából ismert Odin lándzsájához – ismertebb nevén Gungnirhoz – kapcsolódik. Ezt a jelet több olyan járművön is kiszúrták, amelyet a fosztogató orosz csapatok használtak Ukrajnában.

Mint megírtuk, az orosz erők hatalmas szárazföldi támadást indítottak Ukrajna második legnagyobb városa ellen, Harkivtól északra. A cél, hogy új frontot nyissanak a több mint két éve tartó háborúban. Az ukrán védelmi minisztérium megerősítette, hogy május 10-én hajnalban az oroszok páncélozott járművek segítségével megpróbálták áttörni az ukránok védelmi vonalát. Az egyre fokozódó harkivi harcok miatt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lemondta minden külföldi látogatását. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, csütörtöki, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:  Az ukrán hadsereg katonái 2015. február 27-én. Fotó: Scott Peterson / Getty Images)

Rovatok