Index Vakbarát Hírportál

Szakértő: Bűn lenne, ha Zelenszkij elhagyná Ukrajnát ebben a helyzetben

2024. május 16., csütörtök 08:09

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint Volodimir Zelenszkijnek a jelenlegi helyzetben bűn lenne elhagynia Ukrajnát. Az egykori katonai attasé arról is beszélt az Indexnek, hogy mik Moszkva céljai a harkivi terület ellen indított támadással.

Ahogy az Indexen korábban beszámoltunk róla, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden külföldi útját lemondta. Az elnök sajtótitkára, Szerhij Nikiforov közölte, hogy Zelenszkij „utasítást adott arra, hogy az elkövetkező napokra tervezett valamennyi nemzetközi eseményt halasszák el, és egyeztessék az új időpontokat”. Ez szorosan összefügghet azzal, hogy Ukrajna az orosz erők folyamatos nyomására visszavonta csapatait a határ menti Harkiv régió több falujából. A katonák heves tűz alá kerültek, és „előnyösebb pozíciókba” vonultak az északkeleti régió két területén – mondta egy katonai szóvivő.

A hadsereg szóvivője közleményben közölte, a Lukjanci és Vovcsanszk térségéből a csapatok kivonásáról szóló döntést „katonáink életének megóvása és a veszteségek elkerülése érdekében” hozták meg.

Az elmúlt napokban civilek ezrei menekültek nyugatra, Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv felé – többek között a 74 kilométerre fekvő Vovcsanszk városából. Olekszij Harkivszkij, Vovcsanszk rendőrfőnöke a közösségi médiában közölte, a harcok intenzívek, és az orosz erők állásokat építettek ki a városon belül.

Kijev erősítést küldött a tágabb Harkiv régióba a pénteki offenzíva után, amelyet Oroszország egyik legjelentősebb szárazföldi támadásának tartanak azóta, hogy 2022 februárjában megkezdte teljes körű invázióját az országban.

Bűn lenne elhagynia az országot

„Zelenszkijnek alacsony a népszerűsége, ezért ügyelnie kell minden apróságra, ami ezt érintené” – mondta az Indexnek Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, Magyarország egykori Izraelbe akkreditált katonai attaséja, aki hozzátette, komoly előrenyomulást lehet tapasztalni az oroszok részéről.

A szakértő kiemelte, a kezükre játszott az is, hogy falvakon, vagy egyenesen lakatlan területeken kellett áthaladnia az orosz hadseregnek, amikor viszont már nagyobb településekhez érkeznek, akkor masszívabb lehet az ellenállás is, aminek következtében a támadás lelassulhat. Kis-Benedek József rámutatott, minden valószínűség szerint az oroszok távlati céljai közé tartozik a másfél millió lakossal rendelkező Harkiv elfoglalása,

egy ilyen helyzetben pedig az ukrán elnöknek elhagyni az országot nem hiba lenne, hanem bűn.

A biztonságpolitikai szakértő hozzátette, Harkiv elfoglalása nem egyik napról a másikra menne, a rövid távú célként pedig inkább Kramatorszk, és a mellette található Szlovjanszk elfoglalása lehet a realitás. Kis-Benedek József elmondta, itt se lenne könnyű dolga az oroszoknak, hiszen az említett városok védelme jól megszervezett.

A biztonságpolitikai szakértő szerint viszont nem szabad elfelejteni, hogy nagy számban és folyamatosan érkezik amerikai katonai segély az ukránoknak, így az oroszok a gyors támadással és területszerzéssel tudnák a legjobb eredményt elérni.

Rovatok