Index Vakbarát Hírportál

Kormányellenes, Ukrajna-párti tüntetésen kapták lencsevégre Robert Fico támadóját

2024. május 16., csütörtök 17:19 | aznap frissítve

A szlovák közösségi médiában videó került elő arról, hogy – feltételezhetően – Juraj Cintula, Robert Fico szlovák miniszterelnök támadója egy kormányellenes, Ukrajna-párti tüntetésen vesz részt. Az elkövetővel kapcsolatban korábban kiderült, hogy kapcsolatban állt egy oroszbarátnak titulált szlovák paramilitáris szervezettel is.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Robert Fico szlovák miniszterelnököt a kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után meglőttékÚgy tűnt, hogy a kormányfő épp kezet fogott volna valakivel, amikor több lövés is eldördült. A mellkason és gyomron talált politikust életveszélyes sérülésekkel szállították helikopterrel a besztercebányai kórházba. Robert Fico Szlovák miniszterelnök állapotáról, illetve a támadás következményeiről szóló híreket az Index percről percre hírösszefoglalójában követheti nyomon.

Az elkövető Juraj Cintula, a 71 éves költő, aki azért lőtt rá a kormányfőre, mert „nem értett egyet a kormány politikájával” – derül ki egy, az X közösségi oldalra feltöltött felvételből, amelyen maga Cintula szerepel. Ezt itt nézheti meg.

Megjelent egy másik felvétel is a szlovák közösségi médiában, amelyen állítólag Juraj Cintula, Robert Fico szlovák miniszterelnök támadója látható, amint egy kormányellenes, Ukrajna-párti tüntetésen vesz részt. A felvételt a DD Geopolitics töltötte fel X-oldalára.

Árulók, kollaboránsok, éljen Ukrajna!

– kiabálta a felvételen a férfi, aki feltételezhetően Robert Fico támadója. Kezében nyugati orientációjú tartalmat ábrázoló táblát tartott. 

A támadó egy oroszbarátnak titulált szervezettel is kapcsolatban állt

Ahogyan arról beszámoltunk, Juraj Cintula korábban kapcsolatban állt egy oroszbarát szlovák paramilitáris szervezettel. A szóban forgó szervezet Slovensky branci (magyarul: Szlovák újoncok) néven fut. A Slovensky brancit a közvélemény egy szélsőjobboldali, oroszpárti félkatonai szervezetként könyvelte el, amely gyakran pozitívan nyilatkozott a putyini Oroszországról, miközben a Nyugatot, az Európai Uniót, a bevándorlókat, a sajtót és a civil szervezeteket támadta.

Korábbi hírek szerint a szervezet tagjai profi katonáktól is kiképzést kaptak. Juraj Cintula jól látható volt egy 2016-os Facebook-posztjuk fotóján is:

A lévai költő azt is közölte akkor, hogy mi vonzotta őt ehhez a szervezethez. Egyik okként az „állami parancs nélküli cselekvés képességet”, második okként az „önzetlen buzgalmat” említi. Arról is írt, hogy „migránsok százezrei” érkeznek Európába, és ez a szervezet „hazafiként” meg akarja védeni Szlovákiát a befolyásuktól.

A támadó egy másik korábbi bejegyzésben arról írt akkor, hogy az állam nem tudja megvédeni a polgárait, ezért a polgároknak maguknak kell megvédeniük a nyilvánosságot, mielőtt az „megtelik bűnöző elemekkel”. A Slovensky branci végül 2022 őszén jelentette be, hogy megszűnik – írta a Denník N.

Azt állítja, nem akarta megölni a miniszterelnököt

Mint megírtuk, a szlovák kormányfő támadója, Juraj Cintula azt mondta a rendőröknek: nem akarta megölni a miniszterelnököt, csak sérülést akart okozni neki. A Denník N-nek ezzel kapcsolatban nyilatkozott a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korábbi igazgatója, Lubomír Danko, aki közölte: ez gyakori védekezés az ilyen esetekben. Ezt egy korábbi rendőr is megerősítette, aki úgy fogalmazott:

Azt állítja, hogy nem akarta megölni, de végső soron mindent megtett, hogy ez megtörténjen. Régóta birtokolta a fegyvert, és tudta, hogy mire képes, ha ötször rálő egy emberre, a létfontosságú szerveire.

Cintula 2015 óta tagja a Szlovák Írószövetségnek (SSS), amely felháborodását fejezte ki az incidenssel kapcsolatban. Azt írták, a tagságát azonnali hatállyal visszavonják. Az Index megkereste a Szlovákiai Magyar Írók Társaságát, arról érdeklődtünk, mit gondolnak az esetről, mit lehet tudni Juraj Cintula műveiről, azok mennyire szélsőségesek, népszerűek, valamint milyen a költő megítélése a szlovák irodalmi életben. Kérdéseinkre Hodossy Gyula, a szervezet elnöke írásban válaszolt.

A támadó minimum 25 év börtönbüntetéssel néz szembe, ha elítélik, de akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat. Szlovák és külföldi politikusok és vezetők is döbbenetüket fejezték ki az esettel kapcsolatban, és mielőbbi felépülést kívántak a miniszterelnöknek.

Rovatok