Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt a TEK Orbán Viktor védelméről a szlovákiai merénylet után

Merénylet a szlovák kormányfő ellen – az Index percről percre hírösszefoglalója

Élő
ZS 2964

A legfontosabbak

Index
2024.05.17. 07:00
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Május 15-én a Nyitrabányára kihelyezett kormányülés után érte merénylet Robert Fico szlovák miniszterelnököt. Miközben a kórházban még mindig a kormányfő életéért küzdenek, a település utcáin sétálva néha nem is érezni, mennyire feszült napokat élnek meg északi szomszédaink jelenleg.

  Riportunkat itt tudják elolvasni a merénylet helyszínéről és Besztercebányáról, ahol Ficót ápolják.

  Ezzel véget is ér percről percre közvetítésünk a szlovák kormányfő merényletéről és annak következményeiről, köszönjük kedves olvasóink kitartó figyelmét! A történéseket továbbra is figyelemmel kísérjük, amint új információink vannak a miniszterelnök állapotáról, tájékoztatjuk önöket.

 • Mint ismert, május 15-én szerdán lőttek rá Robert Fico szlovák miniszterelnökre a kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után. A támadót elfogták, a szlovák kormányfőt a besztercebányai kórházban megoperálták.

  Peter Pellegrini megválasztott államfő csütörtök délután arról beszélt, hogy Robert Fico állapota kritikus.

  Az Index a merényletet követően megkereste a Terrorelhárítási Központ (TEK). Lapunk arra volt kíváncsi, a szlovákiai események után fokozzák-e Orbán Viktor magyar miniszterelnök védelmét, továbbá javasolják-e nyilvános szerepléseinek lemondását.

  A TEK teszi a dolgát, az ilyenkor szokásos protokoll szerint jár el. A miniszterelnök biztosításával kapcsolatban információt nem adunk ki

  – fogalmazott az Indexnek adott válaszában a TEK.

 • Donald Tusk lengyel miniszterelnök közzétette csütörtökön egy olyan közösségi médiás poszt másolatát, amely őt fenyegeti, miközben a szlovák hivatali kollégája, Robert Fico elleni merénylettel kapcsolatos – adta hírül az MTI.

  „A szlovákok tegnap megmutatták, mit kell csinálnunk Donald Tuskkal, ha ellehetetleníti a CPK-t” – írta valaki álnéven. Az újraközlés alatt Tusk megjegyezte, hogy az előző napi merénylet után sok hasonló posztot lehetett látni.

  A CPK az a nemzetközi óriásrepülőtér, amelyet az előző kormány stratégiai beruházásként vett tervbe Varsó és Lódz város között, de ennek megvalósítását Tusk kormánya egyelőre nem folytatja.

  Jan Grabiec, a varsói kormányfői hivatal vezetője csütörtök este a TVN24 lengyel hírtelevízióban elmondta: a miniszterelnök "biztonságban érzi magát, munkáját zavartalanul tudja végezni", bár az utóbbi időben érték különböző fenyegetések. „Ezeket nagyon szigorúan ellenőrizzük” – jelentette ki.

 • A merénylet másnapján elhalt a rendőr- és mentőszirénák zúgása is, amely szerdán órákig visszhangzott Nyitrabányán – írja a TA3.

  Léva – ahonnan a támadó származik – került az érdeklődés középpontjába csütörtökön. A bérház elé, amelyben a támadó lakott, a rendőrségen kívül a világ minden tájáról érkeztek újságírók.

  A Fico elleni merénylet elkövetőjét, Juraj Cintulát A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség nyitrai kirendeltségének cellájában őrzik.

  Szerdán a kulturális központ körüli teret, amely előtt a lövöldözés zajlott, késő estig lezárták a nyilvánosság elől. A helyet több tucat törvényszéki nyomozó, kriminalisták és rendőrtisztek foglalták el, akik nyomokat szereztek és átkutatták a környéket.

 • Kirendelték a merénylet elkövetőjének védőügyvédjét – írta a Startitup portál.

  Juraj Cintula, a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni támadás elkövetőjének védőügyvédje a nyitrai Martina Cierna lesz. Őt „ex offo”, vagyis hivatalból küldték ki a férfi védelmének ellátására.

  Igen, átvettem a képviseletét, ex offo generáltak. Többet nem mondhatok

  – közölte. Arra a kérdésre, hogy találkozott-e már a gyanúsítottal, és tanulmányozta-e az ügyét, nem válaszolt.

 • Donald Tusk lengyel miniszterelnök azt állítja, hogy halálos fenyegetéseket kapott a szlovák kormányfő elleni támadás után – közölte a Denník N. A titkosszolgálatok megerősítették Lengyelország miniszterelnökének védelmét.

  „A tegnapi nap sok volt” – írta Donald Tusk, Lengyelország miniszterelnöke Facebook-bejegyzésében, amihez csatolta a gyűlölködő megjegyzés képernyőfotóját.

  A szlovákok tegnap megmutatták, mit kell csinálnunk Donald Tuskkal, ha ellehetetleníti a CPK-t

  – írta valaki álnéven. Az újraközlés alatt Tusk megjegyezte, hogy az előző napi merénylet után sok hasonló posztot lehetett látni.

  A CPK az a nemzetközi óriásrepülőtér, amelyet az előző kormány stratégiai beruházásként vett tervbe Varsó és Lódz város között, de ennek megvalósítását Tusk kormánya egyelőre nem hagyta jóvá – írja az MTI.  

 • A miniszterelnök testőrsége teljesen lefagyott a támadás pillanataiban, pedig épp az lett volna a dolguk, hogy azonnal reagáljanak – mondta a kormányfő elleni merényletről Both Péter volt dunaszerdahelyi rendőrfőnök aNapunknak.

  Az egész biztonsági szolgálat hibázott. Fatális hibát követtek el. Leggyakrabban a rutinszerűvé váló munkavégzés vezet ilyen incidenshez. Szlovákia történetében nem történt ilyen magas beosztású állami vezető ellen még csak hasonló próbálkozás sem, nem hogy még véghez is vitte volna valaki, mint most, amikor ötször lőni tudott a pisztolyával az elkövető pár méter távolságból a védett személyre

  – mondta a volt rendőrfőnök.

  Both Péter 18 és fél évig vezette a dunaszerdahelyi járási rendőrkapitányságot, ahonnan tavaly év végével távozott. Jelenleg a Patent nevű győri székhelyű biztonsági cég munkatársa.

 • Megjelent egy felvétel a szlovák közösségi médiában, amelyen állítólag Juraj Cintula, Robert Fico szlovák miniszterelnök támadója látható, amint egy kormányellenes, Ukrajna-párti tüntetésen vesz részt. A felvételt a DD Geopolitics töltötte fel X-oldalára.

  Árulók, kollaboránsok, éljen Ukrajna!

  – kiabálta a felvételen a férfi, aki feltételezhetően Robert Fico támadója. Kezében nyugati orientációjú tartalmat ábrázoló táblát tartott.

  Az erről szóló teljes cikkünket ide kattintva olvashatja.

 • Ha a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet elkövetőjét valaki szándékosan radikalizálta, a rendőrség a nyomára fog bukkanni – fogalmazott Juraj Hrabko politikai elemző a szlovák teraz.sk portál szerint.

  A miniszterelnök elleni merényletről az elemző elmondta, hogy a nyomozás még nem tisztázta véglegesen a bűncselekmény indítékait, de a rendőrségnek minden eszköze megvan a bizonyításhoz. „Természetesen ez egy hosszabb távú kérdés lesz, de a rendőrségi nyomozók képesek ennek a nyomára bukkanni” – mondta.

  A politikusok és az aktivista média egy részének, valamint a társadalom egy csoportjának frusztrációja és radikalizálódása vezethetett egy ilyen példátlan lépéshez

  – jegyezte meg Juraj Hrabko.

  Magát a demokráciát azonban szerinte nem fenyegeti veszély. Hrabko azonban úgy véli, hogy az elmúlt években romlott a politikusok közötti kommunikáció színvonala, és a retorika agresszívabbá vált, még a magukat tisztességesnek és demokratikusnak mondó politikusok esetében is.

  Valójában a politikusok a felelősek azért a hangulatért, amelyben a társadalom van. Természetesen nincsenek egyedül, ebben látom a közösségi média igazán jelentős szerepét

  – mondta a politikai elemző.

 • A Robert Fico ellen elkövetett merénylet nagy csapás a békepárti erőknek. Európában egyedül kell tovább küzdenünk a békéért – írta Facebook-bejegyzésében Orbán Viktor miniszterelnök.

  Magyarország miniszterelnöke vidéki kampánykörútjának kecskeméti állomásáról üzent a szlovák kormányfőnek: „Jobbulást és gyors felépülést kívánunk, Robert!”

 • A kormány nem hirdet ki rendkívüli állapotot Szlovákiában – írja a Napunk. Robert Kalinák miniszterelnök-helyettes – egyben védelmi miniszter – elmondta: nem akartak a korlátozások útjára lépni, hanem megpróbálják megnyugtatni a társadalmat.

  A Biztonsági Tanács döntése értelmében fokozták a közjogi méltóságok és az esetleges veszélyeztetett csoportok és személyek védelmét – beleértve az újságírókat is –, valamint a kockázatok ellenőrzését.

  Matus Sutaj Estok belügyminiszter kiállt a közjogi méltóságok védelméért felelős hivatal vezetője mellett, és elutasítja, hogy Pavol Krejcí – a Szlovák Köztársaság Közjogi Méltóságokat és Diplomáciai Missziókat Védő Hivatalának igazgatója – szakmaiatlanul járt volna el.

  A belügyi tárca vezetője hozzátette, hogy Krejcí a helyszínen volt a támadás idején, és „talpig véres öltönyben“ igyekezett segíteni a miniszterelnökön.

  Délután négy órától tart sajtótájékoztatót Lubomír Solák országos rendőrfőkapitány a miniszterelnököt ért támadásról. Peter Pellegrini megválasztott államfő Besztercebányán tartott sajtótájékoztatót, amiről az Index is beszámolt, közvetlenül a helyszínről.

 • Robert Fico egészségi állapota továbbra is nagyon súlyos – közölte Peter Pellegrini, Szlovákia megválasztott államfője besztercebányai sajtótájékoztatóján az Index helyszíni tudósítója szerint.

  Csak egy hajszálon múlott, hogy a miniszterelnök túlélte a támadást. Tudtam beszélni Ficóval pár percet, de az orvosok csak egy rövid látogatást engedtek. Alapvetően személyes hangvételű volt a beszélgetésünk. Nagyon kimerült. Kritikus állapotban van, nehéz órák és napok előtt áll

  – idézte Pellegrini szavait az Index helyszíni tudósítója.

  „A következő napok sokat megmutatnak majd. Azt is, hogy a társadalom és a média hogyan reagál le egy ilyen helyzetet. Meg kell nyugodni, el kell kerülni az eszkalálódást” – tette hozzá a politikus. 

  „Polarizálódik a társadalom, nem csak Szlovákiában. Az egész világon, és itt Európában is kezelni kell ezt a helyzetet. Tragikus a társadalom állapota” – jelentette ki Pellegrini, hozzátéve, hogy „átléptünk egy vörös vonalat, amelyet a köztársaság létrejötte óta nem léptünk át” – fogalmazott a megválasztott elnök, aki a gondolatát arra futtatta ki, hogy a támadás korszakváltó a szlovák politikában.

  Sajtótájékoztatója alkalmával többször is hangsúlyozta „a felfutott politikai érzelmek lenyugtatását”, egyúttal arra kérte a politikusokat és a választókat is, hogy a jelenlegi kritikus pillanatban a helyzetet eszkalálása helyett inkább fogjanak össze.

 • Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor miniszterelnök, ahol tárgyalt a város polgármesterével, Szemereyné Pataki Klaudiával, majd a szlovák miniszterelnök elleni merényletről is beszélt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön.

  A kecskeméti választókkal beszélgetve a Fidesz elnöke kitért arra: a szlovákiai választást követő kormányváltással Szlovákia elindult a békepártisághoz vezető úton.

  Ez nagy segítség volt Magyarország számára. Most ennek a folyamatnak tettek, lőttek keresztbe azzal, hogy a szlovák miniszterelnök ellen egy baloldali aktivista merényletet követett el – fogalmazott a kormányfő.

  „A legfontosabb hónapokban Robert Fico kiesett a munkából. Bizakodunk a felépülésében, de ma egyedül kell küzdenünk a békéért. Mostantól kétszeres erővel, egymagunknak kell harcolnunk” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: minden eddiginél nagyobb jelentősége lett az európai választásnak.

 • Karácsony Gergely levélben fejezte ki együttérzését Robert Fico szlovák miniszterelnöknek az ellene elkövetett merénylet miatt – közölte Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala az MTI-vel csütörtökön.

  A Pavol Hamzík Budapestre akkreditált szlovák nagykövetnek címzett levelében Budapest főpolgármestere mielőbbi és teljes felépülést kíván Robert Ficónak, reményét fejezve ki, hogy az elkövetőt mielőbb bíróság elé állítják.

  Karácsony Gergely szerint a szörnyű, erőszakos cselekmény nemcsak egy megválasztott vezető elleni támadás, hanem azon demokratikus értékek elleni is, amelyeket mindkét nemzet nagyra tart. Magyarország és Szlovákia köteléke a közös történelemben, a kölcsönös tiszteletben, valamint a békés és virágzó jövőre irányuló közös törekvésekben gyökerezik – fogalmazott a főpolgármester.

  Hangsúlyozta: „a szlovák demokrácia elleni támadás általánosságban is a demokrácia elleni támadás, és elengedhetetlen, hogy egységesen álljunk ki az ilyen fenyegetésekkel szemben.”

  Budapest és Magyarország szolidáris Szlovákiával  tette hozzá Karácsony Gergely, arra kérve Szlovákia nagykövetét, fejezze ki a budapestiek őszinte együttérzését Fico miniszterelnöknek és a szlovák népnek.

  Budapest kész minden lehetséges módon segíteni szlovák barátainknak, szomszédainknak” – fűzte hozzá a főpolgármester.

 • A pozsonyi köztársasági elnöki hivatalban tartott nemzetbiztonsági tanácsi ülés után Péter Pellegrini megválasztott államfő Besztercebányára, a Roosevelt kórházba utazott, hogy meglátogassa Robert Fico miniszterelnököt – jelentette az Index helyszíni tudósítója Besztercebányáról. 

  Mint azt kollégáink jelezték, Pellegrini valamennyivel fél három előtt érkezett a kórházhoz, ahol rögtön a szlovák miniszterelnökhöz sietett. Később sajtótájékoztatót tart a kórház előtt, amelyről tájékoztatjuk olvasóinkat.

 • A Sky News adásában is sokat tárgyalták szerda este a Robert Fico elleni merényletet. Az adás egyik részlete azonban egyesekben visszatetszést keltett.

  A közösségi médiában jó pár felhasználó megosztotta azt a részt, amelyben Robert Fico személyiségét, politikáját és múltját jellemezték. Mint elhangzott, „érdemes átgondolni”, hogy kicsoda is Robert Fico, többek közt Orbán Viktorhoz is hasonlították, valamint „megosztó személyiségnek” nevezték őt.

  Szóba került az is, hogy Fico kormánya azonnali tűzszünetet szeretne Ukrajnában, ami az oroszoknak kedvezne. Ezzel kapcsolatban hangzik el egy olyan mondat, amit sokan problémásnak tartottak:

  Na most, ez nagyon megosztó Szlovákiában, és nagyon megosztó az EU-ban. Tehát nem meglepő, hogy egy ilyen esemény megtörténhetett, mert Szlovákia most egy nagyon boldogtalan ország. Nemcsak ebből a szempontból, hanem abból a szempontból is, hogy általánosságban milyen irányba halad az ország: egy tekintélyelvűbb jövő vagy egy hagyományosabb, nyugati demokrácia felé.

  A szóban forgó részlet alább visszahallgatható:

 • A Dúha irodalmi klub határozottan elítélte a Robert Fico elleni merényletet, és megszüntette a támadó, Juraj C. tagságát – írja a Napunk.

  A klub elnöke, Mária Cibulová elmondta, hogy a férfi 2019 óta nem vett részt az összejöveteleken és rendezvényeken. „A Dúha irodalmi klub kategorikusan elhatárolódik Juraj C. viselkedésétől, véleményétől és tetteitől, fel vagyunk háborodva brutális tette és a klubunk tevékenységével való kapcsolata miatt” – írta a klub a közösségi oldalán.

  Cibulová hangsúlyozta, hogy a klub „csak az irodalomról szól”, és a politikának nincs helye a klub összejövetelein. „Tiszteletben tartjuk mások nézeteit – beleértve a társadalom többsége által, például a választásokon megfogalmazott nézeteket is, és elhatárolódunk az erőszak minden formájától” – áll a posztban.

 • Robert Kalinák védelmi miniszter szerint Robert Fico egészségi állapota továbbra is súlyos – írja a Denník N.

  A tárcavezető szerint az orvosok mindent megtesznek, hogy jobban legyen, de a szlovák miniszterelnök még nincs túl az életveszélyen. A sérülések mértéke négy lőtt seb után igen jelentős. A Biztonsági Tanács ülése után Kalinák megköszönte az emberek támogatását, és mielőbbi gyógyulást kívánt Robert Ficónak.

  A politikus úgy fogalmazott, hogy a Robert Fico elleni merénylet érvénytelenítette az ország demokratikus fejlődéséért tett több éves erőfeszítést.

  Lehet, hogy Robert Fico ilyen súlyos sérülése miatt sok mindent újra meg kell tanulnia, lehet, hogy demokráciánknak újra meg kell tanulnia járni és eltűrni a más véleményt

  – tette hozzá Kalinák.

  Matús Sutaj Estok belügyminiszter a merénylet ügyében indított nyomozásról azt mondta, hogy az elkövető intenzíven részt vett politikai eseményekben, és a támadás oka feltehetően az volt, hogy nem értett egyet az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek leállításával, a különleges ügyészség megszüntetésével. A belügyminiszter szerint a lövöldöző nem tagja semmilyen radikális csoportnak, de elmondása szerint több kormányellenes tüntetésen is részt vett. 

  A rendőrség csütörtök délután három órakor nyilatkozik a Robert Fico elleni támadásról.

 • Mint megírtuk, a szlovák kormányfő támadója, Juraj Cintula azt mondta a rendőröknek: nem akarta megölni a miniszterelnököt, csak sérülést akart okozni neki.

  Denník N-nek ezzel kapcsolatban nyilatkozott a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korábbi igazgatója, Lubomír Danko, aki közölte: ez gyakori védekezés az ilyen esetekben.

  Ezt egy korábbi rendőr is megerősítette, aki úgy fogalmazott: 

  Azt állítja, hogy nem akarta megölni, de végső soron mindent megtett, hogy ez megtörténjen. Régóta birtokolta a fegyvert, és tudta, hogy mire képes, ha ötször rálő egy emberre, a létfontosságú szerveire.

  A támadó minimum 25 év börtönbüntetéssel néz szembe, ha elítélik, de akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat. 

 • Branislav Becíket (aki a Hang – szociáldemokrácia parlamenti képviselője és Nyitra megye elnöke is egyben, valamint pártjának EP-listavezetője is) – megfenyegették, hogy lelövik.

  A politikus feljelentést tett, hivatalában fokozott biztonsági intézkedéseket hoztak – írja a Napunk. Az sme.sk szerint a megyében több nyilvános rendezvényt is lemondanak.

 • Ladislav Kamenicky szlovák pénzügyminiszter a Biztonsági Tanács ülése előtt azt nyilatkozta újságíróknak: nézzék meg az összes cikket, amit a kormányfőről írtak. 

  Itt van az eredménye annak, ami az elmúlt hónapokban zajlott

  – mondta a pénzügyminiszter a Napunk szerint. 

  Kamenicky azt is megjegyezte, hogy a kormányt szerinte Fico felépüléséig Robert Kalimáknak kellene vezetnie, de reméli, hogy a miniszterelnök mielőbb felépül.

 • A közösségi oldalakon pillanatok alatt kezdett el terjedni több álhír, egyebek mellett az is, hogy a merénylő ukrán származású volt – írja az Új Szó.

  A merénylő valójában a 72 éves Juraj Cintula, akivel kapcsolatban állítólag az is hamis információ, hogy a Progresszív Szlovákia párt tagja lett volna. Ez utóbbit Michal Simecka, a Progresszív Szlovákia elnöke is cáfolta.

  „Egyértelműen elutasítjuk, hogy a mozgalmunk tagja. Semmilyen kapcsolat sincs közte és pártunk vagy tagjaink között. Határozottan elítéljük szörnyű tettét” – mondta.

 • A pravda.sk közölte: információik szerint ismét meg kell műteni Robert Fico miniszterelnököt az előző napi, többórás beavatkozás után.

  A lap információi szerint a kormányfő még mindig a besztercebányai kórház sürgősségi osztályán fekszik, az újabb műtétre (ami a lap szerint egy csípőműtét lesz) még mindenképp ott kerül sor. Egyelőre nem egyértelmű, hogy Ficót később átszállítják-e máshova.

  A pravda.sk megerősítette azt a korábbi információt is, hogy Robert Fico belső, hasi vérzését el tudták állítani az orvosok (ugyanakkor megjegyezték, hogy a miniszterelnöknek bizonyos gyógyszereket kellett adni ezzel kapcsolatban, és e gyógyszerek még okozhatnak problémákat).

 • Korábban idéztük Hamran Istvánt, Szlovákia korábbi rendőrfőnökét, aki kritikusan nyilatkozott a biztonsági őrök reakciójáról, kudarcosnak nevezve azt.

  Ezt a véleményt osztotta nemrég két magyar szakértő is. Horváth József biztonságpolitikai szakértő, nyugállományú vezérőrnagy, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója az InfoRádiónak azt mondta: a kormányfő biztosítását ellátó szakemberek rutinból dolgoztak, nem voltak eléggé „élesek”, nem voltak kellően figyelmesek, illetve elég gyorsak

  Öt lövést leadni, és közben nem reagálni – akármilyen közel is van a merénylő a védett személyhez –, az nonszensz

  – fogalmazott.

  Hozzátette: a felvételek alapján a biztonságiak mintha kvázi le is fagytak volna, sem a reakcióidejük, sem a biztonsági felállásuk nem volt igazából megfelelő. Azt is hibának rótta fel, hogy nem volt a közelben egy mentőautó, esetleg egy kisbusz, amibe a súlyos haslövést kapott védett személyt befektették volna, helyette a limuzin hátsó ülésére tuszkolták be Robert Ficót, amivel adott esetben súlyosbíthattak a sérülésén. „Illetve nem láttam azt, hogy a védett személy biztonsági csapatában lett volna egy orvos, de legalább egy felcser, aki az elsődleges biztonsági intézkedések mellett az egészségügyi lépéseket megkezdte volna, hiszen a frontról tudható, hogy az »aranyóra« mennyire fontos, vagyis amíg valaki az orvosok keze alá nem kerül a sérülését követő első órában” – mondta. 

  Hasonló véleményt fogalmazott meg Hajós István biztonsági szakértő a TV2 Mokka című műsorában csütörtök reggel. „Az, hogy háromszor meg tudták lőni, sőt az, hogy lövést le tudtak adni, ez mindenképpen hibát feltételez… Ezt le kell tudni reagálni – mondta” (valójában öt leadott lövésről tudunk a szlovák beszámolókból – a szerk.).

  A szakértő hozzátette: „A probléma a személyvédelmi csapatnál ott volt, hogy nem volt senki, aki a tűzvonalba ugrott volna… illetve mintha nem lett volna megbeszélve, kik a kimenekítő emberek, akik azonnal megfogják a védett személyt, és a kocsiba betuszkolják.” Hiba volt az is, hogy a testőrök azonnal megtámadták az elkövetőt, ahelyett, hogy a fő feladatukkal, Robert Fico védelmével foglalkoztak volna.

  „Vannak külső, belső védelmi gyűrűk, mindenkinek megvan a feladata. A közvetlen testőrségnek az a feladata, hogy két személy kimenekít, egy személy tűzvonalba lép, és másik két személy próbálja elhárítani a támadást.” Egy külső csapat a lövöldöző elfogásáért felel – ismertette a részleteket, majd úgy összegzett: 

  Nagyon sok sebből vérzik, nem voltak felkészülve, egyáltalán nem gondoltak erre.

  Végül azt is megjegyezte: elképzelhető, hogy a jövőben átmenetileg előírás lesz a golyóálló mellény viselete a hivatalos személyeknek, nemcsak Szlovákiában, hanem akár még Magyarországon is.

 • Szlovák zászlóval érkezett egy idős férfi a besztercebányai megyei kórház elé, ahol Robert Fico miniszterelnök fekszik. Vladimír Repka elmondta: imádkozik a kormányfőért, és másokat is erre buzdított.

  „Társadalmunkban sok a gyűlölet, és ennek ez az eredménye” – mondta a Denník N szerint Repka, aki az 1990-es években a pozsonyi Szlovák Televíziónál dolgozott. A merénylettel kapcsolatban hozzátette:

  Nem számít, hogy milyen politikai párthoz tartozol, ez egyszerűen túl sok.

  A besztercebányai kórház előtt csütörtök délelőtt a szlovák és külföldi média több stábja is várakozott. Egy közeli oszlopon az „Erőszak nem járható út” feliratú transzparens van kifüggesztve. Néhány virágot és gyertyát is elhelyeztek a kórháznál.

 • Lukás Machala, a kulturális minisztérium magas rangú tisztviselője közölte: 100 százalékig egyetért Stefan Harabin volt igazságügyi miniszter szavaival, aki ellenzéki pártok feloszlatásáról írt korábban – írja a Napunk.

  Harabin a civil szervezeteket és a sajtót tette meg felelősnek a merénylet miatt egy írásában. Emellett azt is közölte: indítványozni kellene a Progresszív Szlovákia (PS) és az Igor Matovic nevével fémjelzett Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) feloszlatását. 

  „A Fico miniszterelnök elleni merényletért közvetlenül azok a felelősek, akik a társadalmat a demokratikus választásokból győztesen kikerült kormány ellen uszítják” – írta Stefan Harabin, aki szerint az ellenzéki politikusok és a civilek „folyamatosan koholt ügyekkel bolondítják a közvéleményt, és a tereken heccelik a tömeget”.

  Itt az ideje, hogy rendet tegyünk a közmédiában, a civil szervezetek külföldi ügynökeit illetően, és hogy indítványozzuk a Progresszív Szlovákia párt feloszlatását, amely az OĽaNO-val együtt politikai felelősséget visel ezért az állapotért

  – fogalmazott Harabin, akinek álláspontját most Lukás Machala is magáévá tette. 

  A Progresszív Szlovákia vezetője, Michal Simecka mindeközben önmérsékletre szólított fel mindenkit a saját bejegyzésében.

 • Michal Simecka, a Progresszív Szlovákia (PS) párt vezetője önmérsékletre szólított fel mindenkit a biztonsági erők kritikájával kapcsolatban.

  Mint mondta: fontos kivizsgálni, hogy megfelelően jártak-e el, de szerinte jelenleg a legfontosabb a kedélyek lenyugtatása.

  A kölcsönös vádaskodás helyett ma a feszültség és a társadalom polarizációjának csökkentésére van szükségünk

  – írta a Napunk szerint Simecka egy Facebook-posztban. Megjegyezte azt is: a legfontosabb most a kormányfő egészsége, és bíznak abban, hogy idővel megfelelően ki lesznek vizsgálva a merénylet részletei. 

 • A szlovák belső ellenőrzés (ÚIS) nyomozója eljárást indított a Robert Fico miniszterelnök ellen elkövetett merénylet ügyében. Továbbá vizsgálatot indítottak a közjogi méltóságok védelmét ellátó hivatal rendőreinek beavatkozásával kapcsolatban is – közölte Andrea Dobiásová, a hivatal szóvivője a Napunk szerint (a biztonsági erők fellépését többen is kritizálták korábban). 

  Mindeközben Denisa Saková gazdasági miniszter azt mondta, hogy a csütörtöki kormányülés témái között ott lesz a miniszterek védelmének megerősítése is. „Örüljünk, hogy tegnap nem voltak további áldozatok, civilek is, akik ott álltak” – fogalmazott. Azzal kapcsolatban nem akart nyilatkozni, hogy a belügyminiszternek le kell-e mondania a történtek miatt. 

 • A szlovák rendőrség „tiszteletre és toleranciára” szólított fel egy csütörtök reggel kiadott közleményben.

  A kommünikére azért lehetett szükség, mert a merénylet óta forrong a szlovák belpolitika. A közleményben azt írták: „A Szlovák Köztársaság miniszterelnöke elleni merénylet kapcsán a rendőrség egyik tevékenysége az online tér megfigyelése. A tegnapi eseményről szóló bejegyzések alatti kommentekben ugyanis a bűncselekményt helyeslők és a gyűlöletet gerjesztők is megjelennek.”

  Ezeket a hozzászólásokat kiértékeljük, és intézkedni fogunk, ha bűncselekményt vagy szabálysértést valósítanak meg. Nagyon könnyű elkerülni a büntetést. Csak tisztelet és tolerancia kell hozzá. Ez az a két szó, amelyet mindenkinek követnie kellene a kommunikáció során, és nem csak a közösségi médiában

  – írta a rendőrség. Végül azt is megjegyezték, hogy ennek a mindennapi életben is normának kellene lennie.

 • Szlovákia leköszönő és leendő elnöke, Zuzana Caputová és Peter Pellegrini közölték: meghívják az összes szlovák párt vezérét az elnöki palotába, hogy csitítsák a forrongó belpolitikai helyzetet – írja a Denník N.

  „Azért lépünk fel együtt, mert a megértés jelét akarjuk adni ebben a feszült helyzetben. Olyan politikusok vagyunk, akik egyetértenek abban, hogy mi a legfontosabb a társadalom számára. Ez pedig a kedélyek lenyugtatása” – mondta a leköszönő elnök, Caputová.

  Teljes egyetértésben elítélünk minden erőszakot. A Robert Fico miniszterelnök elleni tegnapi támadás elsősorban nagy emberi tragédia, de egyben a demokrácia elleni támadás is

  – tette hozzá, miközben azt is megjegyezte: a lövöldözés egyéni tett volt ugyan, de a társadalomban tapasztalható gyűlölködésért mindenki egyaránt felelős.

  Az aktuality.sk szerint Peter Pellegrini szintén arra kérte az összes pártot, hogy hagyjanak fel az európai parlamenti választási kampánnyal legalább addig, amíg a belpolitikai helyzet le nem nyugszik.

Rovatok