Index Vakbarát Hírportál

Amerika mégis megveheti a TikTokot?

2024. május 16., csütörtök 06:53

Frank McCourt amerikai ingatlanmágnás konzorciumot hozhat létre a TikTok megvásárlására, amely elemzők szerint 35–40 milliárd dollár körüli értékkel bír. A közösségi médiás platformot be akarják tiltani az Egyesült Államokban, hacsak nem adja el a tulajdonos ByteDance amerikaiaknak – amely jelenleg egyáltalán nem áll szándékában.

Frank McCourt amerikai üzletember, az internet fejlesztésére törekvő ingatlanmágnás bejelentette, hogy konzorciumot tervez létrehozni a TikTok platform eszközeinek megvásárlására az Egyesült Államokban – írta a Bloomberg.

A Los Angeles Dodgers baseballcsapat korábbi tulajdonosa és a McCourt Global befektetési cég vezérigazgatója valószínű, hogy ajánlatot tesz a platformra, amely a kínai ByteDance Ltd. tulajdonában van. A TikTok amerikai értékét a Bloomberg Intelligence elemzői 35–40 milliárd dollárra becsülik

– írja az ügynökség. Joe Biden amerikai elnök döntése, amely arra kényszeríti a TikTok kínai anyavállalatát, hogy adja el az alkalmazást az Egyesült Államokban, vagy tilalom alá kerüljön, több szereplőt is arra ösztönzött, hogy megvitassák a lehetséges ajánlatokat.

Steve Mnuchin volt amerikai pénzügyminiszter azt mondta, hogy „nagyon érdeklődik” az alkalmazás iránt, míg Eric Schmidt, a Google korábbi vezetője azt mondta, hogy korábban ő is fontolgatta a licitálást. A ByteDance, amely bíróságon támadja meg az amerikai törvényt, azt mondta, hogy nem áll szándékában eladni az eszközt.

McCourt, aki 2012-ben mintegy 2 milliárd dollárért adta el a Dodgerst, nemrégiben a Project Liberty nevű kezdeményezéssel próbálta újra „feltalálni” a közösségi médiát. A 2021-ben nyilvánosan bejelentett csoport célja, hogy felvegye a harcot a Meta Platforms Inc. és más internetes óriások ellen. McCourt idén 500 millió dollárt különített el a kezdeményezésre.

Hihetetlen lehetőségnek látjuk ezt a potenciális felvásárlást, hogy katalizáljunk egy alternatívát a jelenlegi technológiai modellel szemben, amely gyarmatosította az internetet

– mondta McCourt. A cél az, hogy a TikTok nyílt forráskódú protokollra álljon át, és az amerikai felhasználók nagyobb kontrollt kapjanak az információik felett. Egyelőre nem világos, hogy a projekt kapott-e már tőkét.

A TikTok és a kínai ByteDance cég idén 7 millió dollárt költött arra, hogy megpróbálja megakadályozni, hogy az amerikai kormány betiltsa a közösségi hálózatot az országban. A hírek szerint a TikTok tulajdonosa inkább leállítja az alkalmazást, minthogy eladja azt, ha a vállalat minden jogi lehetőséget kimerített a platformot az amerikai alkalmazásboltokból kitiltó jogszabály ellen.

Rovatok