Index Vakbarát Hírportál

Újabb ország csatlakozna az Európai Unióhoz

2024. május 17., péntek 10:40

Moldovában a parlament csütörtöki döntése szerint október 20-án népszavazást tartanak az Európai Unióhoz csatlakozásról, az elnökválasztással egy időben. Az oroszbarát ellenzéki képviselők nem vettek részt az erről szóló országgyűlési szavazáson.

Az október 20-i dátumot a 101 fős parlamentben  amelyben a Moldova Európa-párti elnökét, Maia Sandut támogató Cselekvés és Szolidaritás Pártjának (PAS) többsége van – 56 képviselő támogatta, és gyorsan elfogadták azt is, hogy egyidejűleg tartsák meg az elnökválasztást is.

A parlament oroszbarát ellenzéki pártjaihoz tartozó 24 képviselő nem vett részt a szavazáson. Sandu tavaly karácsonykor hozta nyilvánosságra, hogy indulni kíván a második mandátumért a 2024-es elnökválasztáson, hogy tovább dolgozhasson országa európai integrációjáért.

Brüsszel előzőleg decemberben jelentette be, hogy megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Chisinauval – írja az MTI. A moldovai ellenzéki pártok nem értenek egyet a szerintük túlságosan felgyorsult európai integrációval, és azzal vádolták Sandut, hogy a népszavazással saját esélyeit akarja javítani az elnökválasztáson.

A moldovai alkotmánybíróság korábban már jóváhagyta, hogy a két szavazást egy időben rendezzék meg.

A népszavazáson a moldovaiaknak arra kell válaszolniuk, hogy az európai integráció mellett teszik le a voksukat, vagy ellene. Ha a szavazás érvényes lesz, és a részvétel meghaladja a 33 százalékot, az alkotmányban rögzítik, hogy az európai integráció a Moldovai Köztársaság stratégiai célja, és a csatlakozásnak egy külön szakaszt szentelnek az alaptörvényben.

Rovatok