Index Vakbarát Hírportál

Robert Fico végig eszméleténél volt, mindent észlelt, amíg a műtőbe nem került

2024. május 17., péntek 13:34 | aznap frissítve

Fico mindent észlelt, evakuálását a lövöldözés helyszínéről a nyitrabányai (handlovai) kórházba, a Besztercebányára szállítását, a sürgősségi osztályra való felvételét – nyilatkozta Peter Pellegrini, aki kiemelte: ez is mutatja az ember erejét, hogy mindent képes kezelni.

Frissítés: Időközben a szlovák sajtó arról számolt be, hogy a kormányfőt ismét meg kellett műteni.  

Peter Pellegrini szlovák köztársasági elnök interjút adott a szlovák Pravdának, amit az Economx szúrt ki. Az interjúban kiemelte, hogy „a miniszterelnök ugyan sokkos állapotban volt, de mindenre emlékszik. Még eszméleténél volt egészen a műtét pillanatáig”. Mint ismert, az államfő csütörtökön magánbeszélgetést folytatott Robert Ficóval a besztercebányai Roosevelt Kórházban.

A miniszterelnöknek nem volt emlékezetkiesése – mint ahogy az gyakran előfordul ilyen sokkos állapotban –, mindenre emlékezett. Még eszméleténél volt egészen addig a pillanatig, amikor a besztercebányai Roosevelt Kórházba ment műtétre

– nyilatkozta Peter Pellegrini, majd kiemelte: Fico mindent észlelt, evakuálását a lövöldözés helyszínéről a nyitrabányai (handlovai) kórházba, az első ellátását, a helikopteres szállítását Besztercebányára és a sürgősségi osztályra való felvételét is.

Eközben teljesen eszméleténél volt. El sem lehet képzelni, milyen lehet, amikor eszméletednél vagy, és tudod, hogy súlyosan megsérültél, nem tudod, mi lesz a vége, és még mindig érzékeled az egészet. Ez is mutatja az ember erejét, hogy mindent képes kezelni.

Pellegrini kiemelte, nem szívesen beszél a négyszemközt a kórházi ágynál történt beszélgetésről. „Nagyon érzelmes volt. Igazán nehéz volt látni azt az embert, akit 20 éven át ereje teljében figyeltél miniszterelnöki és politikai funkcióinak ellátásában, az intenzív osztályon fekve, súlyos sérülések és műtétek után.”

Közben az is kiderült, hogy továbbra is a besztercebányai Roosevelt Kórház intenzív osztályán kezelik a szerdán lőfegyveres merényletben súlyosan megsebesült Robert Fico szlovák miniszterelnököt – közölte a pozsonyi kormányhivatal sajtóosztálya pénteken.

Az egészségügyi állapotát illetően további információkat a helyzet tükrében, lehetőségek szerint hoznak majd nyilvánosságra

– írták az MTI-nek is eljuttatott rövid közleményben. A szlovák kormányfő állapotáról legutóbb csütörtökön délután adtak ki hivatalos tájékoztatást, akkor Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes azt mondta: Robert Fico állapotát a rajta szerdán éjjel elvégzett sokórás műtét után sikerült stabilizálni, de még nincs túl az életveszélyen.

A kormányfőt négy lövedék találta el, a szlovák belügyminiszter csütörtöki bejelentése szerint a merénylő indítéka az volt, hogy ellenezte a kormány több döntését. A bűncselekménynek a nyomozás során csak egy feltételezett motivációja van, a politikai.

Szlovákia történelmének legsötétebb napja után

Hétfőn ülésezik az orvosi konzílium, ahol arról is döntenek, hogy Besztercebányán kezelik-e tovább a miniszterelnököt, vagy esetleg átszállítják. „A miniszterelnökre most kritikus órák, napok várnak, hogy megbirkózzon mindazzal, ami a nehéz műtét után még megtörténhet vele, vagy ami várhat rá” – mondta Peter Pellegrini.

Ahogy azt korábban megírtuk, május 15-én a Nyitrabányára kihelyezett kormányülés után érte merénylet Robert Fico szlovák miniszterelnököt. Miközben a kórházban még mindig a kormányfő életéért küzdenek, a település utcáin sétálva néha nem is érezni, mennyire feszült napokat élnek meg északi szomszédaink jelenleg.

A kórházban 3 óra 40 percig tartott a műtét, Ficót mélyaltatásban tartják. Az orvosok szerint innentől a kormányfő szervezetén múlik, túléli-e a merényletet. A találat a gyomrát, medencéjét és ujját érte. A támadót a rendőrök elfogták és lefegyverezték, a környéket a rendőrség kiürítette.

Az elkövető Juraj Cintula, a 71 éves költő, aki azért lőtt rá a kormányfőre, mert „nem értett egyet a kormány politikájával” – derül ki egy, az X közösségi oldalra feltöltött felvételből, amelyen maga Cintula szerepel. Ezt itt nézheti meg. Cintula 2015 óta tagja a Szlovák Írószövetségnek (SSS), amely felháborodását fejezte ki az incidenssel kapcsolatban. Azt írták, a tagságát azonnali hatállyal visszavonják.

Rovatok