Index Vakbarát Hírportál

Népirtással vádolják őket, Izrael Hágában kényszerül magyarázkodni a Hamász elleni támadás miatt

2024. május 17., péntek 15:19

A Dél-afrikai Köztársaság azután vádolta meg Izraelt népírtással, hogy a közel-keleti ország választ adott a Hamász palesztin terrorszervezet tavaly októberi támadására. Izrael szerint az afrikai országot egyáltalán nem érdekli az igazság, egyedüli célja, hogy segítse szövetségesét, a Hamászt. Eközben Hága felszólította Izraelt, hogy tegyen meg mindent a népírtás megelőzése érdekében.

A Nemzetközi Bíróságon (ICJ) tartott pénteki meghallgatáson Izrael visszautasította a Dél-afrikai Köztársaság vádjait, amelyek szerint Izrael katonai műveletével népirtást követne el Gázában – írja az MTI. Gilad Noam izraeli ügyvéd kijelentette, hogy Izrael a Hamász iszlamista terrorszervezettel vív háborút, és mindent megtesz a rafahi lakosság humanitárius ellátásának biztosításáért.

A hágai ENSZ-bíróság csütörtökön Dél-Afrika érveit, pénteken Izrael válaszát hallgatta meg a decemberben elindított, majd az afrikai ország által megújított eljárás keretében. A Dél-afrikai Köztársaság további sürgősségi intézkedéseket sürgetett Izraellel szemben, valamint a Rafah elleni izraeli offenzíva leállítását kérte.

A pénteki meghallgatáson Gilad Noam hangsúlyozta, hogy Dél-Afrika keresete, amelyben Izraelt népirtással vádolja Gázában, „hamis állításokon alapszik, elszakadt a tényektől és a valós körülményektől”.

Izrael olyan háborút folytat, amelyet nem ő kezdett

Leszögezte, hogy Izrael olyan háborút folytat, amelyet nem akart, és amelyet nem ő kezdett. Az ügyvéd felhívta a figyelmet, hogy a védelemhez való jog „veleszületett jog, mely ugyanúgy megilleti Izraelt, mint bármely más államot”. Izrael nemzetét és polgárait védi, országa pedig mindig is a civilek védelmének biztosításán dolgozott, míg a Hamász igyekezett veszélybe sodorni az embereket.

Noam szerint Rafah a Hamász ügynökeinek bástyája, Dél-Afrikát pedig hátsó szándékok vezérlik, amikor Izrael kivonulását szorgalmazza a városból. Szerinte Dél-Afrika azért kéri a rafahi offenzíva leállítását célzó ideiglenes intézkedés meghozatalát, mert katonai előnyt akar szerezni a Hamásznak, mint szövetségesének.

Dél-Afrikát nem érdekli az igazság, sem a jog, sem az igazságszolgáltatás

– háborodott fel az izraeli ügyvéd.

Kijelentette, hogy Izrael elkötelezett volt és továbbra is elkötelezett marad amellett, hogy nemzetközi kötelezettségeivel összhangban cselekedjen. „Kénytelen vagyok még egyszer kijelenteni, hogy tragikus háború folyik, de nincs népirtás Gázában” – mondta Noam, majd hozzátette, hogy Dél-Afrika állításai, miszerint Izrael lezárta volna a határátkelőket Gázába, hamisak. Elmondása szerint Izrael továbbra is biztosítani fogja a humanitárius segélyek hatékony szállítását és eredményes célba juttatását.

Tamar Kaplan Tourgeman, az izraeli külügyminisztérium helyettes jogi tanácsadója felszólalásában arról beszélt, hogy a Hamászt kell felelőssé tenni az izraeliek és a palesztinok szenvedéséért. Nem kétséges, hogy ez a háború tragikus, és nagy szenvedést okozott mindkét félnek, de ez a Hamász műve – hívta fel a figyelmet

Tourgeman aláhúzta, hogy Izrael továbbra is rendkívüli intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy a lehető legkisebb legyen a gázai polgári lakosságnak okozott kár.

Dél-Afrika pedig jól tenné, ha megmondaná szövetségesének, a Hamásznak, hogy hagyjon fel a kórházak és más védett helyszínek katonai parancsnoki központként való kihasználásával

– figyelmeztette az országot.

Úgy gondolja, hogy Dél-Afrika számos állítása az izraeli katonai célokról hamis. Nem igazak azok az állítások sem, amelyek szerint a népirtás szándékával az izraeli hadsereg megsemmisítési zónákat hozott volna létre, ahol a gázai embereket tartózkodási helyük alapján lehet célba venni.

Az izraeli jogi képviselő elmondta, Izrael Állam arra kéri a bíróságot, hogy utasítsa el a Dél-afrikai Köztársaság által benyújtott, ideiglenes intézkedések meghozatalára és a januári végzés módosítására irányuló kérelmét.

Hága elvárásokat fogalmazott meg Izraellel szemben

A meghallgatás végén Georg Nolte, a Nemzetközi Bíróság illetékes bírája kérdést olvasott fel.

Tud-e Izrael információt szolgáltatni a kijelölt evakuálási zónákban, különösen al-Mavasziban fennálló humanitárius körülményekről, és arról, hogyan biztosítaná a biztonságos áthaladást ezekbe a zónákba, valamint menedéket, ételt, vizet és egyéb humanitárius segítséget nyújtana minden evakuáltnak, akik várhatóan ezekbe a zónákba érkeznek

– kérdezte a bíróság, amire Izraelnek legkésőbb május 18-ig  írásbeli választ kell nyújtania.

A Dél-afrikai Köztársaság december végén annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász elleni katonai fellépésével Gázában. Ezzel egy időben ideiglenes intézkedések meghozatalát kérte a harcok leállítására.

A január végén kihirdetett végzésében a Nemzetközi Bíróság felszólította Izraelt, hogy gázai katonai műveletei során tegyen meg minden intézkedést a népirtás megelőzésére. Izraelnek biztosítania kell, hogy katonai erői ne kövessenek el népirtást, és szavatolnia kell az esetleges népirtás bizonyítékainak megőrzését.

A bíróság elrendelte azt is, hogy Izrael egy hónapon belül tegyen jelentést arról, mit tesz annak érdekében, hogy megfeleljen a népirtást tiltó rendeletnek. Elrendelte azt is, hogy Izrael akadályozza meg és büntesse a népirtásra való felbujtást. Izraelnek továbbá azonnali és hatékony intézkedéseket kell hoznia, hogy lehetővé tegye az alapvető szolgáltatások biztosítását és a humanitárius segítségnyújtást a Gázai övezetben.

Az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságát országok közötti viták rendezésére hozták létre. Határozatai kötelező erejűek, de végrehajtatásukra nincsenek közvetlen eszközei.

Rovatok