Index Vakbarát Hírportál

Döntött az amerikai kormány: kevésbé lesz veszélyes a marihuána, ha ez megvalósul

2024. május 17., péntek 14:45

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma hivatalosan is kezdeményezte csütörtökön, hogy meginduljon marihuána veszélyes kábítószer státuszának megszűntésére vonatkozó eljárás.

A Merrick Garland, igazságügyi miniszter, és szövetségi főügyész által jóváhagyott javaslat szövetségi szinten elismerési a kannabisz orvosi célú felhasználását, valamint megállapítja: a használata kevesebb káros hatással jár, mint a legveszélyesebbeknek tartott kábítószerek.

A kábítószerügyi szövetségi hivatal (Drug Enforcement Administration) a kormányzati kezdeményezés nyomán közvitát indít a javaslatról, ami az átminősítési folyamat kezdete. Amennyiben a marihuána besorolásának módosítása zöld utat kap, akkor a kábítószerek 1-es számú jegyzékéből (Schedule I) átkerül a 3-as számú nyilvántartásba (Schedule III).

A hasist a jelenlegi besorolása egy szintre helyezi a heroinnal és LSD-vel, míg az új besorolás alapján a ketaminnal és bizonyos anabolikus szteroidokkal kerülne azonos osztályba.

A besorolás megváltozása ugyanakkor nem jelentené automatikusan a kábítószer rekreációs célú használatának legalizálását. Joe Biden elnök 2022-ben kezdeményezte a marihuána használatának liberalizálását, és tavaly kegyelmet adott több ezer embernek, akit hasisbirtoklás miatt ítéltek el szövetségi bíróságokon, és kegyelmi intézkedésekre szólította fel a szövetségi államok kormányzóit is.

A demokrata adminisztráció marihuánát érintő liberalizációs lépéseinek kritikusai szerint ez a kábítószer egyfajta „előszobája” a keménydrogoknak, ezért veszélyeket hordoz magában a veszélyességi besorolás átminősítése is – összegezte az MTI.

Rovatok