Index Vakbarát Hírportál

Friss információk érkeztek Robert Ficóról, ismét meg kellett műteni a miniszterelnököt

2024. május 17., péntek 15:42 | aznap frissítve

Robert Fico szlovák miniszterelnök újabb műtéten esett át pénteken, a besztercebányai Roosevelt Kórház intenzív osztályán kezelik. A kormányfő, akit szerda délután a kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után lőttek meg, eszméleténél van, állapota stabil, azonban továbbra is nagyon súlyos. Több ország is felajánlotta kórházát a miniszterelnök kezelésére, a szlovák kormányhivatal a sajtóhoz és a nyilvánossághoz fordul.

Robert Fico szlovák miniszterelnököt szerda délután a kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után meglőtték. A kormányfőt négy lövedék találta el mellkason és gyomron, életveszélyes sérülésekkel szállították helikopterrel a besztercebányai kórházba. A szlovák belügyminiszter csütörtöki bejelentése szerint a merénylő indítéka az volt, hogy ellenezte a kormány több döntését. „A bűncselekménynek a nyomozás során csak egy feltételezett motivációja van, a politikai” – fogalmazott.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, továbbra is a besztercebányai Roosevelt Kórház intenzív osztályán kezelik a súlyosan megsebesült szlovák miniszterelnököt. Korábbi Információk szerint a szlovák kormányfő állapotát a rajta szerdán éjjel elvégzett sokórás műtét után sikerült stabilizálni, de még nincs túl az életveszélyen.

Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer – sociálna demokracia) párt elnöke pénteken közel kétórás műtéti beavatkozáson esett át, amelynek során az orvosok megpróbálták az „állapotát a pozitív prognózis felé mozdítani” – tájékoztatott Robert Kalinák miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter a kormányfő állapotáról pénteken a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház előtt az Új Szó szlovákiai magyar hírportál szerint.

„Az állapota továbbra is nagyon súlyos” – tette hozzá anélkül, hogy részleteket közölt volna. A miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy a pénteki műtét a sebek gyorsabb gyógyulását segíti. Hozzátette:

néhány napba telik, míg egyértelművé válik, miként alakul tovább a kormányfő egészségügyi állapota.

„Jobb kedvem van, mert látom az előrelépést” – mondta a miniszter, aki kijelentette: a pénteki műtét azt bizonyítja, hogy a miniszterelnök első műtétje jól sikerült. A kormányfőhelyettes szerint a lőtt sebek esetében az első négy nap kritikus.

A szlovák miniszterelnök eszméleténél van, de állapota továbbra is nagyon súlyos

A miniszterelnökön CT-vizsgálatot végeztek, eltávolították a lőtt sebből visszamaradt, elhalt szöveteket – közölte Miriam Lapuníková, a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház igazgatója, hozzátette: ez megszokott eljárásnak számít.

A páciens állapota valóban súlyos, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon kezelik

– tájékoztatott a kórház igazgatója. Arról is tájékoztatott, hogy minden reggel egy szakértői konzílium határozza meg, mi legyen a következő lépés, emiatt az sem világos, szükség lesz-e még további műtétekre.

Robert Kalinák, Szlovákia védelmi minisztere elmondta, több ország is felajánlotta, hogy átszállítják Ficót a saját kórházukba.

Mindannyian, beleértve a miniszterelnököt is, teljes mértékben megbízunk a besztercebányai egyetemi kórház kapacitásaiban

– fogalmazott a miniszter, akinek nincs kétsége afelől, hogy a miniszterelnök jó kezekben van.

Annak a veszélye azonban, hogy a kormányfő állapota rosszabbra fordul, továbbra is fennáll a kormányfőhelyettes szerint. A jövőben a miniszterelnök átkerülhet Pozsony egyik kórházába, azonban állapota ezt egyelőre nem teszi lehetővé.

Újabb politikus fordult a hatósághoz, miután halálosan megfenyegették

Michal Simecka, a Progresszív Szlovákia elnöke szerint az erőszak tovább fokozódik, ráadásul egyes politikusok tovább szítják az indulatokat, továbbra is támadnak és vádaskodnak. „Egy olyan időszakban, amikor a miniszterelnök még mindig a kórházban küzd a felépüléséért, az embereknek a megbékélés világos üzenetét kell hallaniuk tőlünk” – hangsúlyozta a pártelnök az Új Szó szerint.

A pártelnök feljelentést tett halálos fenyegetések miatt, pénteken tanúvallomást tett a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségnél.

Michal Simecka elmondta, hogy a halálos fenyegetések őt, a kislányát és partnerét célozták, és konkrét emberektől érkeztek. Hozzátette, hogy nem ez az első eset. 

„Szeretném megismételni a felhívásomat. Legalább 100 nap nyugalomra van szükségünk, időre megbékéléshez és az új szabályok felállításához, el kell kerülnünk a támadásokat, a vádaskodásokat és minden ellentmondásos, elszabadult javaslatot. Ezt minden egyes politikus megteheti, aki őszintén törekszik a társadalom békéjére” – tette hozzá.

A sajtót a viták korlátozására kérik

Az Index a téma súlyossága és a gyűlöletkeltés megakadályozása miatt – Magyarországon az elsők között – még szerda délután úgy döntött, korlátozza a hozzászólásokat a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylettel kapcsolatos írásainknál. Kora este erről szolgálati közleményt adtunk ki, amelyben kértük laptársainkat, hogy kövessék a példánkat. Mint írtuk, szerkesztőségünk etikai kódexe és szerkesztési alapelveink egyértelműek: semmilyen gyűlölködésnek nem adunk teret, felületet.

Szlovákia Kormányhivatala pénteken ismételten megkérte a sajtó képviselőit, a politkusokat, valamint a nyilvánosságot, hogy a hivatalosan közreadott információkból induljanak ki. „A kormány tagjai és a biztonsági egységek által tartott csütörtöki sajtótájékoztató után is téves, félrevezető információk jelentek meg a sajtóban” – figyelmeztettek. Kijelentették, hogy a félrevezető vagy megtévesztő állásfoglalások nem járulnak hozzá a helyzet csillapításához, és fölöslegesen növelik a feszültséget és a társadalmi megosztottságot – írja az Új Szó.

A HIVATAL EGYÚTTAL ARRA KÉRI A SAJTÓT, HOGY KORLÁTOZZA AZ EGYES WEBOLDALAKON ÉS KÖZÖSSÉGI OLDALAKON FOLYÓ VITÁKAT, ÉS TARTÓZKODJON A MINISZTERELNÖK ELLENI MERÉNYLETTEL KAPCSOLATOS KONFRONTATÍV VAGY ELLENTÉTEKET SZÍTÓ MŰSOROKTÓL.

A rendőrség negyven gyűlölködő tartalmú bejegyzés kapcsán indított vizsgálatot – jelentette ki Matus Sutaj Estok belügyminiszter. A tárcavezető felszólította az embereket, ne üzengessék a politikusoknak, hogy „rájuk is golyó vár”. Határozottabb fellépést ígért, nemcsak a dezinformációt és az összeesküvés-elméleteket terjesztőkkel, hanem a gyűlöletkeltőkkel szemben is. A szatirikus weboldalakat felszólította, hagyjanak fel a gúnyolódással és gyűlöletkeltéssel.

(Borítókép: a besztercebányai Roosevelt kórház. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok