Index Vakbarát Hírportál

Három spanyol turista meghalt egy fegyveres támadásban Afganisztánban

2024. május 18., szombat 07:00

A spanyol kormány közölte, hogy fegyveresek megöltek három spanyol turistát a közép-afganisztáni Bámiján városában.

Három spanyol turista meghalt egy Afganisztán központjában elkövetett lövöldözésben. Afgán tisztviselők szerint egy afgán állampolgár is meghalt, további négy külföldi és három afgán pedig megsebesült – írja a BBC.

Abdul Mateen Qani afgán belügyminisztériumi szóvivő szerint négy embert letartóztattak. Közleményében azt írta, hogy a tálib kormány „határozottan elítéli ezt a bűncselekményt, együtt érez az áldozatok családjaival, és biztosít arról, hogy minden bűnözőt megtalálnak és megbüntetnek”.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a közösségi médiában közzétett bejegyzésében azt írta, hogy „lesújtotta a spanyol turisták afganisztáni meggyilkolásának híre”. Részvétét fejezte ki, és konzuli támogatást is ígért.

Az afganisztáni hatalom 2021-es visszavétele óta a tálibok megfogadták, hogy helyreállítják a biztonságot. Bár az ország polgárháborúja a tálib hatalomátvétellel véget ért, az Iszlám Állam támadásokat hajtott végre a tálibok ellen, és egyes területeken tálibellenes lázadás is folyik.

Rovatok