Index Vakbarát Hírportál

Újabb ballisztikus rakétát tesztelt Észak-Korea

2024. május 18., szombat 08:48

Idén már az ötödik rakétatesztet hajtotta végre a Kim Dzsongun vezette Észak-Korea, amelyet most egy új irányítórendszerrel szereltek fel. A taktikai rakétát ismét a tengerbe lőtték, de nem titkolt szándékuk, hogy ezek mind Szöul elrettentésére szolgálnak, akit Kim Dzsongun év elején országa „fő ellenségének” nevezett, és ígéretei szerint bármilyen határsértést keményen megtorol majd.

Új irányítórendszerrel volt felszerelve az a taktikai ballisztikus rakéta, amelyet pénteken lőtt ki Észak-Korea a tengerbe a keleti partjainál – áll a KCNA észak-koreai állami hírügynökség szombati jelentésében, amelyet az MTI szemlézett. A hírügynökség beszámolója szerint „egy taktikai ballisztikus rakéta próbaindítását hajtották végre egy új autonóm irányító navigációs rendszer segítségével”. A teszten részt vett Kim Dzsongun észak-koreai vezető is – áll a közleményben.

Az idei ötödik ballisztikus rakétatesztre órákkal azután került sor, hogy Észak-Korea tagadta, hogy fegyverekkel látná el Oroszországot. Azt is közölték, hogy nem áll szándékukban hadi technológiájukat más országgal megosztani. Pénteken az észak-koreai vezető befolyásos húga, Kim Jodzsong közleményben szögezte le, hogy a ballisztikus rakétákkal folytatott tesztek a 2021-ben elindított ötéves fejlesztési terv részét képezik, és azokat a fegyvereket egy Szöul elleni támadásra szánják.

Nem csinálunk titkot abból, hogy ezeket a fegyvereket arra fogjuk használni, hogy elrettentsük Szöult mindenféle céltalan ötleteléstől

– fogalmazott Kim Jodzsong.

Ez év elején Észak-Korea „fő ellenségének” nyilvánította Dél-Koreát, felszámolta az újraegyesítés ügyeivel és a kapcsolattartással foglalkozó hivatalait, és háborúval fenyegetőzött „akár csak ezredmilliméteres” területsértés esetére is.

Rovatok