Index Vakbarát Hírportál

Ma délelőtt kihallgatják Robert Fico merénylőjét

2024. május 18., szombat 10:31

Szombat délelőtt hallgatja ki a szlovák Speciális Büntetőbíróság a Robert Fico szlovák miniszterelnököt többször meglövő 71 éves Juraj Cintulát.

Mint arról beszámoltunk, Robert Fico szlovák miniszterelnököt a kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után meglőtték. Úgy tűnt, hogy a kormányfő épp kezet fogott volna valakivel, amikor több lövés is eldördült. A mellkason és gyomron talált politikust életveszélyes sérülésekkel szállították helikopterrel a besztercebányai kórházba.

Az elkövetőt, egy 71 éves szlovák költőt, Juraj Cintulát a merénylet elkövetése után elfogták a helyszínen. A merénylőről egybehangzóan azt állítják a szlovák sajtóorgánumok, hogy egy lévai illetőségű férfi, aki biztonsági őrként dolgozott,  így legálisan tartott fegyvert.

A férfit szombat délelőtt hallgatja ki a szlovák Speciális Büntetőbíróság. Ez egy hasonló eljárás ahhoz, mint amikor Magyarországon a gyanúsított elfogása után a bíró annak előzetes letartóztatásáról dönt – írja a blesk.cz cseh hírportál.

Juraj Cintula esetében az ügyész javasolta az elkövető vizsgálati fogságát – két okból is. Az egyik, hogy szökést kísérelhetne meg, a másik, hogy további bűncselekményeket követhetne el – írja a Paraméter.

A vizsgálati fogságra vonatkozó javaslat megtételét megerősítette a főügyészség is.

A bűnüldöző hatóságok mindent megtesznek az ügy alapos kivizsgálásáért és az tettes igazságos megbüntetéséért. Az ügy az előzetes eljárás szakaszában van, amely nem nyilvános, ezért további tájékoztatást egyelőre nem adhatunk

– mondta Zuzana Drobová, a főügyészség szóvivője.

A merénylőt már átszállították a Speciális Büntetőbíróság épületébe, de szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, és a bíróság épületét lezárták a nyilvánosság, valamint a média előtt is.

Juraj Cintulát előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság kísérletével gyanúsítják, amiért akár 25 évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik.

Rovatok