Index Vakbarát Hírportál

Új hírek érkeztek Robert Fico állapotáról

2024. május 18., szombat 13:40

A szlovák egészségügyi miniszter szombati sajtótájékoztatóján közölte, hogy Robert Fico miniszterelnök állapota stabil, de egyelőre nem szállítják át másik kórházba.

Mint arról beszámoltunk, Robert Fico szlovák miniszterelnököt május 15-én, szerdán a kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után meglőtték. Úgy tűnt, hogy a kormányfő épp kezet fogott volna valakivel, amikor több lövés is eldördült.

A mellkason és gyomron talált politikust életveszélyes sérülésekkel szállították helikopterrel a besztercebányai kórházba, ahol éjjel órákig tartó műtét után sikerült stabilizálni őt, de továbbra is nagyon súlyos volt az állapota.

Pénteken mintegy kétórás műtéti beavatkozáson esett át, és az orvosok megpróbálták az „állapotát a pozitív prognózis felé mozdítani”, és eltávolították a lőtt sebből visszamaradt, elhalt szöveteket is. A szlovák kormányfőhelyettes akkor azt nyilatkozta, annak a veszélye, hogy Robert Fico állapota rosszabbra fordul, továbbra is fennáll, és a jövőben a miniszterelnök átkerülhet Pozsony egyik kórházába.

Van javulás, de egyelőre nincs átszállítás

Most azonban Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter szombati sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a miniszterelnököt egyelőre nem szállítják át Pozsonyba, mivel állapota ezt nem teszi lehetővé, de már stabil, és a pozitív prognózishoz a pénteki műtét is hozzájárult – írja a Paraméter.

A miniszterelnök úr eszméleténél van, de természetesen azokkal a korlátokkal, amelyeket egy ilyen súlyos sérülés jelent

– mondta Robert Kalinák miniszterelnök-helyettes. Megerősítette, hogy a kormány a meghatározott program szerint folytatja a munkát. A jövő héten legalább kétszer ülésezik, mégpedig az euróalapokról szóló tárgyalások miatt.

Kihallgatják a merénylőt

Szombat délelőtt hallgatja ki a szlovák Speciális Büntetőbíróság a Robert Ficót többször meglövő, 71 éves Juraj Cintula szlovák költőt, akit a merénylet elkövetése után elfogtak a helyszínen. A merénylőről egybehangzóan azt állítják a szlovák sajtóorgánumok, hogy egy lévai illetőségű férfi, aki biztonsági őrként dolgozott, így legálisan tartott fegyvert.

Juraj Cintula esetében az ügyész javasolta az elkövető vizsgálati fogságát – két okból is. Az egyik, hogy szökést kísérelhetne meg, a másik, hogy további bűncselekményeket követhetne el. A vizsgálati fogságra vonatkozó javaslat megtételét megerősítette a főügyészség is.

A merénylőt már átszállították a Speciális Büntetőbíróság épületébe, de szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, és a bíróság épületét lezárták a nyilvánosság, valamint a média előtt is.

Juraj Cintulát előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság kísérletével gyanúsítják, amiért akár 25 évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik.

Rovatok