Index Vakbarát Hírportál

Korábban engedélyezték, most megint üldözik a kannabiszt

2024. május 18., szombat 11:54

Thaiföld az év végéig újra kábítószerként fogja nyilvántartani a kannabiszt – jelentette be nemrégiben a thai miniszterelnök, ami meglepő fordulatot jelent, hiszen az ország mindössze két évvel korábban legalizálta – Ázsiában az egyik első országként – a kannabisz rekreációs használatát.

Habár az előrejelzések szerint az iparág értéke 2025-re eléri az 1,2 milliárd dollárt, sokan úgy gondolják, a liberalizáció elsietett volt, a szabályozáson pedig módosítani kell. 

Azt akarom, hogy az egészségügyi minisztérium módosítsa a szabályokat, és a kannabiszt újra kábítószerként sorolja be”

– fogalmazott Srettha Thavisin miniszterelnök az X közösségi médiaplatformon. „A minisztériumnak gyorsan ki kellene adnia egy olyan szabályt, amely kizárólag egészségügyi és orvosi célokra engedélyezi a használatát.”

A kannabisz orvosi célú használatát 2018-ban, a rekreációs, élvezeti célú felhasználását pedig 2022-ben legalizálták – az előző kormány alatt, de a kritikusok szerint a liberalizációt elsiették. Az akkori szabályozás szerint jelenleg már nem számít bűncselekménynek a marihuána és a kendertermékek termesztése és kereskedelme, illetve a növény részeinek felhasználása betegségek kezelésére.

A kávézók és éttermek is szolgálhatnak fel kannabisszal kevert ételeket és italokat, ha a termékek kevesebb mint 0,2 százalék tetrahidrokannabinolt (THC – a növény fő pszichoaktív vegyülete) tartalmaznak. A közegészségügyi törvény továbbra is szigorú büntetéseket ír elő, többek között három hónap börtönbüntetést és 800 dolláros bírságot a nyilvános kannabiszfogyasztásért.

A 2023 augusztusában megalakult koalíciós kormány élén álló Srettha kijelentései a kábítószer-ellenes küzdelemben részt vevő ügynökségekkel tartott találkozót követően hangzottak el, ahol ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy keményen fellép az illegális kábítószerekkel szemben, és felszólította a hatóságokat, hogy a következő 90 napban szolgáltassanak eredményeket, és mutassanak fel „egyértelmű előrelépést”.

„A kábítószer olyan probléma, amely tönkreteszi az ország jövőjét, sok fiatal függő. Gyorsan kell dolgoznunk, el kell koboznunk  a  [kábítószer-kereskedők] vagyonát, és ki kell terjesztenünk a kezelést” – jelentette ki a kormányfő. A miniszterelnök 90 napos határidőt adott a bűnüldöző és helyi hatóságoknak, hogy a „vörös zónáknak” tekintett 25 tartományban visszaszorítsák a kábítószert.

Választást lehetett nyerni a marihuánaellenességgel

Srettha kormánya már a 2023. májusi nemzetgyűlési választások előtt azzal kampányolt, hogy a kábítószer-használat szigorúbb korlátozására van szükség. A kannabiszról szóló törvénytervezetek már hónapok óta keringenek, de továbbra sem világos, hogy a Pheu Thai párt vezette kormányzat hogyan fogja hatályba léptetni a törvény módosításait. A Közegészségügyi Minisztérium szerint további konzultációkra van szükség, mielőtt a kabinet dönt a végleges törvényjavaslatról, és azt a parlament elé terjesztik. A kormányfő szerint a részleteket a kábítószer-ellenőrzési bizottság fogja meghatározni, amelynek ő az elnöke.

De ahogy a népesség körében, úgy magában a kormányban is megosztó téma a kannabisz, hiszen a Pheu Thai egyik koalíciós partnere, a Bhumjaithai jelentős részben volt felelős a kannabisz legalizálásáért. Anutin Charnvirakul volt egészségügyi miniszter, Bhumjaithai-vezető és miniszterelnök-helyettes 2022-ben törölte a kannabiszt a minisztérium ellenőrzöttkábítószer-listájáról, és a múlt héten jelezte, hogy a korlátozások újbóli megerősítése előtt megfelelő és hivatalos felülvizsgálatot kell végezni.

Biztosra vehető, hogy a kormánykoalíción belül kényes tárgyalások folynak arról, hogy milyen korlátozások legyenek, és hogy a kormány egységes maradjon a kérdésben. A kannabisz újbóli kriminalizálására irányuló törekvés ellenére nem valószínű, hogy a Bhumjaithait ez annyira érintené, hogy kilépne a koalícióból.

Az sem mellékes, hogy a kormánynak az elmúlt hónapokban komoly politikai ellenszéllel kellett szembenéznie, mivel még nem tudta teljesíteni kulcsfontosságú választási ígéreteit, beleértve a digitális pénztárcát vagy a gazdaságot készpénzosztási programmal ösztönző tervet. Más populista politikák, mint az áramárak csökkentése, a mezőgazdasági termelők adósságainak felfüggesztése és a minimálbér emelése szintén akadályokba ütközött.

A kannabisz olyan területnek tűnik, ahol a Srettha-kabinet lendületet vehet, és elnyerheti a választók konzervatív szárnyának tetszését, hiszen a közösség félelmei a marihuána használatának társadalmi következményeivel és káros hatásaival kapcsolatban a használat növekedésével párhuzamosan megnőttek. A Chulalongkorn Egyetem Függőségi Tanulmányok Központja szerint a fiatalok körében a kannabiszhasználat tízszer magasabb, mint a legalizálás előtt. A központ szerint a kannabiszhasználók száma 2022-ben elérte a 11,1 milliót.

A kannabisz megadóztatása sok pénzt hozna az államkasszába

Persze vannak más befolyásoló gazdasági tényezők is, amelyeket a kormánynak figyelembe kell vennie. A kannabisz megadóztatása hatalmas bevételt hozna a kormánykasszába, így ezeknek a gazdasági előnyöknek a Covid–19 után még mindig lábadozó nemzetgazdaság nehezen tudna ellenállni, ezért a kannabisz teljes felszámolása valószínűtlenné válna.

Ugyanakkor a lépés drasztikus hatással lehet az iparágra, ami most a hosszan tartó bizonytalanság időszakával néz szembe. Az üzleti közösségben egyre erősödő haragot vált ki a kormány terve, mivel az elmúlt két évben sok vállalkozó jelentős beruházásokat hajtott végre. Ha a kannabiszt ötös osztályú kábítószernek minősítenék, akkor illegális lenne a birtoklása és fogyasztása, bár az egészségügyi és gyógyászati célú kannabisz továbbra is engedélyezett lenne.

Prasitchai Nunual, a thaiföldi Cannabis Future Network főtitkára szerint a kannabisz újbóli kriminalizálása rossz lépés lenne a gazdaság számára, és nagy csapást mérne a kisvállalkozásokra és a fogyasztókra. „Sokan termesztettek kannabiszt, és nyitottak kannabiszboltokat. Ezeknek be kell majd zárniuk” – állapította meg.

Rattapon Sanrak a Highland Cafe kannabiszkiadó és étkezde alapítója, és a hazai kannabiszipar régi szószólója szintén úgy gondolja, hogy egy ilyen intézkedés rengeteg helyi vállalkozást tönkretehet. „Hatalmas és katasztrofális hatása és következményei lesznek annak, amit tenni akar. Jelenleg van néhány tervünk. Tiltakozni fogunk, az biztos” – mondta. „Az emberek nagyon feldúltak. Meg kell védeniük a jogaikat, mert semmi rosszat nem tettek” – hangsúlyozta.

Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy az orvosi kannabisz üzemeltetői óvatosabbak a megfelelő korlátok szükségességével kapcsolatban, ami most egy többnyire szabályozatlan iparág. Suphamet Hetrakul, a Teera Group társalapítója szerint a gyógynövények kutatására és termesztésére összpontosító Teera Group vállalat társalapítója szerint a külföldiek befektetése az illegálisnak szánt ágazatba széles körben elterjedt, és problémássá vált.

Elemzők szerint a kannabiszágazat szabályozásának szükségessége a külföldi befektetők beáramlásával szemben, valamint a konzervatív szavazóknál való pontszerzés vágya a legfőbb oka annak, hogy a thaiföldi kormány szembefordult a kannabisz korábbi legalizálásával. Hozzáteszik azonban, hogy Srettha Thavisin miniszterelnök jövője szempontjából politikailag veszélyes terepről van szó, mivel a kormánykoalíció különböző frakciói eltérő álláspontot képviselnek a kérdésben, ráadásul a kannabiszpárti csoportok máris tüntetésekkel fenyegetőznek a bejelentését követően.

(Borítókép: Kannabisz üzlet Thaiföldön. Fotó: Paul Lakatos / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok