Index Vakbarát Hírportál

Egyedül maradhat Netanjahu, ha nem változtat a módszerein

2024. május 19., vasárnap 09:38

Benny Gantz, az izraeli hadügyi kabinet tagja lemondással fenyegetőzik, ha Benjamin Netanjahu miniszterelnök nem fogad el új tervet Gázára vonatkozóan. Gantz lemondásával Netanjahu még inkább a szélsőjobboldali szövetségesek kötelékébe kerülne, akik keményen fellépnek a tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokkal szemben.

Izrael háromtagú háborús kabinetjének egyik tagja azzal fenyegetőzött, hogy kilép a kormányból, ha az nem fogad el új tervet a gázai háborúra vonatkozóan. 

Benny Gantz lépése tovább fokozza a megosztottságot az izraeli vezetésen belül, hiszen több mint hét hónapja tart a háború. Izrael viszont még nem érte el a kitűzött célját, a Hamász felszámolását és az október 7-i támadás során elrabolt túszok sokaságának visszaszolgáltatását – írta meg a Sky News.

Gantz, Benjamin Netanjahu miniszterelnök régi politikai riválisa, most egy hatpontos tervet fogalmazott meg, amely tartalmazza a túszok visszatérését, a Hamász uralmának megszüntetését, a Gázai övezet demilitarizálását és a polgári ügyek nemzetközi igazgatásának létrehozását.

Gantz terve támogatja a Szaúd-Arábiával való kapcsolatok normalizálására irányuló erőfeszítéseket is. Azt mondta, ha június 8-ig nem fogadják el ezeket, kilép a kormányból.

A Sky News megjegyzi, hogy Ganz távozásával Netanjahu még inkább a szélsőjobboldali szövetségeseknek lenne alárendelve, akik kemény álláspontot képviselnek a tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban, és akik szerint Izraelnek el kellene foglalnia Gázát, és újjá kellene építenie az ottani zsidó településeket.

Ha a fanatikusok útját választja, és az egész nemzetet a szakadékba vezeti, kénytelenek leszünk kilépni a kormányból

– mondta Gantz. 

A centrista politikus a konfliktus első napjaiban csatlakozott Netanjahu koalíciójához és a háborús kabinethez. Hatpontos terve napokkal azután hangzott el, hogy Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter, a háborús kabinet harmadik tagja nyíltan elmondta, hogy többször is kérte a másik két tagot, hogy döntsenek a háború utáni Gáza jövőképéről. Gallant szerint ennek magában kell foglalnia egy új palesztin polgári vezetés létrehozását.

Netanjahura több fronton is egyre nagyobb nyomás nehezedik

Izrael kormányának keményvonalas képviselői azt akarják, hogy a Gázai övezet legdélebbi, Rafah városára irányuló katonai offenzívája a Hamász szétzúzásának céljával folytatódjon. Izrael legfontosabb szövetségese, az Egyesült Államok és mások azonban óva intettek a város elleni offenzívától, ahol a 2,3 milliós gázai lakosság több mint fele menedéket talált.

Százezrek menekültek el Rafahból, és Izrael szövetségesei a humanitárius válság miatt a támogatás csökkentésével fenyegetőznek. 

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a hétvégén Szaúd-Arábiában és Izraelben tárgyal a háborúról, és a tervek szerint vasárnap találkozik Netanjahuval, aki kijelentette, hogy Izrael „egyedül is kiáll”, ha szükséges. Eközben sok izraeli azzal vádolja Netanjahut, hogy a politikai érdekeket minden más elé helyezi. Azt is akarják, hogy egyezzen meg a túszok kiszabadításáról és a harcok beszüntetéséről.

Pénteken újabb csalódást okozott, amikor a hadsereg közölte, hogy csapatai a Gázai övezetben megtalálták a Hamász által az október 7-i támadás során megölt három túsz holttestét. Szombaton bejelentették egy negyedik túsz holttestének megtalálását.

A legutóbbi, Katar, az Egyesült Államok és Egyiptom által közvetített, tűzszünetre törekvő tárgyalások nem hoztak előrelépést.

Rovatok