Index Vakbarát Hírportál

Valami megváltozott a fronton, az ukránok újabb védvonalat építenek

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2024.05.19. 21:50
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kedves olvasóink!

  Véget ért az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

  Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk hétfőn is! Jó pihenést kívánunk!

 • A német polgárok az Ukrajnának küldött segélyeket csökkentenék a takarékosság miatt, jelentette a Bild német napilap az Insa Intézet közvélemény-kutatását. A kutatásban feltett kérdés az volt, hogy „Véleménye szerint a kormánynak hol kell takarékoskodnia?”. 

  A válaszadók 38 százaléka ezenkívül a fejlesztési segélyek, valamint 36 százalékuk az alapjövedelem csökkentését javasolná. A megkérdezettek tíz százaléka szerint a kormánynak hanyagolnia kéne a takarékoskodást. A jövő évi költségvetést a német szövetségi kormány júliusban készül elfogadni.

  Az előzetes becslések szerint a szövetségi kormány, a tartományok és az önkormányzatok 21,9 milliárd euróval kevesebb adóbevétellel terveznek, mint arra tavaly ősszel számítottak. 

 • Az Ukrán Fegyveres Erők a Harkivi terület északi részét érintő orosz invázió visszaverése érdekében rengeteg tartalékot csoportosítottak át sürgősen. A Nemzeti Gárda drónokra specializálódott „Ellenzős sapkások” (Hosztri kartuzi) csapata is közéjük tartozik, akik most Ukrajna második legnagyobb városának védelmében vesznek részt. A brit The Times tudósítója ezzel a különleges alakulattal töltött el egy napot a fronton – írja az Unian.

  Mint írják, Harkivba Lipci falun keresztül vezet közvetlen út. A falut az orosz tüzérség és bombák teljesen elpusztították, mára egyetlen ép ház sem maradt benne. Ezt a területet most más egységekkel együtt az „Ellenzős sapkások” látják el védelemmel.

  A különleges alakulat kisteherautókon vágtatott keresztül a falun, és egy rejtett helyre érkezett, ahonnan megküzdöttek a betolakodókkal. Az egység fő fegyvere a drón.

  A helyszínre érkezve a drónkezelők gépfegyverek csattogását hallották a közelben. A drónokat gyorsan az égbe emelve az alakulat megtalálta a csata helyét: három ukrán katona a fűben térdelve vívott csatát az orosz katonák egyik osztagával. A drónkezelők azonnal az ukránok segítségére siettek.

  Az első gránát, amit dobtak, könnyebben megsebesített egy oroszt, a többiek fedezékbe siettek, megzavarva ezzel az ukrán gyalogsági állások elleni támadást. Ez egy egynapos bújócska kezdete, amelyben élet és halál forog kockán. Szűkszavú parancsokat kiabálnak minden drónkilövés előtt, a találatokat pacsikkal, bókokkal ünneplik

  – írja a The Times tudósítója.

  Az egyik orosz katona menekülni próbál, és futás közben eldobja a hátizsákját, majd a sisakját is. A „sapkások” drónjai több mint egy kilométerre üldözik őt a szakadékig, ahol a megszálló elfárad, és megpróbál elbújni a ligetben, ahol már más oroszok is ülnek. Az ukránok addig bombázzák őket, amíg már senki nem tud mozdulni.

  Egy másik férfit elkapott a szabadban egy FPV-drón, amely letépte a fejét. Nincs szimpátia a földjüket megszálló katonák iránt, csak gyűlölet

  – áll a tudósításban.

  Az oroszok kiirtását videóra rögzítik, majd marketingtartalommá alakítják. A csatatérről készült videókat a Starlink műholdas kommunikációs rendszeren keresztül továbbítják a parancsnoki központba, és szinte valós időben teszik közzé a parancsnokság Telegram-csatornáján.

  „Az imént egy 20 fős orosz rohamcsoport próbált közelebb férkőzni Harkivhoz. A gyalogságunk ott találkozott velük, elkezdődött a tűzharc. Most ott fekszenek a mezőn, és halnak meg. A gyalogság gyönyörű! Visszalőttek! Jól megtartották a vonalat! De az orosz rohamcsoportot megsemmisítették a drónok” – olvasható a Telegram-csatornára feltöltött egyik ilyen videó mellett.

  A brit tudósító számításai szerint egy harci bevetés során a különleges alakulat körülbelül 40 orosz katonát ölt meg, vagy sebesített meg súlyosan, mégis egyre több orosz érkezik halott bajtársai mellé. Ukrajna továbbra is tartja Lipcit, de a Harkivért folytatott csata még csak most kezdődik – jegyezte meg a The Times.

 • Vasárnap este helyi idő szerint 18 óra 50 perc körül erőteljes robbanást hallottak a tengerparti Odessza lakói – írja a TSZN.

  A robbanás hangjára épp egy nagyszabású légiriadó idején figyeltek fel. A légierő ballisztikus fegyverek bevetésének veszélyére figyelmeztetett azokon a területeken, ahol a riasztást délről kiadták.

  A megfigyelő csatornák arról számolnak be, hogy egy orosz Iszkander–M rakéta semmisült meg az Odesszai járásban, de ez idáig a hatóságok részéről nem érkezett semmilyen hivatalos információ a robbanás okairól.

  Vasárnap délután Harkivban is robbanásokat hallottak a légiriadó idején. A város polgármestere, Igor Terehov szerint az utolsó két csapás Harkiv központi részét érte.

 • Ma délután orosz csapatok csapást mértek a Harkiv-közeli Mala Danyilivkára – írja a Sztrana.

  Oleh Szinyehubov, a Harkivi terület vezetője újabb tájékoztatást adott a támadásról. Elmondása szerint a halottak száma nem emelkedett, így továbbra is öt halálos áldozatról beszélhetünk, a sérültek száma azonban elérte a tizenötöt.

  A Mala Danyilivka-i kistérség vezetője, Olekszandr Holobov további részleteket közölt a települést ért csapásról. Elmondása szerint a sebesültek között van egy mentős is, illetve megrongálódott egy mentőautó. Beszámolója szerint a támadás egy kirándulóhelyet ért.

 • Harkiv központját érte támadás Oroszországból. Az egyik rakéta temetőbe, a másik egy parkba zuhant. A robbanásokról szóló információkat Ihor Terehov polgármester is megerősítette. Valószínű, hogy a támadásokhoz irányított légibombákat használtak.

  Ihor Terehov óvatosságra intette a polgárokat. A Zaporizzsjai Területi Katonai Adminisztráció vezetője, Oleg Szinyegubov újabb támadásoktól tart. Megjegyezték, a közelben nincs katonai infrastruktúra.

 • Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint az orosz hadsereg az elmúlt napon folytatta a behatolást az ukrán védelembe a Harkivi területen, és másik négy frontszakaszon is sikerült kedvezőbb állásokat elfoglalnia – írja az MTI.

  Az orosz hadijelentés szerint az orosz haderő szombaton 15 ukrán ellenrohamot vert vissza, az ukrán hadseregnek pedig a harci érintkezés vonalán csaknem 1900 katonája esett el, vagy sebesült meg súlyosan.

  A moszkvai katonai tárca a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett három harckocsit, négy gyalogsági harcjárművet, négy páncélozott harcjárművet, négy amerikai M777-es és egy brit FH–70-es vontatott tarackot, 12 amerikai ATACMS operatív-taktikai és egy Tocska–U harcászati rakétát, HIMARS és Vilha sorozatvetők kilenc rakétáját, négy francia HAMMER irányított légibombát, két amerikai HARM radarelhárító rakétát, továbbá 103 repülőgép típusú drónt.

  A minisztérium szerint a pilóta nélküli repülőszerkezetek közül 62-t az éjszaka folyamán orosz légtérben, 57-et a Krasznodari terület fölött lőttek le. A helyi hatóságok arról számoltak be, hogy a Herszoni területi Radenszk községben egy ember életét vesztette, 16-an pedig megsebesültek, amikor dróntámadás ért egy eperszedő munkásokat szállító mikrobuszt.

  A Krasznodari területen lévő Szlavjanszk-na-Kubanyi városban átmenetileg leállították az olajfinomítót, miután a létesítmény területén hat repülő szerkezet zuhant le. Személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett. Szevasztopolban több lakóház megsérült az éjszakai ukrán drón- és rakétatámadásban.

  Az orosz belügyminisztérium vasárnap körözést adott ki Roman Masovec, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök helyettes kabinetfőnöke ellen. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tavaly májusban közölte, hogy őrizetbe vett egy csoportot, amely arra készült, hogy krími tisztségviselők ellen terrorcselekményeket hajtson végre. Ennek a koordinátora az FSZB szerint Masovec volt, aki az ukrán katonai hírszerzés (GUR) tisztje.

 • Május 10. óta több mint 10 300 embert evakuáltak a határ menti településekről a Harkivi terület északi részén. Több mint száz lakos maradt Vovcsanszkban, kisebb számban Lipeck irányában.

  A 24-es csatorna tudósítója, Anna Csernenko elmondta, hogy a lakosok evakuálása sok nehézségbe ütközik. Gyakran az emberek visszatérnek az otthonukba, és vannak, akik egyáltalán nem hagyják el a házukat, így az ablakon keresztül kell nézelődniük.

  A tudósítót megdöbbentette a történet, amikor a járőröző rendőrök egy gyermekes családot találtak a házban, bár a jelentések szerint már nem tartózkodott senki a környéken. Nyilvánvalóan visszamentek a házukba, a rendfenntartók azonban evakuálták őket.

  „Általában nehéz megszámolni, hogy hányan maradtak otthonukban. Ez a forródrótot hívó hozzátartozók kérésére történik, mert az udvarok ellenőrzése során sokan nem jönnek ki. Be kell kopogtatnunk a kapukon, és be kell néznünk az ablakokon, hogy lássuk, élnek-e ott emberek” – mondta Csernenko.

 • Tüzet nyitottak a határőrök a Vinnicjai területen egy férfira, aki illegálisan akarta átlépni a Moldovával közös ukrán határt – írja a Sztrana.

  A hatóságok közlése szerint a férfi ellenállt a letartóztatásnak. Gázpalackot használt, és megpróbálta elvenni az egyik határőr szolgálati fegyverét.

  Az eset tegnap 15 óra körül történt, a határőrök felfigyeltek egy férfira, aki az ellenőrző ponton kívül próbált átlépni a határon, majd gázpalack használatával megütötte az egyik határőrt, és megpróbálta elvenni a szolgálati fegyverét. Az elfogáskor az egyik katona két figyelmeztető lövést adott le, majd lábon lőtte a férfit

  – áll a határőrség közleményében.

  A letartóztatott férfiról kiderült, hogy egy 1990-es születésű kijevi lakos. Letartóztatása után Krizsopil város kórházába szállították. Két büntetőeljárást indítottak ellene, a férfit két évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti. 

 • Menczer Tamás, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója ismét megosztotta gondolatait Facebookon az orosz–ukrán háborúról.

  A helyzet ismert és világos: a magyar kormány békét akar, Joe Biden és budapesti embere, David Pressman a háború folytatását akarja

  – írta a politikus vasárnapi bejegyzésében.

  Úgy látja, Joe Biden frakcióvezetője világosan elmondta, hogy katonákat akarnak küldeni Ukrajnába. Szerinte nincs kétség afelől, hogy a magyar katonákat is elvinnék meghalni Ukrajnába.

  Hangsúlyozta, hogy számunkra Magyarország békéje a legfontosabb, a hazánk békéjét meg akarjuk védeni.

  Azonnali, feltétel nélküli tűzszünetre van szükség, és béketárgyalásokra

  – állapította meg.

  A kommunikációs igazgató biztos abban, hogy Donald Trump képes lenne békét teremteni, sőt ha ő vezetné Amerikát, ez a háború talán ki sem tört volna.

 • Olekszandr Uszik, aki május 19-én este Tyson Fury legyőzésével lett a nehézsúly abszolút világbajnoka, még mindig szerepel a „Mirotvorec” weboldal adatbázisában.

  Uszik 2020 májusában egy másik ukrán bokszolóval, Vaszilij Lomacsenkóval együtt került fel az Ukrajna ellenségeit tömörítő oldalon. Ez azután történt, hogy megjelent az ortodox hitről és a sportról szóló film, a Zdrávsztvuj, brat! Hrisztosz voszkresz (magyarul Szevasz, tesó! Krisztus feltámadt). Lomacsenkót és Uszikot azzal vádolták, hogy részt vesznek az Oroszország által szervezett ukránellenes propagandarendezvényeken.

  Annak ellenére azonban, hogy Uszikot rendszeresen támadták, kijelentette, hogy nem fogja elhagyni Ukrajnát, és arra buzdított, hogy ne osszák meg az embereket az országon belül – írta a Sztrana.

 • Az orosz erők ismét támadást indítottak a Kupjanszki járás ellen, melyben meghalt öt civil, további kilenc pedig megsebesült.

  64, 65 és 58 éves férfiak, valamint egy 56 és 72 éves nő halt meg. Öt férfi és négy nő megsérült. Orvosi segítséget kapnak

  – mondta Oleh Szinyehubov, a Harkivi terület vezetője.

  A rendőrség jelentése szerint az oroszok vasárnap délelőtt kezdték meg a Harkivi területen található Novooszinove és Kivsarivka települések bombázását. Előzetes adatok szerint az orosz erők Uragan rakétákkal hajtották végre a támadást.

  A háborús törvények megsértése alapján a nyomozók büntetőeljárást indítottak. A nyomozás részletei szerint délelőtt 10 óra 30 perckor kezdték meg Novooszinove támadását az orosz katonák, aminek következtében egy 64 éves férfi és egy 56 éves nő halt meg, valamint hat civil különböző súlyosságú sérüléseket szenvedett.

  Kivsarivkára nagyjából 20 perccel később csaptak le. A támadás a település központi részét érte, ahol egy 72 éves nő, illetve két férfi vesztette életét. A mentősöknek itt is be kellett avatkozni, két nő és három férfi sebesült meg. 

 • Oroszország szombat este ismét masszív dróncsapásokat mért Ukrajnára, többek a között a fővárosra, Kijevre – írja a Kárpáti Igaz Szó.

  Az ukrán légierő közlése szerint az érintett területek között volt Kijev, a fővárostól délnyugatra fekvő Vinnyicai terület, az északkelet-ukrajnai, határ menti Szumi, valamint a központi Cserkaszi terület, továbbá a déli Mikolajiv város és a Fekete-tenger partján fekvő Odessza kikötőváros.

  A jelentések szerint az ország nagy részén robbanások hallatszottak. Korábban számos területen légiriadó volt érvényben. Az ukrán erők az éjszaka folyamán megsemmisítették mind a 37, Oroszország által indított támadó drónt – számolt be vasárnap az ukrán légierő főnöke.

  A légvédelmi harcban mind a 37 Sahíd típusú drónt lelőtték

  – közölte a parancsnok.

  Oleh Kiper, a déli Odesszai terület kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy 20 drónt semmisítettek meg az Odessza régióban. „Az Odesszai területen egy közigazgatási épületet megrongáltak a lehulló roncsok. Odessza városban a roncs egy lakónegyed udvarára zuhant. Szerencsére nem történt sérülés” – tette hozzá a tisztviselő.

 • Az Orosz Föderáció által a Harkiv régióbeli Mala Danilivka településen végrehajtott csapás halálos áldozatainak száma ötre emelkedett – közölte a település vezetője, Olekszandr Hololobov az Interfax szerint.

  Előzetes számítások szerint öt ember halt meg a településen lévő közintézmény lebombázásának következtében

  – írta Hololobov a Telegram-csatornáján.

  Elmondása szerint valamennyi áldozatot kórházba szállították. A csapás házak pusztulását okozta.

  Korábban a Harkivi Regionális Katonai Adminisztráció vezetője, Oleg Szinyegubov közölte, hogy a községre mért csapás következtében 4 civil meghalt, 8 másik pedig megsebesült.

 • A brit védelmi miniszter szerint az orosz fegyveres erők Harkiv környékén észlelt előrenyomulása is jelzi, hogy Ukrajna katonai segélyezését egy pillanatra sem szabad szüneteltetni. Grant Shapps hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Nagy-Britannia nem akar konfrontációba kerülni Oroszországgal – adta hírül az MTI.

  Kijelentette azt is, hogy ha más országok is követték volna Nagy-Britannia példáját, Ukrajnának ma sokkal nagyobb védelmi kapacitása lenne. A brit védelmi tárca vezetője szerint Nagy-Britannia a háború kezdete óta hozzávetőleg 12,5 milliárd font segélyben részesítette Ukrajnát.

  Grant Shapps elmondta, hogy a brit fegyverszállítások azt a célt szolgálják, hogy Ukrajna megvédhesse magát, és ezeket a fegyvereket Ukrajna egész területén lehet és kell is használni, beleértve a Krím területét is.

  Arra a felvetésre, hogy az Izrael elleni iráni támadás idején brit és amerikai harci gépek is részt vettek az iráni rakéták lelövésében, ugyanakkor nem hajtanak végre ilyen akciókat az ukrajnai célpontokra kilőtt orosz rakéták ellen, a brit védelmi miniszter kijelentette: sem Izrael, sem Ukrajna nem tagja a NATO-nak, így nem terjed ki rájuk az atlanti szövetség védelmi garanciája. Elmondta ugyanakkor, hogy

  Ukrajna Oroszországgal áll háborúban, és Nagy-Britannia nem kíván közvetlen konfliktusba keveredni Oroszországgal.

  A minap David Cameron brit külügyminiszter is kizárta annak lehetőségét, hogy a NATO katonákat küldjön az ukrajnai hadszíntére.

  A brit külügyminiszter nyilatkozatának közvetlen előzményeként Emmanuel Macron francia elnök a The Economist című brit politikai-gazdasági folyóiratnak nyilatkozva egyértelmű igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy kitart-e a nyugati szárazföldi alakulatok Ukrajnába küldéséről tett korábbi kijelentései mellett.

  David Cameron ugyanakkor kijelentette, hogy nincs szükség arra, hogy NATO-katonákat küldjenek Ukrajnába.

 • Ukrajna harmadik védelmi vonalat épít ki a Harkivi területen, és teljes mértékben megbirkózik vele – közölte Oleh Szinyehubov, a regionális katonai közigazgatás vezetője.

  Elmondása szerint Oroszország már felhasználta a rendelkezésre álló erőket egy ilyen irányú offenzívához, így most az a feladat, hogy lehetetlenné tegyék a megszállók további előrenyomulását – írta meg az Unian.

  „Az, hogy az erődítmények egy része befejezetlen, kizárólag azért van, mert állandóan lövik őket, és rendkívül veszélyes ott munkát végezni. Volt már olyan, hogy ezeken a munkálatokon meghaltak emberek. Négy halottunk és több mint 15 sebesültünk volt eddig. Több mint 30 darab nagy méretű, speciális építőipari berendezés több mint 30 millió hrivnya értékben megsemmisült, de a munkálatok folytatódnak” – mondta Szinyehubov.

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és felesége a szovjet politikai elnyomás valamennyi áldozatának emléke előtt tisztelgett.

  Ma több millió ember emléke előtt tisztelgünk, akiket a totalitárius rendszer ölt meg. Megalázták, elnyomták, megkínozták őket. Megfosztották őket valódi sorsuktól. Tehetségek, akiket elvettek népünktől. Összetört életek, amelyek sokkal többet tehettek volna a jövő nemzedékekért…

  – írta az elnök vasárnap távirati csatornáján.

  „Ma a szovjet politikai elnyomás minden áldozatára emlékezünk. És emlékeztetünk arra, hogy milyen fontos a túlélés mostani harcunkban. Hogy szembeszálljunk a modern orosz rendszerrel, amely annak a totalitarizmusnak a leszármazottja. Örök emléket a szovjet elnyomás minden áldozatának! És tiszteletünk és hálánk mindazoknak, akik az életet védik” – hangsúlyozta Zelenszkij.

 • Káosz, információhiány, kevés lövedék, törékeny frontvonal – megrázó beszámoló jelent meg arról, milyen küzdelmes pillanatokat éltek át egy harkivi dandár katonái az újabb orosz támadás idején. A kijevi vezetés és a külföldi katonai szakértők szerint ez már annak az előszele, hogy hamarosan beindul Putyin nyári offenzívája.

  Bővebben ebben a cikkünkben foglalkozunk a témával. 

 • Május 19-én éjjel az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) drónjaival célba vették a Kuscsovszkaja katonai repülőteret és az oroszországi szlovjanszki olajfinomítót – számolt be az Ukrajinszka Pravda.

  A különleges szolgálatok a drónrepülőtéren az ukrán fegyveres erők pilóta nélküli rendszerekkel felszerelt erőivel közösen dolgoztak. Éjszaka az oroszok a közösségi médiában sorozatos robbanásokról és tűzről panaszkodtak.

  Több tucat különböző repülőgép állomásozott ezen a repülőtéren, amelyek a fronton lévő ukrán állásokat támadták: Szu–34-esek, Szu25-ösök, Szu27-esek és MiG29-esek

  – mondta a forrás. A szlovjanszki finomító vezetősége közölte, hogy több robbanást követően az üzem leállította a munkát, és most mérik fel a károkat.

 • Egy ember meghalt, és 11 másik megsebesült Harkivban, orosz támadások következtében – írja az Interfax.

  Oleh Szinyejjubov, a Harkivi területi katonai közigazgatás vezetője elmondta, hogy  szombaton Vovcsanszkban egy 60 éves nő meghalt, két nő és két férfi megsebesült, Harkivban 23 magánház, 3 autó, 3 garázs és egy elektromos vezeték megrongálódott, valamint 6 ember, köztük gyerekek is megsérültek, és Ukrajinszke városában egy férfi megsebesült.

  Más városokban magánházak és vezetékek rongálódtak meg a támadások miatt.

 • Az orosz csapatok az elmúlt 24 órában 459 alkalommal támadtak hét települést a Zaporizzsjai területen. A támadások következtében egy ember megsebesült – írja az Ukrinform.

  Erről Ivan Fedorov, a Zaporizzsjai területi katonai közigazgatás vezetője számolt be a Telegramon.

  A megszállók 459 alkalommal támadták a Zaporizzsjai területet. Hét település került ellenséges tűz alá

  – áll a közleményben.

  Hozzátette, hogy egy nő megsebesült a Vasziljevka járás elleni támadás következtében, és 8 jelentés érkezett lakóépületek lerombolásáról.

 • Szombaton életbe lépett a mozgósítási törvény Ukrajnában. A jogszabály megkönnyíti az ország minden sorkötelesének azonosítását – írja az Euronews.

  A képviselők hónapokig húzták az időt, és csak április közepén fogadták el a törvényt, nem sokkal azután, hogy Ukrajna 25 évre csökkentette a besorozható férfiak korhatárát.

  Az intézkedések azt tükrözik, hogy az Oroszországgal vívott háború egyre nagyobb terhet ró az ukrán haderőre, és a harcok kimerítették az ország fegyver- és lőszerraktárait.

  Mikola Dorosuk önkormányzati dolgozó azt mondja, hogy a katonaság számára nélkülözhetetlen emberek besorozása a szolgáltatásokra is hatással lesz. Egy autójavító tulajdonosa arra számít, hogy a szerelőinek 70 százalékát mozgósítani fogják, emiatt be kell majd zárnia.

 • Egy civil meghalt, egy másik pedig megsebesült a Donyecki területen a szombati ágyúzás következtében – írja az Ukrinform.

  Erről a Donyecki Regionális Katonai Adminisztráció (RMA) vezetője, Vadim Filaskin számolt be a Telegramon.

  Május 18-án az oroszok megöltek egy lakost a Donyecki területen, Kurahivkában. A nap folyamán további egy személy megsebesült a régióban

  – áll a közleményben.

  Az RMA szerint a teljes körű háború kezdete óta összesen 1966 ember halt meg és 4901 sebesült meg a Donyecki területen.

 • Az orosz hatóságok az éjjel a Krím elleni támadásról számoltak be, majd közölték, hogy egy olajfinomító és egy Krasznodari területen lévő repülőteret is támadás ért – írja az Unian.

  Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint 9 ATACMS típusú rakétát és egy drónt semmisítettek meg a Krím felett, 3 drónt Belgorod felett, valamint további 57 drónt fogtak el vagy semmisítettek meg a krasznodari terület felett.

  Emellett a leningrádi területen robbanás történt egy olajfinomítóban, valamint egy katonai repülőtér közelében drónok hangját lehetett hallani, majd több mint 40 robbanás történt.

 • Zaporizzsja megye ideiglenesen megszállt területein az oroszok sterilizálás és vakcinázás leple alatt hajléktalan állatokat kezdtek gyilkolni – írja az Unian ukrán hírügynökség.

  A Nemzeti Ellenállás Központja szerint Jevgenyij Balitszkij, az orosz hatalom helyi vezetője szerint 10 millió orosz rubelt különített el ilyen akciókra. A megszállás alatt álló ukránok szerint azonban a gazda nélkül maradt állatokat egyszerűen megölik.

  És ez már tendencia. Ha vannak promóciók a kutyák vagy macskák sterilizálásával és oltásával kapcsolatban, akkor ezek elszigetelt esetek, és nagyon leleplező, ahogy mondani szokták a kamerába

  – áll az üzenetben.

  Az Ellenállási Központ emlékeztetett arra, hogy saját anonim chatbotjukon lehet beszámolni az oroszok tartózkodási helyéről és mozgásáról.

  A védtelen lények iránti együttérzés és empátia az emberek velejárója. A megszállók, az orosz katonaság, a kollaboránsok a lények egy olyan másik kategóriája, akiknél a gyilkolás normális jelenség. Csak együtt tudunk segíteni abban, hogy megállítsuk az élőlények megölését a Kreml által megszállt területeken

  – tette hozzá a központ.

 • A német védelmi minisztérium további 3,8 milliárd eurós támogatást kért a szövetségi kormánytól Ukrajnának az idei költségvetési évre. 

  A Bild szerint Berlin az idén 7,1 milliárd euró katonai segélyt nyújtott eddig Kijevnek. A pénzből olyan haditechnikai cikkeket fizettek, amelyeket Ukrajna közvetlenül az ipartól vásárol. Emellett a pénzből finanszírozzák azoknak a fegyvereknek az utánrendelését is, amelyeket a Bundeswehr az ukrán fegyveres erőknek adott át.

  Ukrajnának azonban most sürgősen nagyobb támogatásra van szüksége az orosz erők elleni hatékony védelemhez. A lap szerint a német védelmi minisztérium vezetője, Boris Pistorius szerdán tárgyalt a kérdésről Olaf Scholz kancellárral – írta meg a Unian.

  A többletköltségeket júniusban terjesztik a Parlament elé jóváhagyásra. Ez magában foglalja az ellenfinanszírozást is. Mint megjegyezték, a pénzügyminisztérium jóváhagyja a védelmi minisztérium e javaslatát.

  Emellett a lap forrásai szerint a védelmi minisztérium rekordösszegű, 15 milliárd eurós támogatást tűzött ki Ukrajnának 2025-re.

 • Késsel kézen szúrt egy ukrán őrmestert egy civil Dnyipróban – írja a Sky News. Az ukrán hadsereg a Facebookon közzétett közleményében azt írta, hogy a támadót őrizetbe vették, és gyilkossági kísérlet és a fegyveres erők akadályozása miatt vádat emeltek ellene. 

  A támadás a középső Dnyipro régióban található Sinelnikove városában történt, szombaton.

  Az őrmester, aki a területi toborzási és szociális támogatási központ munkatársa volt, „minden szükséges orvosi ellátást megkapott” – tették hozzá. 

 • Oroszország azt állítja, hogy lefoglaltak egy nagyon értékes, brit gyártmányú járművet. A védelmi minisztérium egy Telegram-bejegyzésben közölte, hogy az FV104 Samaritan mentőjárművet szerezték meg, de javításra szorul. 

  Állításuk szerint a jármű elég nagy ahhoz, hogy négy embert evakuáljon, és kétfős személyzetet szállítson. 

  Közölték, hogy a jármű nagyon értékes, és ritka gyűjteményi darab is lehet. Egy videót is megosztottak a járműről, de a Sky News nem tudta ellenőrizni, hogy valóban egy FV104 Samaritanról van-e szó.

 • Magyarország területére 2024. május 18-án az ukrán–magyar határszakaszon 6397 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 7719 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

  A beléptetettek közül a rendőrség 52 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szombati esti videóüzenetében az ukrán hadsereg sikereit  méltatta – írja a Sky News. 

  Az ukrán elnök elmondta, hogy csapatai magabiztosabbá váltak, különösen a Harkivi területen. 

  Üzenete azonban azt követően hangzott el, hogy az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy erői szombaton elfoglalták a Harkiv megyei Sztaricsja falut – mindössze nyolc nappal azután, hogy újabb orosz előrenyomulás kezdődött a térségben.

  A megszálló elveszíti gyalogságát és felszerelését, ami kézzelfogható veszteség, annak ellenére, hogy – akárcsak 2022-ben – gyors előrenyomulásra számított a földünkön

  – fogalmazott Zelenszkij.

  A keleti Donyecki régióban, Csaszov Jar környékén, amely város az orosz hadjárat egyik fő célpontjának számít, Zelenszkij elmondta, hogy az ukrán erők visszavertek egy orosz támadást. 

  „Katonáink a megszálló páncélozott járműveinek több mint 20 egységét semmisítették meg” – tette hozzá.

Rovatok