Index Vakbarát Hírportál

Puccskísérletet hiúsítottak meg Kongóban

2024. május 19., vasárnap 14:40

Katonai egyenruhát viselő kongóiak és külföldiek követtek el fegyveres támadást a Kongói Demokratikus Köztársaság gazdasági minisztere, Vital Kamerhe rezidenciája ellen. A biztonsági erők rövid időn belül elkapták és ártalmatlanná tették az elkövetőket és vezetőjüket, így a nyugalom helyreállt.

A Kongói Demokratikus Köztársaság hadserege bejelentette, hogy három ember meghalt, amikor sikeresen akadályoztak meg egy puccskísérletet helyi idő szerint vasárnap kora reggel – írja az MTI.

Sylvain Ekenge dandártábornok, a hadsereg szóvivője közleményében azt írta, hogy az akciót katonai egyenruhát viselő kongóiak és külföldiek követték el, amikor tüzet nyitottak a parlament házelnöki tisztségére is jelölt gazdasági miniszter, Vital Kamerhe Kinshasában, az elnöki palotától mintegy két kilométerre található rezidenciájára.

A katonai és biztonsági erők valamennyi elkövetőt és a vezetőjüket is ártalmatlanná tették, így a nyugalom helyreállt, és a lakosságnak nincs oka a félelemre, mert a külföldi nagykövetségeknek is otthont adó városnegyed védelmét megerősítették.

Az nem derült ki, hogy a puccsistákat megölték, vagy csak őrizetbe vették.

A helyi média hírei, valamint Kamerhe szóvivőjének az X közösségimédia-felületen közölt beszámolója szerint a kirobbant lövöldözésben két rendőr és az egyik támadó meghalt, de a miniszter és családtagjai sértetlenek maradtak. Hozzátették, egyelőre nem lehet tudni, hogy a puccsisták az életére törtek, vagy csak elfogni szerették volna az ismert politikust.

A fegyveres támadásra valószínűleg azért kerülhetett sor, mert a parlament elnökének szombatra kitűzött megválasztását bizonytalan időre elhalasztották, miután jelentős nézetkülönbség és belső válság alakult ki Felix Tshisekedi államelnök pártján belül. Az államfő ezért pénteken megbeszélést tartott a parlamentben többséggel rendelkező és a Nemzeti tömörülés elnevezésű kormánykoalíció fő erejét adó pártjának tagjaival.

Hogyha nem sikerül megoldani a koalíció belső problémát, akkor habozás nélkül fogok dönteni a parlament feloszlatásáról és egy új választás kiírásáról

– jelentette ki Tshisekedi.

Tshisekedi decemberben úgy nyerte meg az elnökválasztást a Kongói DK-ban, hogy az ellenzék újabb választás kiírását követelte, mert szerintük nem volt átlátható a voksolás lebonyolítása, ami visszatérő politikai problémának számít a közép-afrikai ország politikai életében.

Rovatok