Index Vakbarát Hírportál

Izrael azonnal reagált az iráni elnök halálára: Nem mi voltunk

2024. május 20., hétfő 10:19

Ebrahim Raiszi iráni elnök és külügyminisztere, Hosszein Amir-Abdollahin hétfő reggel bejelentett halála után folyamatosan érkeznek a nemzetközi politikai élet szereplőinek reakciói. Emellett az iráni média nyilvánosságra hozta a helikopter-baleset pontos helyét és a tisztviselők neveit, akik a két vezető mellett a helikopteren utaztak. A személyzet és testőrség tagjainak nevét egyelőre homály fedi.

Ahogy arról beszámoltunk az Indexen, hétfőn kora reggel meghalt Ebrahim Raiszi iráni elnök, aki vasárnap szenvedett helikopter-balesetet. A gép roncsait megtalálták, túlélőket viszont nem, így a vele utazó Hosszein Amir-Abdollahin iráni külügyminiszter is a halottak között van. 

Az IRNA állami hírügynökség szerint az elnökön és a külügyminiszteren kívül a fedélzeten volt Mohammed Ali Ale-Hashem ajatollah, Tabriz városának pénteki imádságának imámja és Malek Rahmati tábornok, Kelet-Azerbajdzsán iráni tartományának kormányzója is – számolt be a Sky News.

Az elnök védelmi egységének parancsnoka, Sardar Seyed Mehdi Mouszavi szintén meghalt. Ismeretlen számú testőr és a helikopter személyzete, akiket még pontosan nem neveztek meg, szintén meghaltak.

Az IRNA megosztott egy térképet is a helyszínről, amely a hegyvidéki Kelet-Azerbajdzsán tartományban található, mindössze néhány kilométerre Tavil falutól.

Érkeznek a reakciók az elnök halálára

Izraelnek semmilyen módon nem volt köze Ebrahim Raiszi iráni elnök és külügyminisztere, Hosszein Amir-Abdollahian halálához – közölte egy tisztviselő a Reuters hírügynökséggel.

Nem mi voltunk

– mondta a névtelenséget kérő tisztviselő. Jelenleg minden jel arra mutat, hogy a helikopter a rossz időjárás és a rossz látási viszonyok miatt zuhant le. Irán és Izrael régi ellenségek, utóbbi határozottan ellenzi Teherán fejlődő nukleáris programját.

Irán különböző mértékben támogat, finanszíroz és képez ki számos proxycsoportot a közel-keleti régióban, köztük a gázai Hamászt, a jemeni húszikat, a libanoni Hezbollahot és számos más, Szíriában és Irakban működő csoportot.

A Hamász közleményben mondott köszönetet Ebrahim Raiszi iráni elnöknek és Hosszein Amir-Abdollahian külügyminiszternek az Izrael elleni háborúban nyújtott támogatásukért. A Reuters jelentése szerint a csoport így fogalmazott:

„Ezek a vezetők támogatták népünk törvényes harcát a cionista entitás ellen, értékes támogatást nyújtottak a palesztin ellenállásnak, és fáradhatatlanul szolidaritást vállaltak minden fórumon és területen népünkkel a Gázai övezetben történtek miatt. Emellett jelentős politikai és diplomáciai erőfeszítéseket tettek a palesztin népünk elleni cionista agresszió megállítása érdekében” – fogalmaztak.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Ebrahim Raiszi iráni elnök „igazi, megbízható barátja” volt Oroszországnak.

Oroszországban Ebrahim Raiszi iráni elnököt és Hosszein Amir-Abdollahian iráni külügyminisztert hazánk igaz, megbízható barátjaként ismerték. Felbecsülhetetlen a szerepük a kölcsönösen előnyös orosz–iráni együttműködés és a bizalmi partnerség megerősítésében. Őszinte részvétünket fejezzük ki az áldozatok családjainak és barátainak, valamint Irán egész baráti népének. Gondolataink és szívünk önökkel van ebben a szomorú órában

– írta Lavrov a The Guardian szemléje alapján.

„Oroszország igaz barátja volt Ebrahim Raiszi iráni elnök” – írta Vlagyimir Putyin orosz elnök az iráni vezetéshez intézett részvéttáviratában, amelyet hétfő délelőtt tettek közzé a Kreml honlapján. Putyin a részvétnyilvánításában emlékeztetett rá, hogy több ízben találkozott hivatali partnerével, akinek örökre meg fogja „őrizni legfényesebb emlékét”. Raiszit kiváló politikusként jellemezte, aki egész életét a haza szolgálatának szentelte és joggal élvezett jelentős tekintélyt otthon és külföldön egyaránt.

„Oroszország igaz barátjaként felbecsülhetetlen értékű személyes hozzájárulást tett az országaink közötti jószomszédi kapcsolatok fejlesztéséhez, és nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy azokat a stratégiai partnerség szintjére emelje” – állt a táviratban.

Kazem Dzsalali, Irán moszkvai nagykövete az IRNA hírügynökségnek elmondta, hogy Putyin fogadta őt vasárnap éjjel. A rendkívüli találkozón részt vett Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára, Valerij Geraszimov vezérkari főnök és Alekszandr Kurenkov, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője, valamint Igor Levityin elnöki tanácsadó.

A tanácskozást követően a rendkívüli helyzetek minisztériuma két IL-76-os repülőgépet küldött Moszkvából Tebrizbe, a fedélzetén egy 47 főnyi mentőalakulattal, beleértve három kutyás egységet is, valamint négy műszakit, köztük egy helikoptert. A különgépek kedden visszatérnek a zsukovszkiji reptérre.

Nem mindenki búslakodik

Geert Wilders, a holland Szabadságpárt vezetője ezzel szemben egészen más üzenetet küldött az iráni népnek az elnök halála után:

Remélem, hogy Irán hamarosan újra világi állam lesz, szabadsággal az iráni nép számára, az elnyomó és barbár iszlám mullah rezsim nélkül

– írta X-oldalán. 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfő reggel azt írta az X-en, hogy „az EU őszinte részvétét fejezi ki Ebrahim Raiszi elnök és Hosszein Amir-Abdollahian külügyminiszter, valamint küldöttségük többi tagja és a személyzet helikopter-balesetben bekövetkezett halála miatt”.

Gondolataink a családok mellett vannak

– tette hozzá.

A kínai külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy Hszi Csin-ping elnök már felvette a kapcsolatot az iráni vezetéssel, hogy kifejezze részvétét.

Mint olyan kolléga, aki személyesen is tanúja volt az iráni nép és a térségünk békéjéért tett erőfeszítéseinek, amikor hatalmon volt, tisztelettel és hálával emlékszem az elnökre

– mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök.

„Az első pillanattól kezdve, hogy értesültünk a balesetről, kapcsolatban álltunk az iráni hatóságokkal, és minden eszközt mozgósítottunk, hogy segítsük a mentési erőfeszítéseket” – mondta Hakan Fidan török külügyminiszter. „Az illetékes intézmények, köztük a védelmi minisztériumunk és az AFAD katasztrófavédelmi hatóságunk mindent megtett, de sajnos nem hallhattunk jó híreket” – tette hozzá.

„Őszinte részvétünket fejezzük ki az Iráni Iszlám Köztársaság kormányának és népének Ebrahim Raiszi elnök, Hosszein Amir-Abdullahian külügyminiszter és a kísérő tisztviselők halála miatt a fájdalmas helikopter-balesetben, kérve a mindenható Istentől kegyelmet és megbocsátást számukra és családjuk számára türelmet és vigasztalást” – mondta Tamin bin Hamad al Thani sejk, katari emír.

„Allahhoz tartozunk, és hozzá térünk vissza” – tette hozzá.

Abdel Fattah el-Sisi egyiptomi elnök nyilatkozatban gyászolta a haláleseteket, kifejezve országa szolidaritását „Irán vezetésével és népével ebben a nagy veszteségben”.

A Hezbollah libanoni militáns csoport, amely jelentős támogatást kapott Irántól, és vezető tagja annak regionális „ellenállási tengelyének”, gyászolta a haláleseteket.

Raiszit „nagy testvérünknek, erős támogatónak, a mi ügyeink és az arab nemzetek ügyeinek, mindenekelőtt Jeruzsálem és Palesztina ügyeinek szilárd védelmezőjének, valamint az ellenállási mozgalmak és a nevükben harcolók védelmezőjének nevezte minden felelős pozícióban, amelyet betöltött”.

Mélyen megrendített Ebrahim Raiszi úr, Irán elnöke és a kormányküldöttség tragikus halálának híre

– írta Andrzej Duda, lengyel államfő az X felületen. Hozzátette, hogy kevés nemzet történelmének vannak ilyen tragikus lapjai. A lengyelek viszont a lengyel kormánygépnek az oroszországi Szmolenszkben 2010-ben bekövetkezett katasztrófája óta ismerik „a sokk és az üresség érzetét, amely a politikai és a társadalmi elit, a rokonok és a barátok hirtelen elvesztése után megmarad az emberi szívekben és az államban” – fogalmazott Andrzej Duda.

A varsói külügyminisztérium hétfőn az X-en Hoszein Amirabdollahián hozzátartozóinak nyilvánított részvétet.

(Borítókép: Ebrahim Raiszi iráni elnök 2024. január 24-én. Fotó: ADEM ALTAN / AFP)

Rovatok