Index Vakbarát Hírportál

Görögországban országos mobilalkalmazást vezettek be a családi erőszak elleni küzdelem segítésére

2024. május 20., hétfő 21:56

A cél az, hogy lehetővé tegyék a családon belüli erőszak áldozatainak, hogy felszólalhassanak és állami szervekhez fordulhassanak. További erőfeszítéseket tesznek majd, hogy eleget tegyenek a zéró tolerancia elvének az erőszakkal szemben.

Görögországban országos mobilalkalmazást vezettek be a családi erőszak elleni fellépés segítésére – közölték hétfőn az illetékes görög minisztériumok.

Az érintettek a jövőben az úgynevezett „pánikgomb-alkalmazáson” keresztül egy gombnyomással segítséget kérhetnek. A tájékoztatás szerint egy tesztfázisban már sikeresen kipróbálták ennek működését Athénban és Szalonikiben.

Az eredeti elképzelések szerint az alkalmazást nőknek szánták, de most úgy döntöttek, nemtől függetlenül elérhetővé teszik az alkalmazást – ismertette a társadalmi összetartásért felelős és családügyi, valamint a digitális kormányzási minisztérium.

Az alkalmazás gombnyomásra riasztja a rendőrséget. „A pánikgomb tipikus példája annak, hogy az állam műszaki fejlesztések segítségével miként menthet életeket”– mondta Dimítrisz Papaszterjíu digitális kormányzási miniszter.

„Célunk az, hogy lehetővé tegyük a családon belüli erőszak áldozatainak, hogy felszólalhassanak és állami szervekhez fordulhassanak” – hangsúlyozta Maria-Alekszandra Kefala helyettes családügyi miniszter. Hozzátette: további erőfeszítéseket tesznek, hogy eleget tegyenek a zéró tolerancia elvének az erőszakkal szemben.

Rovatok