Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin felvette a kapcsolatot az ügyvezető iráni elnökkel

2024. május 20., hétfő 15:59

Telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Putyin orosz államfő Mohamad Mokber ügyvezető iráni elnökkel – közölte a Kreml.

Putyin a moszkvai tájékoztatás szerint mély részvétét fejezte ki Ebrahim Raiszi elnök és más tisztségviselők helikopter-balesetben bekövetkezett halála miatt. Hangsúlyozta, hogy jól ismerte és nagyra értékelte az iráni vezetőt mint megbízható partnert, aki nagyban hozzájárult a Moszkva és Teherán közötti baráti kapcsolatok fejlődéséhez.

Mokber a maga részéről őszinte háláját fejezte ki Putyinnak az Irán számára nehéz időkben elhangzott támogató szavaiért. A két politikus kölcsönösen hangsúlyozta a készségét a két ország közötti átfogó együttműködés további erősítésére.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megerősítette, hogy Putyin vasárnap este magához kérette Kazem Dzsalalit, Irán moszkvai nagykövetét, akivel megbeszélést folytatott Andrej Belouszov védelmi miniszter, Alekszandr Kurenkov, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője és Igor Levityin elnöki tanácsadó jelenlétében. Ezt követően elrendelte, hogy a két tárcavezető sürgősen készítsen fel indulásra egy speciális mentőalakulatot, amely magában foglal egy 60 fős, hegymászási feladatokra kiképzett csoportot is, minden szükséges felszereléssel együtt.

Peszkov közölte, hogy Moszkvából két repülőgép indult Tebrizbe, az egyiken a mentőalakulattal, a másikon műszaki eszközökkel, beleértve egy magaslégköri helikoptert is. Örményországban is felkészítettek két orosz helikoptert, hogy az időjárási viszonyok normalizálódása után Iránban csatlakozzanak a fő csoporthoz, és bekapcsolódjanak a mentési műveletbe.

A szóvivő beszámolója szerint az első gép már Tebriz közelében járt, amikor kiderült, hogy megtalálták az elnöki helikopter maradványait. A két repülőgép ekkor, az iráni féllel egyetértésben, visszatért Zsukovszkijba. Peszkov elmondta, hogy Teherán egyelőre nem kért segítséget Moszkvától a szerencsétlenség kivizsgálásához. Azt is közölte, hogy Irán nem hívott meg senkit orosz részről az elnök gyászszertartására, mert ennek, mint mondta, hagyományosan nem része külföldiek jelenléte.

Nem ismert a baleset pontos oka

Ebrahim Raiszi iráni elnök és külügyminiszterének helikoptere azt követően zuhant le, hogy hegyvidéki terepen, sűrű ködben haladtak át. „Raiszi elnök, a külügyminiszter és a helikopter összes utasa meghalt a balesetben” – mondta a magas rangú iráni tisztviselő, aki az ügy érzékenysége miatt neve elhallgatását kérte.

A baleset helyszínéről készült felvételeken látszik, hogy a repülőgép egy hegycsúcsnak csapódott, bár a baleset okáról hivatalosan nem közöltek semmit. Az IRNA állami hírügynökség szerint Raiszi egy amerikai gyártmányú Bell 212-es helikopterrel repült.

Korábban, a heves esőzés és a viharos szél miatt „kemény leszállást” (hard landing) hajthatott végre az iráni elnök helikoptere

Rovatok