Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok megpróbálja elérni a gázai tűzszünetet

2024. május 20., hétfő 09:05

Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója Izraelben folytat megbeszéléseket a gázai tűzszüneti megállapodás elérése miatt.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap délután találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, miközben az izraeli erők folytatják a katonai műveleteket a Gázai övezetben, többek között a legdélebbi Rafah városában.

Sullivan várhatóan amiatt fogja sürgetni Izraelt, hogy kerülje el a Rafah elleni teljes körű támadást, korábban az Egyesült Államok azt állította, hogy leállítja bizonyos fegyverek szállítását, ha Izrael nagyobb szárazföldi offenzívát indít a város ellen.

Egy izraeli tisztviselő azonban azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy Netanjahu elnök és vezető tanácsadói megpróbáljak majd meggyőzni Sullivant arról, hogy Rafahba mégpedig be kell nyomulni. 

Vasárnap a gázai Al-Aksza Mártírok Kórháza közölte, hogy legalább 20 ember meghalt és többen megsebesültek a Gáza középső részén lévő Nuseirat menekülttábort ért rakétacsapásban. Az izraeli hadsereg közölte, hogy ellenőrzi a jelentéseket, és hozzátette, hogy szombaton két katona meghalt a déli harcokban.

A múltban már folytak tárgyalások egy esetleges tűzszünetről, kevés sikerrel, Izrael ráadásul elutasította az általános tűzszünetre vonatkozó javaslatot is, és azt állították, hogy a túszok helyett a holttestek szabadon bocsátása nem elfogadható.

A terület Hamász vezette egészségügyi minisztériuma szerint a konfliktus kezdete óta több mint 35 456 ember halt meg Gázában.

Rovatok