Index Vakbarát Hírportál

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze elfogatóparancsot kért Netanjahu és a Hamász vezetője ellen

2024. május 20., hétfő 14:46

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze elfogatóparancsot kért Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Jahja esz-Szinvár, a Hamász gázai vezetője ellen háborús bűnök miatt.

Karim Khan szerint alapos okkal feltételezhető 2023. október 7-től mind a ketten büntetőjogi felelősséggel tartoznak háborús és emberiesség elleni bűncselekményekért – írja a BBC. Yoav Gallant izraeli védelmi minisztert és Iszmail Haníjét, a Hamász politikai vezetőjét, valamint a csoport katonai vezetőjét, Mohammed Deifet is körözik.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság az elmúlt három évben vizsgálta Izrael megszállt területeken elkövetett cselekményeit, valamint a Hamász tetteit is.

Netanjahu nemrégiben „történelmi méretű felháborodásnak” nevezte, hogy magas rangú izraeli személyiségek kerültek fel az ICC körözési listájára. Beni Ganc izraeli hadügyminiszter is elítélte az ügyész döntését. Az ICC bírái most eldöntik, hogy elegendőnek tartják-e a bizonyítékokat a letartóztatási parancs kiadásához. A kérdésről olykor hetek, máskor hónapok múlva születik döntés

Izrael válaszolt

Izrael külügyminisztere bejelentette, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság bejelentése miatt különbizottságot hoznak létre. Israel Katz szerint a csoportot azért alakítják meg, hogy küzdjön az ICC döntése ellen, amely szerinte arra irányul, hogy megkösse a zsidó állam kezét, és megtagadja tőle az önvédelemhez való jogot.

Katz az október 7-i terrortámadás áldozatai elleni frontális támadásnak és „történelmi szégyennek” nevezte a bíróság lépését, amelyre „örökké emlékezni fognak”. Szerinte  a világ egyetlen hatalma sem fogja megakadályozni Izraelt abban, hogy hazavigye a túszokat, és felszámolja a Hamászt.

(Borítókép: Egy megrongálódott iskola látképe, amint az izraeli támadások miatt Rafahból elmenekült palesztin családok menedéket keresnek 2024. május 19-én Khan Yunisban, Gázában. Fotó: Jehad Alshrafi / Anadolu / Getty Images)

Rovatok