Index Vakbarát Hírportál

Kórházba került a világ legidősebb uralkodója

2024. május 20., hétfő 07:14

Szalman bin Abdul-Aziz Al Szaúd, a 88 éves szaúdi király tüdőgyulladással került kórházba, ahol antibiotikumokkal kezelik, amíg a gyulladása nem csillapodik. A világ legidősebb uralkodója decemberben lesz 89 éves, egészségügyi problémája miatt helyettese, Mohammed bin Szalmán elhalasztotta japán látogatását.

Szalman bin Abdul-Aziz Al Szaúd szaúdi királyt tüdőgyulladás miatt a dzsiddai Al-Szalam palotában kezelik – közölte az állami hírügynökség vasárnap, órákkal azután, hogy orvosi vizsgálatoknak vetették alá.

A Reuters beszámolója szerint a 88 éves királyt antibiotikumokkal fogják kezelni, amíg a gyulladás le nem csillapodik. Szalman király egészségügyi problémája miatt Mohammed bin Szalmán koronaherceg, a szaúdi de facto vezető elhalasztotta a hétfőn kezdődő japán látogatását – közölte Josimasza Hajasi japán kabinetfőnök.

Szaúd-Arábia tájékoztatta a japán kormányt, hogy Szalman szaúd-arábiai király egészségi állapota miatt el kell halasztani Mohammed trónörökös japán látogatását, amely a tervek szerint 20-án kezdődött volna

– mondta Hajasi egy tokiói sajtótájékoztatón.

Szalmán király korábban „magas láz és ízületi fájdalom” miatt orvosi vizsgálatokon vett részt az Al-Szalam palota királyi klinikáin – közölte a szaúdi állami hírügynökség. A király legutóbb áprilisban került kórházba rutinvizsgálatra.

Szalman király, az iszlám legszentebb helyeinek őre 2015-ben lett a világ legnagyobb olajexportőrének uralkodója, miután több mint 2 és fél évet töltött trónörökösként és miniszterelnök-helyettesként. Betegsége éppen akkor ütötte fel a fejét, amikor a trónörökös Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval találkozott a királyságban, hogy tárgyalásokat folytasson a Washington és Rijád közötti stratégiai megállapodásról.

Szaúd-Arábia japán nagykövetsége nem reagált azonnal a koronaherceg lemondott útjával kapcsolatos megkeresésre. A május 20. és 23. között tervezett út alkalmával találkozott volna Naruhito japán császárral és Kisida Fumio miniszterelnökkel.

A 96 éves II. Erzsébet brit királynő 2022 szeptemberében bekövetkezett halálával Szalman bin Abdul-Aziz Al Szaúd király lett a világ legidősebb uralkodója. Decemberben lesz 89 éves.

Rovatok