Index Vakbarát Hírportál

Durván lecsökkent a vándorló édesvízi halak állománya

2024. május 22., szerda 14:29

A Living Planet Index friss tanulmánya szerint a gátak, a bányászat, a víz elterelése és a szennyezés miatt a vándorló édesvízi halak állománya 1970 óta több mint 80 százalékkal csökkent.

A halpopuláció a világ minden régiójában csökkent, a leggyorsabban Dél-Amerikában és a Karib-térségben, mivel a gátak, a bányászat, a víz elterelése, valamint a városi és ipari szennyezés veszélyezteti az ökoszisztémát. Az éghajlatváltozás és a halászat szintén veszélyt jelent – számolt be a The Guardian a a Living Planet Index tanulmánya alapján. 

A vándorló édesvízi halak egy része a tengerben születik, majd az édesvizekbe vándorol, vagy fordítva. Akár egész kontinenseket képesek átúszni azért, hogy életben maradjanak. A fajok vándorlását azonban akadályozzák a gátak és a vízszabályozás. Becslések szerint 1,2 millió gát található az európai folyókon, a térségben 75 százalékos csökkenést mértek.

Herman Wanningen, a World Fish Migration Foundation alapítója megjegyezte, hogy a vándorló halak világszerte emberek millióinak a táplálékát jelentik, és óriási szerepük van az ökoszisztéma fenntartásában. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) szerint az édesvízi halfajok negyedét fenyegeti a kihalás veszélye, és a vándorló halak aránytalanul nagy veszélyben vannak. 

A jelentés 284 édesvízi halfaj populációjának alakulását vizsgálta. A tanulmány szerzői felhívták a figyelmet a folyók helyreállítására és védelmére, valamint a vándorlás akadályainak megszüntetésére.

Rovatok