Index Vakbarát Hírportál

Amerika szerint az oroszok már az űrben fegyverkeznek

2024. május 22., szerda 12:48

A Pentagon szerint Oroszország május 16-án egy olyan űrfegyvert állított alacsony Föld körüli pályára, amely alkalmas lehet műholdak megtámadására. Nem ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok ilyesmivel vádolja Moszkvát, viszont a Kreml eddig kategorikusan tagadta ezeket a vádakat. A mostanival kapcsolatban egyelőre még nem szólaltak meg.

Az Egyesült Államok azt állítja, hogy Oroszország valószínűleg egy olyan űrfegyvert állított alacsony Föld körüli pályára a múlt héten, amely alkalmas más műholdak megtámadására – jelentette be kedden Pat Ryder, a Pentagon szóvivője. Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője azt is közölte, hogy a kilövésre május 16-án került sor, és az orosz műhold jelenleg ugyanazon a pályán kering, mint egy amerikai kormányzati műhold. A Pentagon szerint nem ez az első alkalom, hogy Oroszország ilyen űrfegyvereket indít – írta meg az MTI.

Robert Wood amerikai ENSZ-nagykövet-helyettes korábban Ryderhez hasonló véleményt fogalmazott meg a témában, és manipulációval vádolta Moszkvát, miután Oroszország a múlt hónapban megvétózott egy nukleáris űrfegyverek elleni amerikai határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Az amerikai hírszerzés már februárban arra figyelmeztetett, hogy Oroszország űrbe telepíthető műholdelhárító nukleáris fegyvert próbál meg kifejleszteni, amely fenyegetést jelenthet az Egyesült Államok és más országok nemzetbiztonságára.

Az Egyesült Államok akkor tájékoztatta a kongresszust és európai szövetségeseit az orosz nukleáris kapacitásokkal kapcsolatos új hírszerzési információkról. A The New York Times című amerikai lap szerint az új nukleáris képességek fejlesztés alatt állnak, és még nincsenek az űrbe telepítve, egy illetékes pedig azt mondta, hogy az új fegyverek egyelőre nem jelentenek közvetlen veszélyt.

A Kreml februárban tagadta, hogy Oroszország új nukleáris űrfegyver kifejlesztésén dolgozna, és koholmánynak, a washingtoni Fehér Ház trükkjének minősítette a megjelent beszámolókat. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig emlékeztetett arra, hogy Oroszország mindig is kategorikusan ellenezte nukleáris fegyverek telepítését a világűrbe.

Rovatok