Index Vakbarát Hírportál

A Biden-kormányzat beperelt egy amerikai államot

2024. május 22., szerda 08:49

Az amerikai kormányzat beperelte kedden Oklahoma államot, amivel a szövetségi állam által az illegális bevándorlók ellen hozott törvényt támadta meg.

Az amerikai igazságügyi minisztérium által benyújtott bírósági kereset Oklahoma állam törvényének megsemmisítését akarja elérni, ami büntetőjogi következményeket helyez kilátásba az Egyesült Államokba illegálisan érkezettek közül azok esetében, akik a Texasszal szomszédos Oklahoma államba mennek.

Az MTI beszámolója szerint a washingtoni szövetségi kormány azzal érvel, hogy a bevándorlásra vonatkozó törvények betartatása szövetségi hatáskör, és

Oklahoma állam nem hagyhatja figyelmen kívül az ország alkotmányát.

Múlt héten Oklahoma állam igazságügyi vezetője, Gentner Drummond főügyész a törvény fennmaradását hangoztatta és azt vetette a Biden-adminisztráció szemére, hogy kiforgatja az ország bevándorlási törvényeit.

Texas ellen is pert indítottak korábban

A szövetségi kormány korábban pert indított Texas állam ellen is, amely arról hozott törvényt 2023 végén, hogy az állam területén jogosulatlanul tartózkodó bevándorlókat a texasi hatóságok letartóztathatják.

A washingtoni érvelés abban az ügyben is arra hivatkozott, hogy a bevándorlás szövetségi hatáskör, vagyis a fővárosból irányított kormányzat feladata annak ellátása. Texas állam szerint a szövetségi hatóságok elmulasztják a törvények betartatását, és ezzel magyarázza, hogy saját kezébe vette az Egyesült Államok déli határának védelmét.

Rovatok