Index Vakbarát Hírportál

Váratlanul eltűnt az agresszív orosz tervezet, amely aggodalmat keltett a NATO-országokban

2024. május 23., csütörtök 06:32

Oroszország törölte a NATO-tagországok körében aggodalmat keltő, a balti-tengeri határ megváltoztatására vonatkozó javaslattervezetet szerdán. A dokumentum helyett már csak egy felirat fogadja a honlap látogatóit. Finnország, Svédország, Litvánia és Észtország vizsgálódik.

Eltűnt az orosz kormány honlapjáról az orosz védelmi minisztérium törvénytervezete a balti-tengeri szomszédos országokkal való határok egyoldalú megváltoztatásáról – számolt be róla a Reuters.

Ahogyan arról az Index is beszámolt , Svédország, Finnország és Litvánia is aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Oroszország a Balti-tengeren kiterjesztheti területeit.

The Moscow Times szerint félelmük nem is alaptalan, hiszen egy védelmi minisztériumi dokumentumra hivatkozva azt állítják, hogy a Finn-öbölben és Kalinyingrád körüli területeket kíván belvizekké nyilvánítani a Kreml.

A védelmi minisztérium hivatalos beadványában azt állította, hogy a határ 1985-ös szovjet mérése a 20. század közepén készült tengeri térképeket használta, és így nem felel meg teljesen a modernebb térképészeti koordinátáknak.

Mint a Reuters írja, az orosz kormány honlapjáról azóta lekerült az orosz védelmi minisztérium javaslata, amely zavart és aggodalmat keltett a NATO-tagországok, például Finnország, Svédország, Litvánia és Észtország körében.

Szerdán már csak egy üzenet jelent meg a feltöltött dokumentum helyén, amely így szól: „A tervezetet töröltük.” Magyarázat nem érkezett, az orosz védelmi minisztérium nem válaszolt a sajtó megkeresésére.

Az eredeti rendelettervezetből nem derült ki, hogy pontosan hogyan lehetne kiigazítani a határt, és hogy történt-e konzultáció a Balti-tengerrel szomszédos más államokkal.

A finn elnök nyugalomra intett, a litván külügyminiszter eszkalációról beszélt

Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke nyilatkozatában kijelentette, hogy „Oroszország nem dönthet egyoldalúan új határokról”. Alexander Stubb finn elnök azt mondta, hogy Oroszország nem lépett kapcsolatba országával, és hozzátette, hogy „Finnország úgy cselekszik, mint mindig: higgadtan és a tények alapján”.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter „nyilvánvaló eszkalációnak” nevezte a javaslatot az Egyesült Államok vezette NATO katonai szövetség és az Európai Unió ellen. Azt mondta, hogy erre „megfelelően határozott választ kell adni”.

Margus Tsahkna, Észtország külügyminisztere úgy fogalmazott, hogy „első pillantásra ez egy abszurd elképzelésnek tűnik”. A Reutersnek e-mailben küldött kommentárjában hozzátette, hogy „nem zárható ki, hogy a jelentés kísérlet arra, hogy zavart keltsen”.

Rovatok