Index Vakbarát Hírportál

Újabb részletek derültek ki a Robert Fico elleni merénylet hátteréről

2024. május 24., péntek 14:45

Nyilvánosságra hozta a rendőrség a 71 éves Juraj Cintula vallomását, aki múlt szerdán ötször lőtt rá Robert Fico szlovák miniszterelnökre. A támadó az Európai Unió „Júdásának"nevezte a szlovák kormányt, amiért nem adott katonai támogatást Ukrajnának. Többek között Robert Fico orosz és magyar barátságát sem nézte jó szemmel.

Ahogy az Index beszámolt róla, vallomást tett a férfi, aki a múlt héten többször rálőtt Robert Ficóra, és életveszélyesen megsebesítette. A szlovák televízió a 71 éves Juraj Cintula előzetes letartóztatásba helyezéséről szóló határozat alapján számolt be az őrizetbe vett gyanúsított vallomásáról. Elmondta, hogy nem akarta megölni a szlovák kormányfőt, felkészült a támadásra, és bocsánatot kér Robert Ficótól.

A férfi múlt szerdán öt lövést adott le a szlovák miniszterelnökre Nyitrabányán. A merénylő akár  életfogytiglani börtönbüntetést  is kaphat, ha gyilkossági kísérlet és terrorcselekmény miatt elítélik.

Az elkövető azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával. A Politico szerint a merénylő azt is elmondta a nyomozóknak, hogy senki nem tudott arról, hogy támadásra készül Robert Fico ellen. 

A gyanúsított legfőképp azt kifogásolta, hogy Robert Fico nem támogatta Ukrajnát. 

Vallomása szerint nem nézte jó szemmel, hogy Robert Fico oroszbarát politikát folytat, és nem ad katonai segítséget Ukrajnának. A merénylő az Európai Unió „Júdásának" nevezte a szlovák kormányt. 

A tanúk szerint Juraj Cintula közvetlenül a lövöldözés előtt élesen bírálta Robert Fico baráti kapcsolatát Oroszországgal és Magyarországgal. A lap szerint a merénylő a támadás előtt két nappal, május 13-án határozta el, hogy „bosszút áll a kormány politikájáért". A támadó hozzátette, tudja, hogy Fico meghalhatott volna, de készen állt a kockázatra, mert a „szociálisan érzékeny témák erősen irritálják”.

Robert Fico sebesülése miatt két műtéten esett át a besztercebányai Roosevelt kórházban. A kórház vasárnap arról tájékoztatott, hogy a kormányfő már túl van az életveszélyen. A csütörtökön kiadott kórházi közlemény szerint állapota továbbra is súlyos, de stabil.

A május 15-ei merénylet után lapunk a tett helyszínére is ellátogatott, beszámolónkat ide kattintva érheti el.

Rovatok