Index Vakbarát Hírportál

Rakétazápor hullott a Krím félszigetre, reagáltak az oroszok

2024. május 24., péntek 10:09

Csütörtök este ismét robbanásokat lehetett hallani az orosz ellenőrzés alatt álló Krímen. Szimferopol, Szaki, Alusta, Jalta, Dzsankoj és Jevpatorija is tűz alá került, két ember életét vesztette. A támadás egy orosz kommunikációs központot is elérhetett. Az orosz védelmi minisztérium meghiúsult ukrán támadásokról beszélt, az ukrán fegyveres erők egyelőre nem vállalták magukra a támadást.

Az orosz ellenőrzés alatt álló Krím félsziget több városából is támadásokat jelentettek a csütörtökről péntekre virradó éjjel. A robbanások hangjairól főként Szimferopolból, Szakiból, Alustából, Jaltából, Dzsankojból és Jevpatorijából érkeztek hírek. Két ember meghalt, egy orosz kommunikációs központot is rakétatámadás ért.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, a támadást megelőzően a NATO felderítő repülőgépei fokozták aktivitásukat a Fekete-tenger térségében, egy RQ-4B Global Hawk drón aktívan figyelte a Krím térségét. Az orosz katonai tudósítók aggodalmai, miszerint a Krím, Novorosszijszk és a krasznodari Kraj partvidéke komoly veszélyben lehet, valósággá váltak.

Az interneten több felvételt is közzétettek a támadássorozatról.

Alusta környékéről több felvétel is felkerült az internetre, a településről legalább öt robbanást jelentettek.

Oleg Krjucskov, az Oroszország által 2014-ben annektált Krím félsziget vezetőjének tanácsadója az támadásokról készült felvételek közzétételét „az ellenségnek végzett munkának” nevezte.

Elfáradtam a magyarázkodásban – nem lehet videót közzétenni a támadásokról. Ez egy korrekció az ellenségnek és üzemanyag az ukrán propagandának

– fogalmazott Oleg Krjucskov a Telegramon.

A tanácsadó szerint a Krímben készek jegyeket fizetni „a legvérszomjasabb és leghajmeresztőbb online hírportálok főszerkesztőinek”, és elvinni őket a rakétatámadás következtében Szimferopol közelében meghalt emberek temetésére.

Szergej Akszjonov, a Krím oroszok által kinevezett vezetője csütörtök késő este közölte, hogy a félsziget Szimferopol körzetében két járókelő meghalt egy rakétatámadásban, Alusta körzetében pedig „találat ért egy üres gazdasági létesítményt”.

A Szimferopoli kerületben a félsziget területét ért ellenséges rakétatámadás következtében két járókelő meghalt. Őszinte részvétemet fejezem ki az áldozatok családjainak és barátainak. Alusta területén egy üres gazdasági objektumot ért találatokról érkeztek információk

– írta Telegram-bejegyzésében Szergej Akszjonov.

A Krím szinte minden régiójában robbanások hallatszottak. Az orosz légvédelem sok helyen aktív volt, de nem volt túl hatékony – állították katonai tudósítók. Május 23-án késő este robbanásokat hallottak Jevpatorijában, este fél 11-re Szevasztopolban felfüggesztették a személyszállítást. Egy órán belül a lakosok három robbanást hallottak a szevasztopoli Belbek repülőtér területének közelében, valamint Novofedorivkában is. Tűz ütött ki egy katonai telephelyen Szemidviria községben, Alustától mintegy négy kilométerre keletre.

Civilek haltak meg, kommunikációs központot érhetett támadás

A Krím elleni ukrán támadásban meghaltak építőipari munkások voltak – írja a RIA Novosztyi a támadás egyik szemtanújának nyilatkozatára hivatkozva.

Itt éltek a közelben. Éppen arra jártak, hazafelé tartottak az építkezésről, építőmunkások voltak

– mondta a névtelen forrás az újságíróknak.

Alustában egy orosz kommunikációs központot ért rakétatámadás „jelentős károkat okozott a berendezésekben”, és számos áldozatról számoltak be – jelentette május 24-én az Ates ukránbarát partizáncsoport a The Kyiv Independent szerint.

Az ukrán hírportál által idézett Telegram-csatornákon arról számoltak be, hogy egy nagy méretű katonai antennát ért találat az Alustától mindössze három kilométerre keletre fekvő településen. Az antennát korábban az ukrán hadsereg használta a Krím 2014-es orosz megszállása előtt.

A támadásban a kommunikációs központ parancsnoki központja is megsemmisülhetett, azonban a katonai létesítmény állapotáról jelenleg nincs pontos információ. Az ukrán fegyveres erők egyelőre nem vállalták a felelősséget a támadásért, és nem is nyilatkoztak.

Az orosz védelmi minisztérium meghiúsított támadásokat jelentett

Oroszország védelmi minisztériumának tájékoztatása szerint az orosz légvédelmi erők megsemmisítették az ukrán fegyveres erők által indított három ATACMS rakétát a Krím felett és két drónt Belgorod régióban.

Az elmúlt éjszaka folyamán a kijevi rezsim több olyan kísérlete is meghiúsult, amely az Egyesült Államok ATACMS operatív-taktikai rakétáinak és pilóta nélküli légi járműveinek az Orosz Föderáció területén lévő létesítmények elleni terrortámadásokra irányult

– közölte az orosz védelmi minisztérium a Telegramon.

A Fekete-tenger vizein a Krím félsziget irányába közlekedő, személyzet nélküli ukrán hadihajókat észleltek, a Fekete-tengeri Flotta három hajót megsemmisített. Ukrajna rendszeresen lövi az orosz határvidékeket, dróncsapásokat és szabotázsakciókat indít – tette hozzá a minisztérium.

Rovatok