Index Vakbarát Hírportál

A következő uniós versenyképességi ülést már Magyarország elnökli, a belgák átadták a stafétát

2024. május 25., szombat 17:04

2024. május 24-én került sor az Európai Unió Versenyképességi Tanácsa belga elnökség alatti utolsó ülésére Brüsszelben, mely alkalomból a Nemzetgazdasági Minisztérium ünnepélyesen átvette az elnöki stafétát.

Az ülés keretében a szokásoknak megfelelően bemutatásra kerültek a következő elnökség főbb prioritásai. Hazánk ténylegesen július 1-től december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét, aminek idején átfogó prioritásként törekszik majd az Európai Unió versenyképességének megerősítésére − írja az MTI Országos Sajtószolgálatán megjelentetett közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. 

Az egyes szektorális prioritások között ismertetésre kerültek olyan célkitűzések, mint az új versenyképességi megállapodás előkészítése, egy átfogó iparpolitikai keret kialakítása és az elektromobilitás erősítése.

A magyar uniós elnökség alatt először a Versenyképességi Tanács informális ülésére fog sor kerülni július 8-9-én Budapesten, ekkor többek között bemutatásra kerül az elektromos közlekedés térnyerését célzó akcióterv. A kidolgozás alatt lévő csomag a 2035-ös átállás segítése és az uniós ipar megerősítése érdekében többek közt a gyártókat és a vásárlókat egyaránt célzó támogatási, autóvásárlás-ösztönző lépéseket, a használt elektromos autók piacképességét javító intézkedéseket és a kapcsolódó infrastruktúra, töltőhálózat fejlesztését célzó programelemeket fog tartalmazni.

Rovatok