Index Vakbarát Hírportál

Diplomáciai és biztonságpolitikai párbeszéd elindításában állapodott meg a dél-koreai elnök és a kínai miniszterelnök

2024. május 26., vasárnap 14:00

Diplomáciai és biztonságpolitikai párbeszéd elindításában, valamint a szabadkereskedelmi megállapodást célzó egyeztetések újraindításában állapodott meg vasárnap Jun Szogjol dél-koreai elnök és Li Csiang kínai miniszterelnök.

Jun és Li egy nappal a helyi idő szerint hétfőn, a Kisida Fumio japán miniszterelnök részvételével tartandó háromoldalú csúcstalálkozó előtt egyeztetett Szöulban − írja az MTI. 

A megbeszélésen Jun − akit a dél-koreai elnöki hivatal idézett − azt mondta, Pekingnek és Szöulnak együtt kell működnie, nem csupán a közös ügyek mentén, hanem térségbeli és globális ügyekben is, példaként pedig az ukrajnai háborút és a gázai konfliktust említette.

Li Csiang óva intett a gazdasági és kereskedelmi ügyek biztonságpolitikai kérdésekként történő kezelésétől, valamint a stabil ellátóláncok fontosságát hangoztatta − adta hírül a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Kína Dél-Korea legnagyobb kereskedelmi partnere, azonban az utóbbi években diplomáciai feszültségek beárnyékolták a két ország viszonyát. Szöul és Tokió korábban figyelmeztetett, hogy semmiféle egyoldalú, a status quo megváltoztatására irányuló kísérlettel sem tud egyetérteni a Tajvani-szoros esetében.

Hétfőn több mint négy év után először találkozik egymással dél-koreai, japán és kínai vezető.

A három ország korábban abban állapodott meg, hogy 2008-tól évente tart csúcstalálkozót, ám az egymás közötti diplomáciai feszültségek és a koronavírus-járvány miatt e kezdeményezés félbeszakadt. Az utolsó háromoldalú csúcsot 2019 decemberében tartották.

(Borítókép: Li Csiang kínai miniszterelnök és Jun Szogjol dél-koreai elnök 2024. május 26-án. Fotó: Ahn Young-Joon - Pool / Getty Images)

Rovatok