Index Vakbarát Hírportál

Kína és Oroszország így akarja tönkretenni az amerikai műholdakat

2024. május 26., vasárnap 13:21

Az amerikai védelmi minisztérium (DoD) megerősítette, hogy Oroszország egy olyan műholdat helyezett alacsony Föld körüli pályára (LEO), amelyről feltételezik, hogy műholdelhárító (ASAT) képességgel rendelkezik, és ugyanarra a pályára állították, mint az amerikai kormányzat egyik műholdja. A világűr folyamatos militarizálása folytatódik.

Mivel a világűr és a LEO egyre inkább vitatottá válik, és a kommunikációs és megfigyelő műholdak révén a katonai infrastruktúra létfontosságú része lesz, egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a világűr egy jövőbeli konfliktus helyszíneként szolgálhat − írja az Airforce Technology

2007-ben Kína műholdellenes fegyverrel végzett tesztet, amelynek során egy kinetikus eszközzel megsemmisítette egyik saját műholdját, a platformokat összetörve és több ezer törmelékdarabot szétszórva új, kaotikus pályára állítva. 

Oroszország is tesztelt már műholdak elleni fegyverrendszereket , legutóbb 2021-ben, amikor megsemmisítette az egyik, már nem működő LEO platformját, a törmelékfelhő pedig tovább rontotta a Föld körüli, amúgy is bonyolult orbitális környezetet.

A LEO katonai szempontból vitatott jellegének további jeleként 2024. május 21-én a Pentagon szóvivője megerősítette, hogy Oroszország egy amerikai platformmal azonos pályára állított egy műholdat, és úgy ítélte meg, hogy az ASAT-képességgel rendelkezik.

Amit észleltünk, az az, hogy május 16-án Oroszország egy olyan műholdat indított alacsony Föld körüli pályára, amely megítélésünk szerint valószínűleg egy olyan fegyver, amely feltehetően képes más, alacsony Föld körüli pályán lévő műholdak megtámadására

− mondta a védelmi minisztérium szóvivője.

Rovatok