Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea lépése után magas szintű találkozót hívtak össze az ázsiai országok

2024. május 27., hétfő 10:21

Öt év után először tartott magas szintű találkozót hétfőn Szöulban Dél-Korea, Japán és Kína, néhány órával azután, hogy Észak-Korea bejelentette, egy új kémműhold felbocsátását tervezi.

Jun Szogjol dél-koreai elnök, Li Csiang kínai miniszterelnök és Kisida Fumio japán kormányfő találkozóján a vezetők a háromoldalú diplomácia újraélesztésén dolgoztak. Li Csang a megbeszélésen felszólította Tokiót és Szöult, hogy „ne változtassák a gazdasági és kereskedelmi kérdéseket politikai játszmákká vagy biztonsági kérdéssé, és utasítsák el a protekcionizmust, valamint az ellátási láncok szétválasztását vagy megszakítását”.

A kínai állami hírügynökség jelentése szerint a találkozó előtt Észak-Korea vasárnap este tájékoztatta a japán parti őrséget arról, hogy nyolc napra megnyitotta a műholdindítási ablakot, és három tengeri veszélyzónát jelölt ki a Koreai-félsziget és a Fülöp-szigeteki Luzon sziget közelében, ahová a hordozórakéta törmelékei hullhatnak. Phenjan ezzel megerősítette azokat a dél-koreai hírszerzési értesüléseket, amelyek szerint ismét felderítőrakétát akar pályára állítani.

Bár az északi kérdés hivatalosan nem szerepelt a tárgyalások napirendjén, mivel Tokió, Szöul és Peking inkább a gazdaság terén igyekszik előrelépést elérni, ez a küszöbön álló rakétaindítás mégis beemelte az észak-koreai kérdést a csúcstalálkozóba.

Bármilyen ballisztikusrakéta-technológiával végrehajtott indítás megsértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát, és aláásná a regionális és globális békét és stabilitást

– mondta Jun dél-koreai elnök a találkozó előtt.

A találkozón a kínai miniszterelnök felszólította az érintett feleket, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, és akadályozzák meg, hogy a helyzet tovább bonyolódjon a Koreai-félszigeten.

A kínai miniszterelnök a Samsung főnökével is tárgyalt

Az MTI szerint Li Csiang nem sokkal korábban találkozott a Samsung dél-koreai óriásvállalat főnökével, amely az egyik legaktívabb külföldi vállalat Kínában, és amely több milliárd dollárt fektetett be félvezetők és elektronikai termékek gyártására szolgáló létesítményekbe.

A külföldi tulajdonú vállalatok nélkülözhetetlenek Kína fejlődéséhez, és a kínai megapiac mindig nyitott lesz előttük

– mondta a kínai miniszterelnök a Hszinhua állami hírügynökség beszámolója szerint.

Mint mondta, Peking intézkedéseket fog hozni, beleértve a piacra jutás kiterjesztését, hogy javítsa az üzleti környezetet, a külföldi vállalatok „biztonságban tudhassák befektetéseiket és fejlődésüket Kínában”. Hozzátette: „Kína üdvözli a dél-koreai vállalatokat, köztük a Samsungot, hogy továbbfejlesszék befektetéseiket és együttműködésüket.”

A csúcsszintű találkozót követő sajtótájékoztatón a dél-koreai államfő kijelentette: „a háromoldalú együttműködési rendszert meg kell erősíteni. Úgy döntöttünk, hogy rendszeres háromoldalú csúcstalálkozókat tartunk.”

Rovatok