Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea szólt Japánnak, hogy ne lepődjön meg, június 4-ig ballisztikus rakétával lő ki egy műholdat

2024. május 27., hétfő 11:12

Észak-Korea bejelentette, hogy június 4-ig kilőnek az űrbe egy felderítő műholdat ballisztikus rakétával a Sárga-tenger felé, Luzon szigetének keleti része irányába. Az amerikai, japán és dél-koreai tisztviselők megállapították, hogy az észak-koreai terv sérti az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által elfogadott határozatokat.

Észak-Korea értesítette Japánt arról a tervéről, hogy június 4-e előtt felderítő műholdat juttat az űrbe, mégpedig ballisztikus rakéta segítségével – írja a Kyodonews a japán kormány hétfői jelentése alapján.

A térségben fokozott készültség van érvényben a ballisztikus rakéta-technológia esetleges alkalmazása miatt.

A közlemény, amely a Japán, Kína és Dél-Korea között hétfőn Szöulban tartott háromoldalú csúcstalálkozó előtt jelent meg, három tengeri veszélyzónát jelölt ki, amelyekről feltételezhető, hogy rakétatörmelékek hullhatnak rájuk – ezek közül kettő a Koreai-félszigettől nyugatra, a másik pedig a Koreai-félsziget felé, a Fülöp-szigetek Luzon szigetétől keletre található – közölte a japán parti őrség.

A felbocsátás módja ENSZ-határozatot sért

Az értesítésre reagálva Japán, az Egyesült Államok és Dél-Korea tisztviselői telefonos megbeszélésük alkalmával megerősítették, hogy sürgetni fogják Észak-Koreát a terv visszavonására, mivel a ballisztikusrakéta-technológiát alkalmazó lövedékek bármilyen kilövése az ENSZ határozatainak megsértését jelenti. 

Fumio Kishida japán miniszterelnök, aki jelenleg Dél-Koreában tartózkodik a kelet-ázsiai vezetők csúcstalálkozóján, hétfőn hajnalban felszólította az illetékes minisztériumokat és ügynökségeket, hogy tegyenek meg mindent a lehetséges műholdindítással kapcsolatos információk összegyűjtése és elemzése érdekében.

Kishida és dél-koreai kollégája, Yoon Suk Yeol elnök vasárnap megállapodott abban, hogy együttműködnek Phenjan nukleáris és rakétafenyegetéseinek kezelésében a dél-koreai fővárosban folytatott kétoldalú tárgyalásokon. 

A dél-koreai hadsereg egyesített vezérkari főnökeinek egyik tisztviselője pénteken azt mondta, az ország olyan tevékenységet észlelt, amely arra utal, hogy Észak-Korea valószínűleg felderítő műhold felbocsátására készül.

Phenjan utoljára novemberben lőtt fel felderítő műholdat, azóta pedig nyilvánosságra hozta azt a tervet, hogy idén további három műholdat indít.

Rovatok