Index Vakbarát Hírportál

Több mint egymillió autótulajdonos adatai szivárogtak ki Horvátországban

2024. május 27., hétfő 18:02

Több mint egymillió autótulajdonos személyes adata szivárgott ki a horvátországi járműnyilvántartásból. Az érzékeny információk egy adathordozón jelentek meg, aztán az interneten váltak elérhetővé. Az adatbázis tartalmazza a tulajdonosok neveit, címeit, sőt még a személyi azonosító számaikat és a járművekkel kapcsolatos információkat is. Davor Bozinovic horvát belügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatón ismertette az incidens részleteit.

Egy biztonsági hiba miatt több mint egymillió járműtulajdonos személyes adata került nyilvánosságra Horvátországban. A Vecernji List horvát hírportál birtokába került az adatokat tartalmazó pendrive, a horvát Biztonsági Hírszerző Ügynökségnek, mint illetékes hatóságnak címzett bejelentéssel együtt. A hírszerző ügynökség a múlt csütörtökön értesítette a rendőrséget az esetről, amely ezt követően megkezdte a nyomozást.

Mint kiderült, az adathordozó 2 444 587 rekordot tartalmazott, 1 195 052 természetes személy járművéről.

A NYILVÁNOSSÁGRA KERÜLT INFORMÁCIÓK KÖZÖTT VANNAK A TULAJDONOSOK NEVEI, CÍMEI, SZEMÉLYI AZONOSÍTÓI ÉS SZÜLETÉSI SZÁMAI, SZÜLETÉSI DÁTUMAI, VALAMINT EGYÉB INFORMÁCIÓK A JÁRMŰVEKRŐL ÉS AZOK BIZTOSÍTÁSI KÖTVÉNYEIRŐL.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatón ismertette az incidens részleteit. A tárcavezető kijelentette, hogy nem klasszikus hackertámadásról, azaz nem az adatbázisokhoz való jogosulatlan hozzáférésről van szó. „Ez egy adatszivárgás, amely elérhető az interneten. Olyan adathalmaz került nyilvánosságra, amely kiegészíti a minisztérium tevékenységét” – fogalmazott a miniszter.

Vannak olyan adatok, amelyeket a Belügyminisztérium nem gyűjt, ami arra utal, hogy a bűncselekmény a belügyminisztérium információinak felhasználására jogosult intézmények egyikében történt. Fontos, hogy ilyen adatok ne legyenek elérhetőek a nyilvános térben

– jelentette ki Davor Bozinovic. 

Hozzáette: „Valamilyen adathordozón vannak, feltételezzük, hogy egy USB-meghajtón, és ezért nem terjedtek el. A rendőrség feladata, hogy kiderítse, ki fér hozzá ezekhez az adatbázisokhoz, és megtalálja az elkövetőt”.

„A Személyes Adatok Védelmi Ügynöksége figyelemmel kíséri az adatok felhasználását és az azokkal való visszaélést, és meggyőződésem, hogy együtt fogunk dolgozni az elszámoltathatóság érdekében is” – mondta végül a tárcavezető.

Rovatok