Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea kilőhetett egy kémműholdat, de darabjaira hullott

2024. május 28., kedd 09:04

Észak-Korea hétfőn kilőtt egy feltételezett katonai kémműholdat, de a szerkezet röviddel a kilövés után darabjaira hullott – közölte a dél-koreai hadsereg hétfőn.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának (JCS) közleménye szerint nem sokkal este 11 óra előtt észlelték a gyaníthatóan műholdat hordozó rakétát, amelyet az ország északnyugati részén fekvő Tongcsang-ri területéről dél felé, a Sárga-tenger felett indítottak útjára – adta hírül az MTI.

A lövedéket azonban két perccel később darabjaira hullva, törmelék formájában észlelték az ország vizeinek felszínén – közölte a JCS egy újságíróknak küldött szöveges üzenetben, megjegyezve:

Dél-Korea és az Egyesült Államok hírszerzői között részletes elemzés folyik arról, hogy a lövedék szabályosan repült-e.

Phenjan korábban értesítette Japánt, hogy valamikor június 4-e előtt műholdat lő fel, és a biztonság érdekében elővigyázatosságból három olyan területet jelölt ki, ahová rakétatörmelék visszahullhat. A kilövés a nyolcnapos indítási ablak első napján történt.

Háromoldalú csúcstalálkozó volt közben

A kilövésre azt követően került sor, hogy hétfőn Szöulban Jun Szogjol elnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök és Li Csiang kínai miniszterelnök háromoldalú csúcstalálkozót tartott.

Itt megerősítették elkötelezettségüket a Koreai-félsziget békéjének előmozdítása mellett. A csúcstalálkozó alatt Jun és Kisida is sürgette Észak Koreát, hogy vonja vissza a kilövési tervet.

Bármilyen ballisztikusrakéta-technológiával végrehajtott indítás megsértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát és aláásná a regionális és globális békét és stabilitást

– nyilatkozta Jun dél-koreai elnök a találkozó előtt. 

Phenjan nem sokkal később megerősítette, felderítőműholdat akart pályára állítani, de a kísérlet sikertelenül végződött, mert a rakéta első fokozata felrobbant a levegőben.

Észak-Korea novemberben sikeresen pályára állította első katonai kémműholdját. Kim Dzsongün észak-koreai vezető megfogadta, hogy 2024-ben három ilyen objektumot állít pályára.

Rovatok