Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Néppárt sem áll Orbán mögött

2012. január 6., péntek 18:27 | aznap frissítve

Nem fenyegette kizárással a Fideszt, de viszonylag határozottan hívta fel Orbán Viktor miniszterelnök figyelmét arra az Európai Néppárt két vezetője, hogy tartsa be az Európai Bizottság ajánlásait a kifogásolt törvények ügyében.

„Az Európai Néppárt támogatni fogja a Bizottság ajánlásait, amelyek biztosítják, hogy Magyarország teljesen mértékben megfeleljen az európai uniós jognak" – írta közös közleményében Wilfried Martens, az Európai Néppárt (EPP) elnöke, és Joseph Daul, a párt európai parlamenti frakcióvezetője.

A héten az Európai Parlament három frakciója, a zöldek , a liberálisok és a szocialisták egymás után bejelentették, hogy az uniós alapszerződés hetedik cikkelye alapján kezdeményezik a Magyarország elleni uniós eljárás megindítását, és azt is felvetették, hogy az Európai Néppárt mozdítsa el Orbán Viktort a szervezet alelnöki posztjáról, és függessze fel a Fidesz tagságát. A Néppárt vezetése pénteken először szólalt meg a héten az ügyben.

Martens és Daul közös nyilatkozatuk elején azt írták, hogy a magyar parlament 2011. április 18-án fogadta el az új alkotmányt, amely „egy 1949-es, sztálinista típusú alkotmányt váltott fel." Magyarország volt az egyetlen olyan ország Közép-Európában, amely nem tudott új alaptörvényt alkotni a kommunizmus bukása után, írják. Szerintük az új alkotmány tartalmazza az alapjogi charta előírásait, emellett egy új, tisztességesebb választási rendszert hoztak létre, amely lehetőséget ad a kisebbségeknek a parlamenti képviseletre.

Mint írták, ezzel egy időben ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogyaz Európai Bizottság több törvény egyes elemeivel kapcsolatban is kérdéseket vetett fel, és az angol valamint francia fordításokat vizsgálja, hogy megállapítsa, ezek összhangban vannak-e az Európai Unió szabályozásával. Mint emlékeztettek, az uniós alapszerződés alapján a Bizottság vizsgálja az EU-s jog alkalmazását.

„Szükségtelen is mondani, hogy a Néppárt támogatni fogja az Európai Bizottság azon ajánlásait, amelyek biztosítják, hogy Magyarország teljes mértékben megfeleljen az európai uniós jognak" – írták. Ebben az értelemben bíznak benne, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szorosan együttműködik majd a Bizottság vezetésével, hogy biztosítsa, a jogszabályok megfelelnek az EU-s jognak, és – amennyiben szükséges – módosításokat tegyen.

A Néppárt vezetőinek megszólalásának különös súlyt ad, hogy a párt egyik alelnöke Orbán Viktor, és amikor tavaly januárban a médiatörvény miatt a fél EP azon őrjöngött, hogy Magyarországon elkezdődött a diktatúra, akkor a Néppárt védelmébe vette a Fideszt, türelmet kértek. Az Indexnek az Európai Parlament munkáját ismerő brüsszeli források úgy vélték, a mostani nyilatkozat arra utal, hogy a Néppárt vezetése óvatosan elhatárolódik a Fidesztől.

Jelentős hangsúlykülönbség van a mostani közlemény, és a brüsszeli fideszesek csütörtöki tiltakozása között, amelyhez egyetlen külföldi sem adta a nevét. Az Európai Néppártban ülő fideszes képviselők csütörtöki sajtóközleménye szerint az Európai Parlamentben ülő zöldek, liberálisok és szocialisták közös kezdeményezése „hazug, felelőtlen és pártpolitikai célokat szolgál”, mely az Európai Unió történelmének legsúlyosabb gazdasági-politikai válságának időszakában „veszélyes precedenst” teremthet.

A héten az Európai Parlament három frakciója, a zöldek , a liberálisok és a szocialisták egymás után bejelentették, hogy az uniós alapszerződés hetedik cikkelye alapján kezdeményezik a Magyarország elleni uniós eljárás megindítását. A kétharmados európai parlamenti matematika alapján ugyanakkor csak akkor van esély arra, hogy a Tanács elé kerüljön a Magyarország elleni uniós eljárás ügye, ha az EPP testületileg elítéli a magyar kormányt, netán a néppárti képviselők nagy számban szavaznak pártszövetségük alelnöki posztját is betöltő Orbán Viktor ellen.

Hannes Swoboda, az európai szocialisták leendő frakcióvezetője feltehetően többek között ezért is a Néppárton belülről várta a megoldást. Sajtóközleményében igyekeztek nyomás alá helyezni a pártalakulatot, arra bíztatván őket, hogy mozdítsák el Orbán Viktort a szervezet alelnöki posztjáról, és függesszék fel a Fidesz tagságát.

Az eljárás megindulása helyett valószínűbbnek tűnik az, hogy az EPP a plenáris ülésig hátralévő 10 nap alatt megpróbálja majd házon belül lerendezni a vitás kérdést. Ezt a megoldást javasolta az Economist eheti vezércikke is, tulajdonképpen Hannes Swobodával egybehangzón feltételezve, hogy a Néppártból való kizárás fenyegetése valóban visszatéríthetné Orbán Viktort „az autokráciához vezető útról”.

Rovatok