Index Vakbarát Hírportál

Bokros csak röhög a rezsiharcon

2014. február 19., szerda 10:44

Miközben Bokros Lajos szerdán lényegében csatlakozni fog az Összefogáshoz – 11 órakor írják alá az erről szóló megállapodás Mesterházy Attilával a Jókai utcai MSZP-székházban –, egy keddi brüsszeli háttérbeszélgetésen kijelentette, az általa alapított Modern Magyarországért Mozgalom az Európai Parlamenti választáson mar nem akar a baloldallal közösködni.

Bokros 2009 óta tevékenykedik az EP-ben az MDF egyszem képviselőjeként, de 2010 óta folyamatos perben és viszályban áll annak utódszervezetével, a Makay Zsolt vezette Jólét és Szabadsággal.

A MoMa támogatóit a közvélemény-kutatások során eddig nem sikerült bemérni, ennek ellenére Bokros bízik abban, hogy van legalább öt százaléknyi szavazó, aki támogatja a szabadpiaci elveket, valamint a kicsi, de hatékony állam eszméjét:

A kormány tárcán kínálja a témákat. Ma rohadt egyszerű a civilizációs választás: az EU jelenti a piacot, a felzárkózást, a jólétet, a keleti nyitást a lecsúszást és a szegénységet.

Bokros állítása szerint „csak röhögni tud" a kormány rezsiharcán. Az viszont tény – mondta –, hogy

az uniós energiaárak az amerikainak a duplájára rúgnak, és ez komolyan csökkenti a versenyképességet. A megoldást azonban nem a magyarországihoz hasonló „sztálinista" módon képzelik el, hanem a monopóliumok megtörése, a verseny erősítése útján.

A 90-es évek legendás pénzügyminisztere szerint

Magyarországnak már 10 éve csatlakoznia kellett volna az eurozónához, de az is tény, hogy a valutauniónak vonzóbbá kell válnia a magyar politikai elit számára. Most ugyanis sokan válságövezetként gondolnak az eurozónára, és nem lebeg a szemük előtt az a biztonság és stabilitás, amit pedig a forint képtelen garantálni.

Rovatok