Index Vakbarát Hírportál

EP-képviselők beszéltek a nők jogairól

2014. március 5., szerda 21:47

Az Európai Parlament több képviselőnője, a nemek közötti egyenlőségért küzdő testületek képviselői úgy látják, hogy a nők nagyobb politikai szerepvállalása a hatékonyságot is érezhetően növeli. Erről a nemzetközi nőnap és a közelgő EP-választások apropóján esett szó egy újságírók számára Brüsszelben rendezett szemináriumon.

"Az európai társadalmakban a nők komoly szerepet játszanak, mindenütt jelen vannak a nem kormányzati szervezetekben. Az Európai Unióban való hit, az EP-választási hajlandóság tekintetében nem látok lényeges különbséget nők és férfiak között, a nők felfogása, gondolkodása azonban általában gyakorlatiasabb. Ez az Európai Parlamentben is látszik: az itt politizáló nők szeretnek a lényegre törni és reálisabban tudják megfogni a problémákat" – fogalmazott Gál Kinga, az Európai Néppárt fideszes EP-képviselője az MTI-nek.

A kvóták által biztosított nemek közötti egyenlőség kapcsán Gál Kinga azt mondta, ez a megoldás sok helyen jól működik, de a kérdés minden oldalát meg kell vizsgálni, fontos ugyanis, hogy olyanok kerüljenek be az európai döntéshozók közé, akik valóban alkalmasak erre a munkára.

Gál szerint nincsenek problémák munka fronton

A nők magyarországi helyzete kapcsán a fideszes képviselő, az EP állampolgári jogi bizottságának alelnöke azt mondta: nem tapasztal különösebb problémákat a nők előrejutási lehetőségei tekintetében. Hozzátette: a nők számára természetesen nehezebb a mindennapi életben a munka és a család összehangolása, ám a magyar kormány ezt felismerte, és például a gyed extra bevezetésével komoly lépést tett előre.

Therese Murphy, a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete képviseletében egy friss felmérést ismertetve arról beszélt a szemináriumon, hogy a nők alulreprezentáltak az európai uniós országok politikai döntéshozatalában. Mint kifejtette, bár a nők aránya 2004-hez képest csaknem nyolc százalékkal nőtt, még mindig csak 34,1 százalékos ezen a fontos területen.

Európa egy igazi nő

– jelentette ki Gurmai Zita MSZP-s EP-képviselő, a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság tagja, az Európai Szocialisták Pártja nőszervezetének elnöke a nők és az európai politika témakörében tartott szemináriumi szekcióban.

Az MTI kérdésére Gurmai Zita felidézte, hogy a 2004-es és a 2009-es választáson több nőt delegáltak a közép-kelet-európai régióból az Európai Parlamentbe, mint amennyien idén májusban várhatóan bekerülnek.

Európában vannak kedvező folyamatok, az új olasz parlamentben 30 százalékos a nők aránya, Rómában minden második kormánytag nő lett. Javult a nemek közötti arány Németországban, Spanyolországban és Portugáliában, míg Görögországban a gazdasági válság miatt jelentős visszaesés következett be ezen a téren is. Európában több nő él, mint férfi, és meggyőződésem, hogy az EU sorsa a nők kezében van, ha nagyobb szerephez jutnának, az áttörést hozhatna az unió jövője szempontjából is

– mondta az EP-képviselő.

A május 22. és 25. közötti EP-választást követően új Európai Bizottság is alakul, amelyben Gurmai Zita szerint egyenlő számban kell helyet adni nőknek és férfiaknak. Hozzáfűzte: öt év múlva nőt is jelölni kell az Európai Bizottság elnöki posztjára.

A férfiak és a nők közötti bérszakadék vonatkozásában (egy minap közzétett európai felmérés szerint a férfiak órabére átlagosan 16 százalékkal magasabb, mint a nőké) Gurmai Zita azt mondta, a különbséget csak lassan, évi 2 százalékos közelítéssel reális eltüntetni.

A kormányoknak kell tenni az egyenlő fizetésekért

Utóbbiról szólva Pelczné Gáll Ildikó fideszes néppárti képviselő azt mondta korábban magyar újságíróknak, hogy elsősorban a tagállami kormányoknak kell lépéseket tenni a fizetések közötti rés szűkítése érdekében, és célzottan beavatkozni a rendszerbe. "Az EU lehetőséget tud teremteni, az ehhez szükséges forrásokat megcímkézni" - fogalmazott.

Az EU nemrég tett közzé egy felmérést, amelyet a Nemzetközi Nőnap (március 8.) és az EP-választás (május 22-25.) kapcsán végeztek. A megállapítások között szerepel többek között, hogy a nők között az uniós kérdések és a tagság támogatottsága 5-6 százalékkal alacsonyabb, mint a férfiaknál, a nők kevésbé elégedettek a demokrácia működésével az EU-ban, és kedvezőtlenebbül látják az EU-t mint intézményt is.

Magyarországon május 25-én tartják az EP-választást, 21 magyar képviselő kerül az új testületbe. Jelenleg 22-en vannak, közülük 8 nő.

Rovatok