Index Vakbarát Hírportál

Hétfőn vitáznak az Európai Bizottság elnökjelöltjei

2014. április 25., péntek 08:51 | aznap frissítve

Hétfő este rendezik meg a Maastrichti Egyetem és az Európai Ifjúsági Fórum szervezésében azt a vitát, ami az Európai Bizottság elnöki székéért zajlik - írja a Népszabadság.

A vitát 700 fős közönség hallgatja majd a maastrichti helyszínen, az Euronews pedig tizenhárom nyelven közvetíti, köztük magyarul is. Az interneten még most is lehet kérdéseket küldeni a jelölteknek.

A Pollwatch által összesített felmérések alapján a néppárt 217, a szociáldemokraták 208 mandátummal számolhatnak majd az Európai Parlamentben, miközben az arány februárban még a szocdemeknek kedvezett.

A jobbközép Európai Néppártot Jean-Claude Juncker képviseli, aki csaknem húsz évig volt Luxemburg kormányfője.  A szocialisták jelöltje az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz. Harmadikként a liberálisok vezetője, a volt belga kormányfő, Guy Verhofstadt vesz részt a vitában. A zöldek jelöltje, a 33 éves Franziska Keller lesz.

A lisszaboni szerződés szerint az Európai Tanács minősített többséggel dönt az Európai Bizottság új vezetőjének személyéről, figyelembe véve az európai parlamenti választások eredményét, ezután az EP abszolút többséggel szavaz. Ez azt jelenti, hogy az állam- és kormányfőknek a jelöltek közül kell választaniuk, méghozzá azt, aki a legtöbb szavazatot kapta, és többséget tud felmutatni az Európai Parlamentben.

Rovatok